Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
652
2
 
1
 
! Отговори
Енимъл Ферм преди 14 години
Много се бием в гърдите, че сме много образовани и имаме богато култура... А какво се оказа - даже едни БЮРМакедония и Турция са явно се по- цивилизовани от нас
651
1
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 14 години
*** РАБОТА !!!
650
1
 
5
 
! Отговори
МИМ преди 14 години
Жалко e че най-вероятно няма да приемат пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Все за бизнеса се мисли, а кой ще помисли за здравето на хората. Пушачите са като наркомани и не трябва да се толерира този им вреден навик а напротив, още повече,че аз като непушач не преча на пушачите, но те пречат на мен и това им се позволява. Както ние с години търпим дима в заведенията които уж имат аспирация и не сме се отказали да излизаме така и пушачите могат да излизат без да пушат, нека малко те търпят това неудобство. КРАЙМО ВРЕМЕ Е ДА СЕ МИСЛИ КАКВО Е В ИНТЕРСЕС НА ХОРАТА И ТЯХНОТО ЗДРАВЕ, А НЕ ЗА ПРОДАЖБИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА, ТЕ НЯМА ДА СЕКНАТ
649
2
 
3
 
! Отговори
Тотю преди 14 години
Никаква дискриминация не е. Отиди в развитите европейски страни и виж как е. Много по-приятно е да излезеш на заведение, където не се пуши. Има и още нещо - много е трудно за пушачите да спрат да пушат, като навсякъде се пуши.
648
0
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 14 години
"собственикът сам да определя дали да се пуши или не" Ясно е какво ще "реши собственика". ГЕРБ се корумпираха и продадоха на точно толкова бързо, колкото и другите преди тях. Отвратително.
647
2
 
3
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 14 години
ТОВА БЕШЕ ОЧАКВАНО. НОВИНА ЩЕШЕ ДА ИМА, АКО БЕШЕ ВЛЯЗЛА В СИЛА ПЪЛНАТА ЗАБРАНА. НО В БЪЛГАРИЯ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ. ПУШАЧИ - *** СИ СПОКОЙНО И СИСТЕМАТИЧНО И СЕ РАДВАЙТЕ, ЧЕ ТРОВИТЕ ОСТАНАЛИТЕ ХОРА!
646
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Иван Костов им го казал, ама те се гордеят, че са ориенталци и не се обиждат
645
2
 
4
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Е аз пък за това не съм съгласен! Не виждам нито една разумна причина, да не съществуват заведения в които се пуши и такива, в които не се пуши! Собствениците да решават, както е и предложението за промяната в закона. Който иска да си пуши, да си ходи в съответните заведения, който не - в другите. Мисля че няма нищо по нормално от това!
644
3
 
1
 
! Отговори
dzivko преди 14 години
не пуша,но съм на мнение,че по добре виктори да са 1,50 и Булгартабак да работи,да плаща данъци и да храни служителите си...,а за забраната ми е все тая не ми пречат пушачите,мирише,трови ама то няма нищо здравословно и в храната ни вече
643
1
 
4
 
! Отговори
Янев преди 14 години
"Тази забрана е още по-проблематична в условията на криза." Пълни глупости, много е лесна тази забрана. В Македония го направиха, а ние пазим интересите на търговците на цигари. Да не говорим, че щом човек може да си позволи 4 лева на ден за цигари, явно не е засегнат от кризата. А и пикът на кризата беше през 1997 г., сега сме в рецесия.
642
2
 
4
 
! Отговори
ГМО преди 14 години
Много е просто- в заведенията се обособяват отделни зали или помещения за пушачи и непушачи, а не половина маси с пепелници, а останалите без. При тези условия ще бъдат доволни и двете страни. Добър вариатн е и забраната да е валидна само там, където се сервира храна.
641
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Матейко преди 14 години
Май некой лобита са натиснали повечко. Само ми е чудно, даже и европейските норми ли нямат значение за тях?
640
2
 
4
 
! Отговори
Венци преди 14 години
Истината според мен е че и самите пушачи са наясно, че тютюнопушенето е порок. Но тъй като вече са се заразили с порока, един вид си отмъщават на нас непушачите, като ни одимяват и вмирсват по заведенията. Аз като непушач твърдо заявявам, че съм подложен на дискриминация (особено в заведенията). Неприятен ми е цигарения дим и искам да седна като хората да си пийна и повеселя на чист въздух, така да се каже.
639
2
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 14 години
каква катастрофа, до 4-5 месеца хората са свикнали с тези ограничения
638
2
 
4
 
! Отговори
Красимир преди 14 години
Аз, засега съм пушач, смятам че трябва да се следват развитите страни в това отношение и най-вече ЕС. В ЕС тази забрана е влязла в сила, защо ние трябва да сме по-различни. Докато се толерира пушенето, то ще остава модерно (гъзария) за младите. В развитите държави процента на младежите до 25г. пушещи е в пъти по-малък от процента в БГ.
637
1
 
3
 
! Отговори
Тодор преди 14 години
Именно в заведенията е най-важно да се въведе тази забрана. И никакви 100 кв.м граница, че като влезеш в малко заведение, трябва да ходиш после на химическо и на белодробен преглед
636
4
 
4
 
! Отговори
de преди 14 години
Айде поредните глупости в България, тук в Германия навсякъде си има отделна зала за пушачи - който не иска да пуши отива в непушачи. Това ще е голяма катастрофа за бизнесът у нас понеже винаги в компанията някой пуши и... Освен това ако има добра вентилация пушенето просто не пречи...
635
2
 
3
 
! Отговори
Велко преди 14 години
Аха да се случи нещо добро и ще го провалят. Забраната ще донесе добро и на пушачите и на непушачите. Кръчмите в Лондон където също не се пуши са пълни и атмосферата е много по-приятна от задимен лисичарник.
634
1
 
4
 
! Отговори
Цеца преди 14 години
Тия ако го приемат тва повече няма да гласувам за тях
633
1
 
3
 
! Отговори
факфак преди 14 години
По принцип съм абсолютно съгласен, че в заведения за хранене трябва да се забрани пушенето. Аз също много мразя, когато вечерям, някой на съседна маса да ми развали вкуса и да отрови аромата на храната ми с тютюнев дим. Обаче в нощни барове и клубове забраната за пушене си е чисто безумие. Затова съм "за", да има заведения за пушачи и непушачи, макар, че на вторите им предричам нерадостна съдба.