Прокурорите унижени и оскърбени от отношението на Дянков

Асоциацията им се обърна към премиера
4 яну 2010 20:32,
302
Прокурорите унижени и оскърбени от отношението на Дянков
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Последните действия на финансовото министерство не бяха адекватни на създалата се ситуация и поставиха в още по-унизително положение съдебната система.

Това се посочва в становище на Асоциацията на прокурорите в България относно незплатените средства от бюджета на съдебната власт.

Становището е адресирано до премиера и главния прокурор.

В него се посочва още:

"В края на 2009 г., точно преди коледните празници, в съдебната система се получи напрежение, по повод непревеждането на дължими пари в бюджета на съдебната власт. Въпреки усилията на Висшия съдебен съвет, министърът на финансите отказа да преведе близо 20 000 000 лева с аргумент, че държавата не разполага с необходимия финансов ресурс, като се оправда с икономическата криза. Съюзът на съдиите в България остро реагира и в открито писмо изрази становището си.

Още по темата

Същевременно, на 29.12.2009 г. правителството преведе средствата по сметка на ВСС, но това стана в момент, когато беше невъзможно тези средства да се усвоят, тъй като системата СЕБРА не функционираше".

Имиджът на системата не е на високо равнище
Магистратите и служителите получиха незаслужено негативна оценка за работата си. Почувствахме се унижени и оскърбени от отношението на правителството, в частност на министъра на финансите – пишат в становището си от Асоциацията на прокурорите в България.

 

Известно ни е, че имиджът на системата не е на високо равнище, но смятаме, че общата цел – борбата с престъпността и издигането на правосъдието на европейско ниво, е задължение както на съдебната, така и на изпълнителната власт. Поставени бяхме в положение, да се чувстваме виновни и отговорни за кризата в страната, за липсата на средства в бюджета, за скандалите около назначенията на административни ръководители и случая „Красьо”. Скандалите са много, но отговорността е лична и не може да се носи от всички – отбелязват още от Асоциацията на прокурорите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
1
 
! Отговори
До просветен преди 14 години
А, дори и да са събрали такси от делатаи с това да се издържа системата...това да не е частна организация???!!!!Колкото повече събереш, толкова повече ще получиш??!!! Ако НАП каже, че всички пари, кито събира с дейността си, трябва да са за тях??!! По наказателните дела, почти винаги разходите са в пъти повече от реалните. Има големи такси по гражданските и там може да покрият реално, ноо..в крайна сметка...това не е частно дружество!! Имаш определена заплата...ак още и милион да си събрал.
255
0
 
1
 
! Отговори
честен магистрат преди 14 години
Браво на колегите проори, реагираха, дори и по-късно! Нищо добро не чака държава, в която министър нарушава Конституцията и закона и се гаври с труда на хората от съдебната власт и простия народ му ръкопляска!!! За да има некорумпирани магистрати, от каквито всички имаме нужда и болшинството са такива, трябва да има подобаващо на труда и отговорността им заплащане. Тези пари са на съдебната система, не са взети от друг и не е ощетен друг, така, че трябва да се изплатят!
254
0
 
1
 
! Отговори
миранди преди 14 години
Добро утро,Мише :-)))Рано пиле, рано спами, а????
253
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прави си 241Таксите са минимални по делата. Една такса не може да покрие реалните разходи по делото. А това, че сами си делигират бюджет, не значи че са си заработили парите от такси, а че са поискали от държавата определена сума и тя им е дала тази сума за годината, на определен заявен бюджет. и когато тий не се изпълни, те си искат остатъка за тях. И питам, защо не се е изпълнил бюджета??? И не е ли това слабо бюджетиране??!!И не трябва ли да върнат остатъка?!!Спестили били??!!!
252
0
 
1
 
! Отговори
СЕКИРА_ЗА_КОРУМПЕТЕТ преди 14 години
Тая НЕКАДЪРНА и КОРУМПИРАНА МАФИА начело със селянина от Генерал Тошево НИКОЛАИ КОКИНОВ може веднага да млъкне и да си събоира партакешите!!!!! А ние обикновенните простосмъртни хора не сме ли обидении унижени от постоянните им беззаконни решения,от престъпното им бездеиствие и НАИ- НАГЛОТО Им и присмехулно поведение. НИКВИ ПАРИ вашта веричка ходете да ижете паветата пред съдебната палата! За какво да ви се плаща??? Нима България е нормална дъуржава? Нима в България ИМА ПРАВОСЪДИЕ??? НИМА ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА НАКАЗВАНИ??? АИДЕ СИКТИР! Трябва тотална чистка в проатурата!
251
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(8) преди 14 години
И последно, да с моите пари работи!Защото ме има, и заради мене и такива като мене западните фирми отварят офици у нас и ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ПЪЛНИ ОСИГУРОВКИ. Само наема е десетки хиляди евро месечно ИНВЕСТИЦИИ, а заплатат ми се превежда отвън, т.е. ИНВЕСТИЦИИ. Е имаме и овце, но това е друга тема.....Не работи с ОТКРАДНАТИТЕ пари, с тях се правят частни вили...
250
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наглоста на тези плъхове се поражда от чувството за безнаказаност което придобиха през последните години,не отговарят пред никого,не носят последствия за некадърноста и продажноста си,е как няма да обнаглеят?
249
0
 
1
 
! Отговори
МИХАЕЛА преди 14 години
ПРОСВЕТЛЕН, не се захващай с непосилната задача да им обясняваш- някой хора просто не искат да разберат ккаво им се казва, а по-големи слепци от тези с очи НЯМА!
248
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(7) преди 14 години
Ако аз в моята работа допусна дело срещу фирмата, какво ще ми се случи?Е защо тогава 400 души в МОН и 800 в инспекторатите им ГЕНЕРИРАТ дела и нищо не им се случва?Кой задръсртва системата? Кой смуче?
247
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(6) преди 14 години
Задачата на ЮРИСТКОНСУЛТА е да няма дела!За всяко допуснато дело, ЮРИСТКОНСУЛТА трябва да се наказва (с редки изключения), дори да е спечелено.Това му е функцията....
246
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(5) преди 14 години
Е как да не смуче. (2)МОН примерно генерира системно дела. Сега ще смянят 100% учебниците БЕЗ НИТО ЕДИН ВИНОВЕН. правния отдел на МОН не зилиза от ВАС.ТЕ ИСКАТ БЮДЖЕТ, ТЕ СЕ ЗАМОЗАТРУПВАТ СЪС СОБСТВЕНАТА СИ НЕКАДЪРНОСТ И ИСКАТ ПРЕМИИ.ТЕ СМУЧАТ!!!
245
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(4) преди 14 години
Е как да не смуче. Едно дело във ВАС с 3 съдии и 1 проор при 2-3 заседания струва ли 10 лева (колкото е таксата)?Напротив, това си е една БЮДЖЕТНА организация. Защото когато им е гласуван бюджета, е взето предвид, че средно си събират тези десет лева общо Х. пари и така двата заедно евентуално дават някакъв общ бюджет.Гражданите плащата офоциално само тази такса и евентуално за вещо лице, но сумата се получава 100% от вещото лице, така че пак във ВАС съдията и проора правят 10лв/дело
244
0
 
1
 
! Отговори
Просветлен преди 14 години
Това в никакъв случай не означава, че системата смуче от данъкоплатеца. Именно поради тази причина не виждам какво са ревнали всички. Това, че са хи съкратили, намалили са им заплатите. Не им е виновна системата. Тя (системата ) си делегира собствен бюджет, който няма нищо общо с националния годишен и си го разпределя както сметне за добре. Това съвсем никак не касае гражданите, но на тях им е трудно да го проумеят. или по-скоро да спрат да злобеят.
243
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(3) преди 14 години
... а във всяко такова дело почти винаги е задължително да има и проор....Проорите са неграмотни в голямата си част, но това е друга тема....
242
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен(2) преди 14 години
Например всички дела във Върховния Административен Съд са с такси 5-10 лева за цяло дело с 3 или 5 членен състав....Айде млъкни....
241
0
 
1
 
! Отговори
До Просветлен преди 14 години
Глупости, таксите за страшно много дела са под(!) реалните разходи. Ред дела са БЕЗПЛАТНИ, таксата е минимална...
240
0
 
1
 
! Отговори
Асоциация? Хайде бе преди 14 години
За 10 години при 5-6 препсики в проатурата цялостна симулация на работа, еклементарна неграмотност, откровен ДЕБИЛИЗЪМ у проорите. На въпроса брат и сестра ли са К.Н. (МОН) и шефа на СДВР Румен Стоянов, и роднини ли са Зорка Първанова и скандалната Румяна Парцова, при документни измами в МОН проора пратил преписката за проверка и изпълнение на самия Стоянов. ***. Затворена, неконтролирана от ГРАЖДАНИТЕ система, тотална корупция.НИКАКВИ ПРЕМИИ, НИКАКВИ
239
0
 
1
 
! Отговори
Просветлен преди 14 години
Хей, плебей ! *** и си паси овцете там от където си изпълзял. Ако си мислиш, че съдебната система работи с твоите пари жестоко си се излъгал. Такива коментари на неграмотни, невежи и, които си нямат идея какво говорят по-добре да бъдат спестени. За всички невежи, който пишат тук ще го кажа само веднъж : Съдебната система се издържа от таксите не всички , които са се ОБЪРНАЛИ към нея. Тя е продукт на обществото и се изхранва от онези които я използват и се позовават на нея, а
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е тея наистина не се наядоха, какви бонуси бе продажни мулета такива.Като поработите поне малко тогава бонуси. Корумпирани че и нахални.
237
0
 
1
 
! Отговори
Сервантес преди 14 години
Сега цялата общественост е изпаднала в екстаз. Сипят се само похвали и ръкопляскания. Браво Дянков ! Ти си номер едно. Не раздаде парите на магистратите. Сега има възмездие и справедливост и най-вече ще има по-добре работеща съд. система. Колкото по-малко пари им давате толкова по некорумпирани ще са. Хаха ! Както бе казал някой "ако оставим на народа да гласува сигурно ще гласува по 300 лв. заплата на съдиите" Има една подробност: народа ни е малък, но твърде ***. Заслужава си съдбата