Сагата Стависки приключи, присъдата – условна

Фигуристът предизвика катастрофа, при която загина момче, а Мануела Горсова доскоро беше в кома
12 май 2009 16:17,
286
Сагата Стависки приключи, присъдата – условна
Максим и Албена в съда. Снимка: БГНЕС

Световният шампион Максим Стависки бе осъден условно с решение от днес, 12 май, на Върховния касационон съд.

Отменено е ефективното изтърпяване на наказанието, постановено от Бургаския апелативен съд.

"Защитата в мое лице и в това на адвокат Явор Нотев сме дълбоко удовлетворени от решението на върховните магистрати.

Намираме, че същото е справедливо и е в пълно съответствие с всички събрани по делото доказателства", коментира пред  БГНЕС адвокат Росен Кожухаров.

Dnes.bg припомня и фактите по случая:

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома и бе лекувана последователно във ВМА и в клиника в Израел. 

През март тази година тя бе върната в България и в момента живее в родното си Велико Търново, като лекарите имат надежда, че тя ще се възстанови до достатъчно добро състояние. 

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС върна делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
0
 
! Отговори
от дявола преди 12 години
краино време е да се разбере че такива хора които са престъпници като СТАВИНСКИ.ГЪЛАБИНОВ и там подобни екс шампиони и спортисти да се пише за тях само с имената им а не да се подчертава какви били световни,олимпииски те са вече престъпници не ме интересува какви заслуги имат напил се като *** ,другия напълнил чантите с дрога да трови и ще ми ги защитавате .долни драскачи ,подлизури
285
0
 
2
 
! Отговори
mecho преди 15 години
Е нямам думи поредната гавра с народа коята си направиха наите шибеци управляващите. Според мен Ставийски заслужава най-бавната и мъчителна смърт на света даже и това му е малко заслужава да е инвалид за цял живот!!!
284
1
 
1
 
! Отговори
pepi преди 15 години
възможно ли е да те осъдят да платиш хиляди левове за драскотини на пътя.
283
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Един обикновен човек ,който е никой го осъждат а този шампион не могат.Един убит и един инвалид за цял живот.Ето това е България.ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ.
282
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
не само, че нямаме закони, а още по-лошото е, че хората не искат да ги спазват и да се направят такива, повечето хора нарочно пак няма да ги спазват такава ни е културата
281
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Добре дошли в България.........................Господ си знае работата всеки си го получава рано или късно!
280
0
 
2
 
! Отговори
asia преди 15 години
Нямаме закони ,разберете Българи скапана държава
279
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Мръсни долни гадове
278
0
 
2
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Освен това, какво прави в Русия?! Поправете ме, ако греша, но аз си мисля, че, докато трае процесът, той е с някаква мярка за неотклонение и не би трябвало да напуска страната.
277
0
 
2
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Никой не се досеща, че прокурорът заяви, че Максим бил с изключително примерно поведение и затова присъдата му трябва да бъде намалена. Някой да си спомня за друго подобно малоумно поведение?! Моля, коментирайте!
276
2
 
0
 
! Отговори
ТРЪНдафил преди 15 години
Ами ти била ли си от ДВЕТЕ СТРАНИ ЕДНОВРЕМЕННО,бе гъско лоясала,та дрънкаш врели-некипели,а!?А човека си е много точен,разбра ли!?*** малоумието!!!
275
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 15 години
Съучастници на хиляди престъпления! Това са магистратите! Дано Господ гледа безобразията им!
274
0
 
1
 
! Отговори
Невена преди 15 години
От днес ще се наливам като *** с алкохол и ще се качвам на колата, а като блъсна един, двама, трима, че какво .... голяма работа ... нали няма да ме накажат, другото няма значение ... ПОТРЕСЕНА СЪМ (за пореден път)!
273
0
 
1
 
! Отговори
Невена преди 15 години
Ако това се беше случило с мои близък (чукам на дърво) и тая гадна, долна *** Ставийски се отърве, защото е бутнал лев и вдигнал 5-6 пъти телефона си, щях да посветя живота си на това, да му отмъстя лично, щях да го отрепя аз, да го гледам как мре бавно, бавно, бавно!
272
0
 
0
 
! Отговори
Потресен преди 15 години
Нямам физическото време да прочета всички коментари, обаче единственото заключение което мога да направя е че, от тук нататак мисля да карам пиян и да убивам хора и няма да лежа в затвора. Бих усъдил нашата държава в Хага за това че прилага двоен стандарт.
271
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Няма правосъдие!!!Дано родителите и приятелите на Петър и Мануела,да му дадат заслуженото!Трябва да е като в джунглата-око за око,зъб за зъб!!!!
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Умен, ако си толкова "умен", щеше да си затвориш плювалника, а не да го отваряш като всички от осанна до разпни го. Най-тежката присъда е съдбата и за едните и за другите. Сигурна съм, че никой от тук присъстващите форумни коментатори не е бил от едната и от другата страна едновременно и затова сте толкова "начетени".НЕ ВИЖДА ГРЕДАТА В СВОИТЕ ОЧИ, А ТРЕСКАТА В ЧУЖДИТЕ!
269
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Проклети да са всички власт имащи, мръсни крадци и убийци и защитници на себеподобните си. Дано техните деца да згинат по пътищата от такива като Стависки и техноподобните самозабравили се ***.
268
0
 
1
 
! Отговори
Умен преди 15 години
Българското правосъдие спекулира с условието за непредумишленост на деянието ! С други думи в България дори и деянията с най-тежки и жестоки последствия се наказват леко заради това,че били "непредумишлени" !!! Непредумишлеността е удобен параван,зад който се крият съдиите,когато трябва да оправдаят или да осъдят символично някой "наш човек" ...Какво значение има,че е било неумишлено след като последствията са ужасни ? Не само това - при случая САДИЙСКИ (вече това е правилното име на Ставийски) има утежняващи вината обстоятелства като употреба на алкохол и несъобразяване с полицейски напътствия ...Какво значи - ама той без да иска ?!? Добре,аз питам кое е по-голямо престъпление - да откраднеш 10 000 лева УМИШЛЕНО или да убиеш едно младо момче и да осакатиш завинаги едно младо момиче НЕУМИШЛЕНО ????? И който ми каже,че първото е по-страшно и тежко престъпление от второто има тотално объркана ценностна система,каквато всъщност вече има и цялото ни общество ! Слушам една лелка сутринта по телевизията как се загрижила за "горкото момче Ставийски",че замалко щяли да го вкарат при едни страшни крадци в затвора ... Абееей аланкооолу,колко страшен може да е един крадец в сравнение с един двоен убиец !?!?!? Това е извратеното в съвременния ни свят !!!!
267
0
 
1
 
! Отговори
ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ преди 15 години
ЕВАЛА за мненията на 262 и 263. Хора ние сме НАСЕЛЕНИЕТО, което МОЖЕ и ТРЯБВА да промени това! :) Ние сме ПОВЕЧЕТО, които имаме мозък в главите и не сме обременени от Life-style начина на живот. Моля Ви се пазете се от всякакви такива ***!!!