3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе

Единни са, че празникът е освобождение, но и обединение
3 мар 2010 16:03,
452
3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе
Поп, кмет и мюфтия в "Ганкиното кафене". Снимка: БГНЕС

Трети март в Кърджали събра на една маса за празнично кафе отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.

"На този ден черпя с кафе кмета и мюфтията в знак, че празниците ни събират, независимо от историческата им обремененост. Нарочно го пием в такова народно кафене, на открито, а не в някое претенциозно. Смятам, че този празник е на всички. И както е било по време на освободителната война – в нея са участвали, независимо от пол, вяра и народност всички, които са обичали това отечество", обяви свещеникът.

Още по темата

"Това е традиционното ни кафе в Ганковото кафене, така сме го нарекли заради характера му, в него всеки ден се събират българи, турци, българомохамедани. Националният празник е денят, който отново ни събира всички на едно място", присъедини се и градоначалникът Азис. 

"„Аз съм новобранец, ще се уча от тях, идвам с чисти намерения. Всяка религия цени щастието, социалната хармония и моята идея е същата като тяхната – да бъдем единни и в празник, и в делник", каза на свой ред младият мюсюлмански духовник.

"Това е празникът на Освобождението ни, но и на обединението ни. Ако някой не обича мястото, където се е родил, майката, която го е откърмила, пък била тя и циганка, той не е човек", отсече поп Гарена.

Преди празничното кафе тримата се включиха в общоградските тържества за трети март пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Остави романа "Под игото" и прочети собствената си история. Но не от турски източници. В Руски документален филм казаха, че султан Мехмет е имал харем от деца момчета. Целият свят ви казва, че сте диваци. Европейският съюз ви натиска да признаете, че сте вършили зверства не само над българи, но и над арменци, гърци и други народи.
326
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То пък вие имате "много здрави семейства" с тези 4 жени?
325
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Хахаха ... а наздраве !
324
1
 
3
 
! Отговори
...!!!? преди 14 години
Няма защо да се сърдим на тези които ни плюят или на тези които смятат това за ненормално,те са под влиянието на романа "под игото",филмите "време разделно","петко войвода"и др.Все още в България има институции където не може да почнат работа хора от малцинствените групи.
323
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Между другото в Турция премахнаха ли забраната да ходиш в расо? Мисля, че още не. Европейци са, ама не чак толкова.
322
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Представям си как в Анадола поп сяда с мюфтия в центъра на града на открито пред всички да си пие кафето. Колко ли минути ще жевее?
321
0
 
0
 
! Отговори
Tarih преди 14 години
Това са фактите от историята. Нищо лично, просто... история.
320
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Попа с мюфтията седнал на една маса... Звучи ми като виц.
319
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Съединението прави силата".Може би никога няма да има искрена обич между двата народа, българи и турци, заради тежкото минало. Но за да живеем всички в мир и сигурност, трябва да изведем България напред. А за да стане това първо трябва да разберем, че са необходими разбирателство и работа в една обща посока.
318
0
 
4
 
! Отговори
Turk преди 14 години
do 320: za6toto ve4e nqmate ne6to koeto narekano "semeystvo" , mom4etata vi staraqt da sa raperi , narkomani , mafioti . momi4etata wi iskat da sa peveci , ***, i pari i ne se zane kolko myje minava nad bulgarka v jivota q. i pak li sme vinovni nie turcite ? posle pita6 "6to turcite pravqt 6-7" az imam samo edin brat . kakvo 6te stane sega ? ama imam semeystvo koeto nqmate vie . hay priqten den ...
317
0
 
1
 
! Отговори
turk преди 14 години
hahahaha :D
316
1
 
1
 
! Отговори
българче преди 14 години
На какъв ли език са си хортували
315
7
 
4
 
! Отговори
MAf преди 14 години
Вижте го тоя с бялото каква мазна физиономия има, ей няма по мръсни и мизерни абдали от тея мюсулманите!
314
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не си наясно какво представлява Османската империя Дора. Прадядо му на мюфтията е управлявал само жена си (не е сигурно), и никой не се е освобождавал точно от него. Той също е бил рая (плащащ данъци). Не бъркай нашето национално освобождение и суверенитет с прадядо му. Иначе хората си пият кафето, защото е сутрин. Вечер си пият други работи.
313
9
 
7
 
! Отговори
дора преди 14 години
За мен е тъпо турчин да ме поздравява за празника 3-ти март звучи ми цинично.Все едно ми казва честито,че се освободихте от пра дядо ми хихихихихи голям майтап.
312
1
 
2
 
! Отговори
hasan преди 14 години
A kakvo 6te pravqt tiq ot dolo????:)
311
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
PS: tiq gore da se bqxa subrali za po edna rakia,a .
310
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Chestit praznik na vsichki koito se opedelqt kato bulgari! Na ostanalite, mainata vi .
309
1
 
1
 
! Отговори
RRR преди 14 години
абе злетак ти като отидеш в чужбина, да не би ще направиш 6-7 деца?
308
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
деветокрил петохуйник за вас турци!