Българските сервитьори са световният ни резил*

20-годишна германка описа културния шок в наш ресторант
4 фев 2010 18:19,
289
Българските сервитьори са световният ни резил*
Снимка: Булфото

20-годишна германка описа впечатленията си от Благоевград и местните хора в репортаж, озаглавен "Културен шок в ресторант", съобщава Дойче веле.

Клаудия Лодермайер следвала един семестър в Американския университет в Благоевград.

Ето част от репортажа на Лодермайер:

За да е пълен културният шок, свързан с бягството ми от германските продукти, оставаше да направя и последната крачка: хранене в истински български ресторант. Онова, за което не се бях сетила е, че културният шок няма да се отнася толкова до самата храна, колкото до обстоятелствата, свързани с нея.  Защото храненето в традиционната механа е само малка съставна част от едно значително социално събитие – пише студентката.

Като начало нашата група от осем души на бърза ръка беше настанена на същата маса, на която вече седяха двама български мъже и едно 7-годишно дете. Поръчването на храната в български ресторант е досущ като по други места на света. Но онова, което идва после, а - между нас казано - е под въпрос дали ще дойде изобщо - представлява съвсем друга работа.

Южнославянският манталитет не гледа на времето като на особена ценност. Спокойно отпуснати, келнерите все някога сервират поръчката, но да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. Дотогава всичко би изстинало. Яденето наистина е второстепенен фактор в една механа, което всъщност е беда, защото то е наистина вкусно - пише младата германка Клаудия Лодермайер.

* Заглавието е на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
14
 
! Отговори
Gold преди 14 години
Поне за едно нещо немцозойката е права: "....да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. " И в Германия ми се е случвало често яденето да стане на кокал, ако се мъчим да спазваме този техен 'културен' принцип при по-голяма компания. Знам, че се смята за признак на добри обноски, само дето никой не е наясно защо, дори и от тях. Просто не успяват да го обяснят достатъчно смислено, приемат го за някаква даденост.
204
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз пък ядох веднъж козе сирене с ананас, освен това печено пиле с ментов конфитюр и никак не е зле. Даже английските манджи са готини, ако ти ги сготвят както трябва. Съжалявам също, че затвориха унгарския ресторант, там имаше вкусотийки. П.П. Шкембенце с чесън тоже маам с кеф.
203
0
 
14
 
! Отговори
Burgazliata преди 14 години
Ot 2004 godina, 8 pati biah v Turtsia ( po4ivka , ekskurzia ). Biah v razli4ni gradove i kurorti: Antalia, Istanbul, Bursa, Izmir, Marmaris, Alania. Servitiorite sa super, mnogo uvajavat klientite i sa mnogo kulturni. Otivaite v Turtsia, za da se 4uvstvate kato istinski 4ovek.
202
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А нашите сервитьри че са кьопави това е ясно. Особено пък по югозападот. Но и немските не са особено добри. Кво да кажа пък за тия така мили на спеца по италинаските блюда пиргиши дето са наводнили цял Брюксел и навсякъде им гледаш пртовините апенински мутри по заведенията. Ама това е глобализация.
201
0
 
14
 
! Отговори
God преди 14 години
Ако сте обърнали внимание, германката не критикува българската кухня, а българското обслужване, което е пословично лошо и за нас самите. "Културният" й шок не е по-различен от този в някоя друга ориенталска страна.
200
0
 
14
 
! Отговори
God преди 14 години
Не, имаш грешка! Сладоледът е измислен в Китай преди 5 000 г. и тогава е представлявал смес от сняг и лед и плодове, вино, мед и каквото се сети да сложи придворният готвач. Александър Велики също е ял подобен десерт. Може този сицилиец да е измислил някаква популярна сега форма на сладолед, но в никакъв случай не го е открил той. Повече по темата: http://***.exooo.com/viewtopic1.php?t=2033
199
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 215 Абе ти нещо не си усветПо-добре върварин отколкото мазен *** талянски ***
198
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ооооф аман от италианофили. Малко са били те в Свещенната римска империя. Малко. И не всички. Тия дето са ги поочовечили немците си личат и досега. Както и да е. Аз обичам всякаква кухня. За всяко блюдо си има момент и настроение. Не може да се каже еди коя си кухня е най най щото по вкус и по цвет - тавариши НЕТ! на българскиказано вкус другар няма. Айде! И да знаеш че като влезе семейство италианци в западен супермаркет веднага се разбира. Ужасни лаладжии.
197
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 211Абе талянец ай стига смърде на долче гъбановНие тука си ядем шкембе чорбата с чесън а не с розмарин теееееее ба у специалиста сицилиански
196
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мхм а древните римляни горките са си нямали сладолед. вземи почети малко петроний мани тия неща дето сте ги учили в ТОХ-а
195
0
 
14
 
! Отговори
готвач преди 14 години
тези чужденци са много нахални. не стига че са капризни за всяко нещо ами не остават и грам бакшиш и си работим за едните голи заплати. не ги щем тия.
194
0
 
14
 
! Отговори
mass efect преди 14 години
olelele mnogo xenofiliya Predlagam kato ne im haresva na 4uhdencite da varvyat na babinata si fast :)Az ne iskam da sam kato tyah i ne mi puka dalimi haresvat manjata :)
193
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
качамака и боба идват от америка. така че е спорно на кого са национални. А ако си мислиш че тия смешки то ботуша са ги измислили тези работи хахаха те даже и противните им спагети са заемак от китай. Туй им е на тях индустрията - кафе машини и Фиат. А нали знаеш фиат за ков се произвежда - за д аможе и на форда-а да се казва кола.
192
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да бе италианска. На един народ щом националното ядене е макарони кво да кажеш повече.
191
0
 
14
 
! Отговори
готвач преди 14 години
аз кво да направя като колегата е братовчед на собственика. а на други места дето съм работил за кви изцепки става въпрос може да полудееш ама а кажи нещо де. хем бой ще ядеш хем ще те изритат без да са ти платили
190
0
 
14
 
! Отговори
:))))до 199 преди 14 години
Все съм виждал разни изпълнения на слугинския персонал зад кадър,но този кърти.....
189
0
 
14
 
! Отговори
готвач преди 14 години
вие само плюете ли? моя колега дето прави десертите от крем-карамела например прави две партиди. едната нормална а другата подобрена със....*** за разните отворковци в ресторанта. ядат и им плющат ушите и втори десерт поръчват даже
188
0
 
14
 
! Отговори
ричи преди 14 години
Ти с каква диагноза си мой човек?
187
0
 
14
 
! Отговори
Тонеф преди 14 години
Да ти го набия със задните колела,***,в колко български заведения си сядала,че да слагаш всички на едно място,аман от западни ***,ей ..!
186
0
 
14
 
! Отговори
До 187 преди 14 години
Единственото, което ще ти носи тази професия е мизерната ти заплата за задоволяване на мизерния ти животец. Далеч си от истината за много неща, и ти никога няма и не си бил качествен кадър в обслужващата сфера на ресторантьорството, просто си поредната амеба, това е. А жената е написала с доста мек тон това, което е в действтелност родната гледка в българските заведения за хранене. Проблема на обслужващия персонал е, че те просто се ненавиждат за това, че са станали точно това, което са!