Ветото на Първанов не мина

Ставаш професор със статия във вестник, предупреди Андрей Пантев
13 май 2010 17:12,
89
Ветото на Първанов не мина
Ветото на президента не мина. Снимка: БГНЕС

173-ма депутати участваха в гласуването на ветото на президента Георги Първанов върху закона за развитие на академичния състав. 139 от тях подкрепиха министър Сергей Игнатов.

Според неговия предшественик – сега депутат от „Синята коалиция”, Веселин Методиев – Първанов е загубил поредната си битка с 41-вото народно събрание, нещо повече – с ветото е изложил президентската институция.

Според Методиев мотивите на ветото са дребнотемие, което няма нищо общо с конституционния смисъл на това президентско правомощие.

Основният мотив на Георги Първанов, с който поиска преразглеждане на закона, е, че трябва да има единни държавни изисквания и критерии за израстване в научната йерархия. Сега законът дава автономия на висшите училища да определят в правилниците си условията за академичната дейност и кариерно израстване.

Всъщност сред най-важните промени в закона на Сергей Игнатов е тази, че отпада изискването за стаж, за да станеш професор. Също така професията „пътуващ преподавател” е напът да бъде заличена от българската действителност.

Законът забранява на един и същи професор да преподава в два университета. Затова висшите училища или трябва да създадат свои кадри, или да закрият специалности.

Професор Андрей Пантев от БСП беше сред най-яростните противници на новия закон. Подчертавайки огромния си стаж в научната дейност, историкът заяви, че сега с неговата титла ще се кичат хора, които са написали статия в някой вестник.

„Тук става въпрос за комплексарство и мързел”, каза професорът. С аргумента, че освен механизирани пръсти депутатите на ГЕРБ имали механизирани умове – депутатът даде да се разбере, че доводите няма да бъдат взети предвид при гласуването.

Това предизвика народните представители в дясната част на залата, които извикаха на Пантев, че е професор най-вече заради комунистическото си минало.

„Значи никой не е станал професор, без да е член на БКП?!? Абе, вие луди ли сте?”, бе неговият коментар.

С изключение на този проблясък – дебатите по президентското вето минаха без много емоции, а министър Сергей Игнатов не взе участие в залата.

Пред журналистите в кулоарите на Народното събрание обаче даде някои разяснения. По отношение на придобиването на титла по вестникарска публикация Игнатов даде пример със своите статии.

По думите му за специализираното издание, където публикува, са необходими 2 години труд и работа с рецензентите, преди да излезе материал.

Тоест Андрей Пантев не е разбрал смисъла на закона, заяви Игнатов. Нещо повече – именно поведението на червения депутат предизвикало настоящия образователен министър да промени закона за академичния състав.

Игнатов си припомни разговор с историка в градинката на ректората. Тогава на Андрей Пантев предстояла защита на втори докторат.

„Гледай сега, Серго, тия ме карат на тази възраст отново да доказвам, че мога да цитирам под черта”, разяснил пред Игнатов вижданията си за защитата Андрей Пантев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
new преди 14 години
Досегашната система за развитие на университетски преподаватели беше доста корумпирана, титлите се раздаваха тайно и конспиративно. Общо взето малко хора по света бяха чували за постиженията на така наречените професори. Сега нещата могат да се подобрят само до известна степен и това е крачка напред. Българската наука се нуждае от трансформация, тъй като в момента е незабележима по света и никой не я разпознава като такава.
79
0
 
0
 
! Отговори
peruf naumov преди 14 години
Проблемите произтичащи от нивото на сегашните управляващи, са с огромни непоправими последствия. Към настоящия момент това се осъзнава само от средно и над средно интелигентните хора. Но скоро маските ще паднат и за останалите. Сега нищо неможе да се направи, но съм голям оптимист- Българина такива неща наказва сурово.
78
0
 
0
 
! Отговори
PERUF NAUMOV преди 14 години
да кажеш на Пантев, че е комунистически професор, означава че си на друга планета. Явно не образованите момчета и момичета от ГЕРБ освен власт искат и ценз. Жалко за страната ни , но това ще бъде махнато. Няма активно невежество което да е забило кол, е ще направи поразии.
77
1
 
1
 
! Отговори
Do #30 Kalin преди 14 години
vav Federalna Germania naprimer e prieto da ima zvania za individi i horata dazhe se obrshtat edin kam drug sas titlite i tova ne e ot dneska a stara imperilaska tradicia z.B. Herr Dr. Eng Herman
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Свърши се с партийните послушковци с титлии и празни тикви!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
стига ревахте. Сядайте да пишете статии и да ставате професори. Щом ще бъде толкова лесно защо буйствате. Нека и други да станат професори, а не само Вие
74
2
 
7
 
! Отговори
Gold преди 14 години
Законът забранява на един и същи професор да преподава в два университета. Затова висшите училища или трябва да създадат свои кадри, или да закрият специалности. Да де, само че именно този закон урежда възможността на 'правилните' университети да си произведат такива. Пълен е с толкова неуредици в тази връзка и ще бъде използван за саморазправа с университетите, в които и сега се прави поне някаква наука. Просто няма да се позволи никой да засенчи печатницата на дипломи на г-н министъра.....
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Glupak
72
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
eстествено :)сега вече сичките доктори и професори ще бъдат само по милиционерство, ка ще да има некфи там учени по учени от докторо бойко борисовъ, нищо че се подписва с две правописни грешкиае, бойкогъзолизците, фърляйте се у минусите
71
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
до Петя:Отлично - по-добре не може да се каже...
70
5
 
7
 
! Отговори
XXX преди 14 години
За пари ли го направи г-н министър, за много лииииииииииииииииии? X
69
10
 
9
 
! Отговори
Петя преди 14 години
Най-накрая се случва нещо смислено в тази държава! Аман от червени бастиони. Малък и голям докторат винаги се е взимал само с дебела червена линия, закачена за защитаващия научната степен... Сега да видим кой от тия университети колко струва и колко ще му тежат доцентите и професорите.. И как ще си управляват човешкия ресурс. И най-накрая да спрат да обикалят прелитащи ята професори по право, дето не пускат никой да се защити, за да не им вземат тлъстите хонорари "по договаряне"...
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Решителността за промяна не бива да се бърка със правилна промяна. Точно това обаче пропуска да направи г-н министъра.
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки може да има мнение, но не всеки може да го защити. В случая и г-н министъра не може да го защити адекватно, но поради видни обстоятелства, никой не иска да има знаещи българи. С този си закон г-н ректора, пардон, г-н министъра все повече и повече забатачва българското образование.
66
6
 
13
 
! Отговори
Новак преди 14 години
Отново ГЕРБЕРИТЕ се показаха, колко много мислят за този напод. Ами те освен да изкарват старото правителство виновни и да ламтят за все по голяма власт, за друго не стават.Защо не кажат ясно колко парички кървави БЪЛГАРСКИ отиват за многолюдната *** ***. Не ли ви омръзна вече всяка вечер по новините да слушаме и гледаме как *** били най онеправдани.
65
9
 
6
 
! Отговори
гацо преди 14 години
правилно.пътуващ преподавател.това да нее цирк.професор обикаля цала България като Левски и просвещава студентите получавайки тлъсти хонорари.айде бе.
64
3
 
8
 
! Отговори
Василий 2 преди 14 години
Поредната дивотия на българите.Не се научиха и това е!
63
2
 
16
 
! Отговори
outsider преди 14 години
Новия закон премахва централизирания контрол върху получаването на научни звания, който при всичките си недостатъци беше необходим. Сега да му мислят тези, които още не са се хабилитирали. И тук ще се развихри шуробаджанащина на местно ниво. Така че президентът беше прав, но да говориш на хора като депутатите на ГЕРБ, които нямат собствено мнение, е безмислено.
62
5
 
4
 
! Отговори
Ей преди 14 години
Време му е да вземе една година неплатен отпуск , пушката и да хваща балканите.
61
6
 
18
 
! Отговори
Светлин преди 14 години
Първанов в случая е прав. С новия закон университетите ще започнат да функционират като частни компании. Известно е, че науката не бива да се развива с единствена цел моментално проложение в индустрията. Подобни експерименти са правени и увенчани с неуспех.