Българските сервитьори са световният ни резил*

20-годишна германка описа културния шок в наш ресторант
4 фев 2010 18:19,
289
Българските сервитьори са световният ни резил*
Снимка: Булфото

20-годишна германка описа впечатленията си от Благоевград и местните хора в репортаж, озаглавен "Културен шок в ресторант", съобщава Дойче веле.

Клаудия Лодермайер следвала един семестър в Американския университет в Благоевград.

Ето част от репортажа на Лодермайер:

За да е пълен културният шок, свързан с бягството ми от германските продукти, оставаше да направя и последната крачка: хранене в истински български ресторант. Онова, за което не се бях сетила е, че културният шок няма да се отнася толкова до самата храна, колкото до обстоятелствата, свързани с нея.  Защото храненето в традиционната механа е само малка съставна част от едно значително социално събитие – пише студентката.

Като начало нашата група от осем души на бърза ръка беше настанена на същата маса, на която вече седяха двама български мъже и едно 7-годишно дете. Поръчването на храната в български ресторант е досущ като по други места на света. Но онова, което идва после, а - между нас казано - е под въпрос дали ще дойде изобщо - представлява съвсем друга работа.

Южнославянският манталитет не гледа на времето като на особена ценност. Спокойно отпуснати, келнерите все някога сервират поръчката, но да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. Дотогава всичко би изстинало. Яденето наистина е второстепенен фактор в една механа, което всъщност е беда, защото то е наистина вкусно - пише младата германка Клаудия Лодермайер.

* Заглавието е на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
14
 
! Отговори
до №190 преди 14 години
***, пише се - ARE you talking to me ? Научи все пак малко англ. граматика .
184
0
 
14
 
! Отговори
Боримчеката преди 14 години
Е кво толкова е казала , че чак и статия и пуснали .... Дреме ми на дедовия за таз грозна, бозава и пъпчива немска *** .... Ако започнат да излъчват репортажи с мненията на западно европейците за нас , ние трябва да се самозатриваме и измираме .
183
0
 
14
 
! Отговори
drug bg servitior преди 14 години
iskam taq germanka da doide az da q obslujvam,da vidq togava kakvo 6te napi6e......fashistka dolna..... Schaize !!!!!
182
0
 
14
 
! Отговори
////// преди 14 години
Е, права е жената. А и не е открила топлата вода. Това самите ние го знаем и мрънкаме, но ефект никакъв. Обслужването ни е ужасно. А ако имат хората възможност да влезнат в кухните ще им се дореве. Такава мизерия и занижена хигиена, че нямам думи.
181
0
 
14
 
! Отговори
? преди 14 години
Към кого ли да се обърне авторката за помощ в ЕК, след като вкарва бг ресторанти в категория БЕДСТВИЕ?
180
0
 
14
 
! Отговори
бг сервитьор преди 14 години
да,така е,резил сме,какво от това ?do you talking to me ?sometimes you vin (вин),sometimes lun (люн).Stoichkov always lun!
179
0
 
14
 
! Отговори
Ганьовец преди 14 години
***, БУЛГААААААР!
178
0
 
14
 
! Отговори
kaka vi преди 14 години
eeeeeeeee,ujasni ste.ta nie tolkova ne stavame za ni6to,4e samiq trud deto e polojila da pi6e e mnogo.a vie s taq prokletiq skoro ot pomiqta nama da se pokajete.
177
0
 
14
 
! Отговори
малък на 18 преди 14 години
Искам да ти кажа че не се мотаем а бързо носим поръчката.В интерес на истината искаме да видим резултата от това как сме плюли в кафето на клиента.Ние изследаваме клиентите си като бели мишки.Много е приятно едни такива жени наточени и с претенции да ги гледаш как ти се надуват и пият плюнката в кафето.Понякога получавах и оргазъм на работното си място.Е на по народните хора с ум и по народно излъчване не сме праили тези неща.Само на надутите пуяци.Имаше случаи когато леля Дида без да иска събори картофките от чинията.Аз запитах какво ще правим а тя вика ей ся ще видиш моето момче.Събра с метла и лопатка от пода картофките сложи ги пак в чинията и ми каза да и ги нося на този който ми е най антипатичен от масите.В об6ти линии аз се изучих в сервиотьорския бранш в БГ и от тук нататък работата ми ще е огромно удоволствие което ще ми носи много пари.
176
0
 
14
 
! Отговори
ЕС преди 14 години
На тази германка трябва да и се обясни, че в българска механа първо се пие ракия, а после се яде
175
0
 
14
 
! Отговори
Александър преди 14 години
Чудно, чудно ...Тази млада дама, не се ли сеща, че все има българин, който да се е хранил в немски ресторант ...Далече съм от мисълта, че върха в обслужването на клиенти е в Германия ...Не, че нашите сервитьри не се мотаят.
174
0
 
14
 
! Отговори
киро чепа преди 14 години
Истината е проста- на тя ДЕБЕЛА *** ГЕРМАНКАТА и се е щяло поне в едни ресторант някой да и обърне внимание !!!
173
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да отиде в Испания да й сервират "mañana".Хайде , хайде ... механите не са бързо хранене. Който няма душа за механа, да отива в Дюнер Кебапа. И без това в Германия са свикнали...
172
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха ! преди 14 години
Присмял се хърбел на щърбел ! Кой нормален германец ще дойде да учи в България ? Никой ! Някаква немска дрипла от село си позволява да дава оценки за един от хубавите български градове и ние трябва да се засрамим, може би ?!?
171
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
те и заплатите ни са световен резил ако става въпрос
170
0
 
14
 
! Отговори
Запознат преди 14 години
Аз пък да ви опиша хората или подобието на хора, които учат в така наречения Американски университет в Благоевград - пълни дрипльовци събрани от кол и въже ! На вид млади същества с ниска хигиена и вид на палячовци ! На акъл - промити мозъци, които биха нахранили всеки *** на улицата, но не биха подали ръка на паднал възръстен човек примерно ! *** от световен мащаб !
169
0
 
14
 
! Отговори
do 176 преди 14 години
Mnogo dobre e napravilo momi4eto! Za6to da e pikla??? Momi4eto si kazala mnenieto! Servityorkite v bg daje i dobar den ne ti kazvat kato doidat za pora4kata...kakvo da govorim pove4e...Servic-a v bg na mnogo mesta e palna 0 !
168
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо не гледате Листопад а сте тук? Когато в БГ започнат да правят сериали като Женени с деца, АЛФ и Листопад тогава ще спра да гледам турските сапунки.
167
0
 
14
 
! Отговори
... преди 14 години
коя е тая германка вчерашна пикла да дава акъл и мозък как да е в българия кво прави тука да си седи там и да си мисли че е нещо
166
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ХАХАХА ТАЯ Я ЗАБАВИЛИ 5 МИНУТИ,СТАНАЛО СВЕТОВЕН СКАНДАЛМЕНЕ В ГЕРМАНИЯ,В МАКДОНАЛДС МЕ МОТАХА 15 МИНУТИ,ПЕРСОНАЛА БЕШЕ СЪСТАВЕН ОТ ИРАКЧАНИ,ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ НА ОБСЛУЖВАНЕ,НИТО ЕЗИК ЗНАЕХА,ДОРИ И НЕМСКИ НЕ ЗНАЕХА.АМА НЕ СЪМ ТРЪГНАЛ ДА ОПЛЮВАМ И ДА ПИША ПИСМА.