3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе

Единни са, че празникът е освобождение, но и обединение
3 мар 2010 16:03,
452
3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе
Поп, кмет и мюфтия в "Ганкиното кафене". Снимка: БГНЕС

Трети март в Кърджали събра на една маса за празнично кафе отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.

"На този ден черпя с кафе кмета и мюфтията в знак, че празниците ни събират, независимо от историческата им обремененост. Нарочно го пием в такова народно кафене, на открито, а не в някое претенциозно. Смятам, че този празник е на всички. И както е било по време на освободителната война – в нея са участвали, независимо от пол, вяра и народност всички, които са обичали това отечество", обяви свещеникът.

Още по темата

"Това е традиционното ни кафе в Ганковото кафене, така сме го нарекли заради характера му, в него всеки ден се събират българи, турци, българомохамедани. Националният празник е денят, който отново ни събира всички на едно място", присъедини се и градоначалникът Азис. 

"„Аз съм новобранец, ще се уча от тях, идвам с чисти намерения. Всяка религия цени щастието, социалната хармония и моята идея е същата като тяхната – да бъдем единни и в празник, и в делник", каза на свой ред младият мюсюлмански духовник.

"Това е празникът на Освобождението ни, но и на обединението ни. Ако някой не обича мястото, където се е родил, майката, която го е откърмила, пък била тя и циганка, той не е човек", отсече поп Гарена.

Преди празничното кафе тримата се включиха в общоградските тържества за трети март пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
1
 
1
 
! Отговори
TURK преди 14 години
а бе ние може би сме загубени но това стана покраи вас каквото е за нас такова е и за вас и обратното ок
346
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
3ти беше вчера у нас
345
1
 
1
 
! Отговори
edi преди 14 години
ти така мислиш дори с грешен правопис много добре се печели а и за какво да показвам в час ли съм или не точно тук на форума пиша и чакам да се закачи риба иначе не искам да обиждам а и не обиждам никого за разлика от вас
344
0
 
0
 
! Отговори
До 380 преди 14 години
Темата е Трети Март. :)
343
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тийнейджър преби млада жена за 2 лева в Пловдив04.03.2010 10:206
342
1
 
2
 
! Отговори
XXX преди 14 години
Хаиде стига... В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ САМО БЪЛГАРИ !!!В ТУРЦИЯ ЖИВЕЯТ САМО ТУРЦИ !!!И така нататък.....
341
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Напротив, ама ти няма как да го схванеш.
340
1
 
1
 
! Отговори
edi преди 14 години
*** правописа то не храни
339
0
 
3
 
! Отговори
BBBB преди 14 години
така ние губи само време турци българи дрън дрън до киде проблема ни е в слабата икономика безработицата работя в чужбина нося пари които после чрез наште търговци пак там отиват а нашта дъжава не произвежда и не изнася откъде пари за реформи тия от еврофондовете ги оставете няма как да се освоят
338
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Правописаааааааааааа, турче загубено.
337
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си за архитектите. Четох някъде, че един султан поръчал джамия със златно минаре(altyn), а оня щото не разбирал много турски му построим джамия със шест минарета(alt).
336
3
 
1
 
! Отговори
edi преди 14 години
събоди се ела сеа ти си бил тук през 15 век тогава и в бг нямаше ништо имено те османците дадоха тласък на всичко в бг питищата ви например са от тогава само че нема кои да ги подиржа
335
2
 
0
 
! Отговори
истина преди 14 години
сядат и си пият чая там чаѝ се пие да наистина има маного неграмотни но е голяма държава ако сравним с бг неграмотните са 1 ким 1 невиждам смисъл да пиша за тр и да са зле или по добре нищо не ме топли мене трябва да искарам тпари че идват фактурите ток вода наем бре вие маи нямате проблеми
334
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бил съм в Турция. Знам и езика ви. Бях в Константинопол. Перлата в короната. Какво да кажа. Мъка. Всички най хубави сгради бяха от Византийско време. И църквата Света София, и дворците. Турците разбира се много неща са разрушили, но това, което е останало красноречиво говори за величието на Византия. Турска архитектура няма (освен Мимар Синан, който е потурчен грък). Всичките джамии, които видях бяха или стил рококо и стил барок и най вероятно бяха дело на чужди архитекти. Т.е. нищо оригинално.
333
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много неща не са ти ясни, и не е само правописа.
332
3
 
1
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Историята не трябва да се забравя. И ние няма да я забравим. Като е толкова развита ТР, хващай си багажа и бягай на там.
331
2
 
3
 
! Отговори
до 353 преди 14 години
Айде не се правете на толкова морални, че съм виждал турци на плющят свинско и да се напиват като казаци. А и туркините вече не си стискат краката, все пак сме 21 век, а не 13. По 6-7 правят ***, не и вие. А силното семейство се определя не от религията, а от морала на членовете му.
330
4
 
2
 
! Отговори
аноним преди 14 години
Въпроса ми е за тези жалки ''българи националисти'' с не доразвити мозаци.Благодарение на този '' омразен'' турчин днес гордо казваш че си Българин. Отиди в Турция и биж с очитеси че Турчина е по развит и културен от вас Българите'' *** националити''. Преди всичко забравете '' Под игото'' Време Разделно'' '' Капитан Петко Воивода'' Тези продукции са комунистическа пропаганда за за недоразвити мозаци като '' Българите националисти''. Обичаи за да бъдеш обичан. Стани преди всичо ЧОВЕК
329
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблема и в религията им. Ако бяха християни щеше да е друго.
328
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Турците си гледат на Турция през призмата на съвременността. Сега обаче Турция е светска държава. Пак има мъже с по 4 и повече жени, но са рядкост (който не вярва, че е възможно, ще кажа, че по турската телевизия даваха един ходжа, който имаше 12 жени - поседната беше на 12 г.; в мохамеданските страни е така, наскорочетох за една мохамеданска страна, че момиченцата ги женели съвсем малки.)