Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
672
1
 
5
 
! Отговори
НА МИТИНГ! преди 14 години
Този случай ще покаже имаме ли гражданско общество. Ако не успеем да се преборим с лобизма и заплахата за здравето на хората, значи не сме народ, а ***? Между другото - в цяла Европа е забранено пушенето, а също и в Македония и в Украйна! Не може само тук да оставим *** да надделее! Трябва да се защитим!
671
1
 
4
 
! Отговори
не-доволен преди 14 години
стига бе. с такова нетърпение чаках месец юни 2010г. защо трябва малкото добри решения достигнати от предните управляващи и изразени под формата на закон да се се смазват по тоя не-добре аргументиран начин. като е неприложимо - как прилагат подобни закони в европейските държави. нали ГЕРБ именно значи Граждани за ЕВРОПЕЙСКО Развитие на България. Евно ГЕРБ е толкова европейска партия, колкото от кутия бисквити Катеричка изскача истинска катеричка. Тръгнали да ми подпомагат бизнеса с цигари... това ли ви остана единственото средство за борба с кризата?
670
1
 
0
 
! Отговори
рамунджо преди 14 години
И защо да е *** идеята,бе умнико?Я да ти чуем гласа меден,загорски!И без развихряне на подтисната емоционалност,а по същество!Хайде,давай!:))
669
1
 
3
 
! Отговори
БТ преди 14 години
Аз предлагам пушачите да плащат по-големи здравни осигуровки. Мисля че в САЩ здравните застраховки са по-високи при рискови пациенти включително за пюшачите. За ГЕРБ е ясно. Един от големите им спонсори депутата Емил Димитров е крупен дистрибутор на цигари и яростно защитава пушенето.
668
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Я да му пална една за след вечеря. Ех, че кеф!!! Дааааааааа, трябва да се обадя утре на счетоводителя си и на адвоката си, по-бързо да оправят документите ми - вече няма да имам обществено заведение, правя си частен клуб, само за пушачи. Е, от мен да мине, ако някой непушач иска да влезе, нема го хвърлям я!
667
1
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
Правителството го е страх, че ако не падне забраната срещу пушенето на обществени места сигурно същите майки с колички, които протестираха срещу ГМО, ще излязат да настояват за правото си да пушат над главите на отрочетата си по заведенията, които посещават. Къде са сега активистите от "зелените" и "екологичните" организации? Сигурно на по кафе с цигара в някоя задимена дупка. Лицемерните претенции на псевдо защитниците на природосъобразния начин на живот са направо отвратителни!
666
2
 
6
 
! Отговори
Васил преди 14 години
Значи държавата може да глобява за непоставен колан всеки шофьор, а за пушене във вреда на околните - не може?????? Бе вашта ... (цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора)(цензурирано от администратора след поредното повръщане от ужас)(......
665
4
 
5
 
! Отговори
Вие сте луди,бе!!! преди 14 години
Само в България може да се случи такава простотия!!!Забранете пушенето навсякъде!!Непушачите сме мнозинство-защо ние да се съобразяваме с малцинството???????????
664
7
 
4
 
! Отговори
xxx преди 14 години
абе разбирачите,в някоя друга държава да има такава забрана????В НИКОЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!В Испания се опитаха да го вкарат тоя закон,обаче станаха масовите простести и за 2 дни го отмениха!
663
3
 
1
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Мартине, Прав си, непропорционално са разпределени здравните осигуровки! Само че съотношението е обратно!Аз, примерно, съм си пресметнал, че за месец давам на държавата около 90 лв. под формата на акциз, което при плосък данък от 10% означава, че съм обложен, все едно получавам с 900 лв. повече на месец. Но не се сърдя! Аз съм пушач, както казваш, вероятно ще се разболея от рак и тогава държавата ще ме лекува... Както и да е, исках да попитам, защо мислиш, че идеята да има заведения за пушачи е ***?! Какво лошо има в това?!
662
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
проблема не е само, че се пуши в заведенията,а навсякъде.Дори и в болниците,в лекарските кабинети.Влизаш и прозорците са отворени,защото и лекарката и мед.сестра пушат,а ти се събличаш да те преглеждат.В заведенията може и да не влезнеш,но в болниците се налага дори и да не искаш.Аз съм ЗА пълната забрана безкомпромисно!
661
3
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 14 години
Повечето от нас предполагам са били в чужбина. Не си спомням да съм излизал от клуб в Лондон или Брюксел и дрехите ми да са воняли така, както в след клуб в София. На който му се пуши, да го прави навън. Откъде накъде пушачите ще налагат дименето си на нас, непушачите. Не стига, че ползват непропорционално повече от здравните осигуровки (защото най-малкото боледуват повече от рак), ами и ни тероризират с вонята си. А пък тъпите идеи от типа деление на заведения за пушачи и непушачи няма да ком
660
3
 
8
 
! Отговори
Яка сопа преди 14 години
Тотална забрана за тютюнопошенето на публични места, всяко друго решение ще е пълна порнография. Който иска да се трови да си кади в къщи, никой не е длъжен да му диша *** цигарен дим, щото той не иска да се откаже от лошите си навици!!!
659
6
 
2
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Тотьо, моите уважение към твоите предпочитания, но на мен не ми е приятно да бъда в заведение където не се пуши. Чувствам се като в работническа столова. Може да е въпрос на трупани с годините навици, но е така. Колкото до това дали ще спра да пуша или не, смятам че това е лично мое решение и няма нужда някой да ми помага без да съм търсил помощ!Затова продължавам да повтарям, не виждам нито една разумна причина да не се приеме тази промяна в закона!Нека има и заведения за пушачи, и за непушачи!
658
0
 
6
 
! Отговори
Ник преди 14 години
Това си е въпрос на култура - пушачите няма да спрат да ходят по заведения ако има забрана, а ще се научат да излизат да пушат навън! Обяснението, че не се прилага, защото няма да се спазва е пълна глупост - да отидат да им тръснат 1- 2 глоби да видим дали няма да го спазват. И какъв е този *** от Здравната комисия, който се съгласява на такова нещо - той има ли представа, че сме на пърите места по брой пушачи - вместо да приемат забраната и да напавят пушенето по-непривлекателно решават да го оставят. Аз до сега харесвах нещата, които Герб правят като цяло, но ако приемат закона в този вид ще бъде голям минус за тях!
657
2
 
8
 
! Отговори
пушач преди 14 години
и аз съм пушач но съм съгласен с приемането на закона,предпочитам да изляза за 5 мин и да изпуша една цигара, от колкото да стоя в заведение пълно с пушачи и да се осмърдявам на порот долунаписаното стигам до извода че всички пушачи са наивни и мислят повече за себе си от колкото за това кое е добре и кое не
656
2
 
3
 
! Отговори
Кврго преди 14 години
Казаха ,че ще се приеме забраната за пушене на обществени места и хората тъкмо взеха да свикват и да приемат това предложение и сега някои депутати -пушачи пак разбуниха духовете с глупостите си. Голяма част от кафенетата са до 100 кв. м.,това значи навсякъде да се пуши. Аз все още съм пушач, но не приемам такова шикълкавене и съм за забраната, защото това е здравословното поведение на едно общество с претенции да е уж европейско такова.
655
3
 
1
 
! Отговори
Клара преди 14 години
Да забранят пушенето на публични места, включително на улицата, да въведат глоба от 100 лв и бюджета ще е на +
654
2
 
3
 
! Отговори
песимист преди 14 години
ясно е ,че нищо няма да направят,то и тук такава забрана няма да работи ,хората са диваци.
653
2
 
3
 
! Отговори
БДС преди 14 години
На кого искат да угодят с тези промени? На пушачите? И да прявят безхаберие към всички останали. Нека се забрани пушенето в затворени обществени помещения! Какво значи, че няма да се спазва? Защо имаме полиция и всякакви други органи? Като няма да се спазва, нека не вземат и заплати, начело с министъра и неговия шеф - Борисов.