Седмокласници борят българския и литературата

Гимназиите в страната имат 32 303 свободни места
27 май 2010 08:33,
50
Седмокласници борят българския и литературата
Снимка: БГНЕС

Вариант 1 беше изтеглен днес в Министерството на образованието, младежта и науката за външното оценяване по български език и литература след седми клас, а темата за втория модул от изпита - за преразказа, която е за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки, ще бъде обявена в 10.00 ч.

За първи път през тази година изпитите по български език и литература /БЕЛ/ и по математика след седми клас ще бъдат в два модула. Първият модул и за двата изпита е националното външно оценяване под формата на тест с по 25 въпроса, а вторият - преразказ върху неизучаван текст в училище по БЕЛ и пет задачи по математика.
   
И двата изпита са анонимни.

Седмокласниците пишат подробен преразказ върху разказа "Вида" от Иван Джуренов на втория модул от изпита по български език и литература /БЕЛ/. Темата беше обявена в 10.00 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката.

Преразказът е от името на героинята Вида в едноименната легенда и е включен във вариант 1 за изпита.

Бяха обявени и двата контролни варианта за втория модул от изпита - подробен преразказ върху разказа "Хан Омуртаг" /вариант 2/ и подробен преразказ от името на момчето в разказа "Радост" от Елин Пелин /вариант 3/.

На изпита по БЕЛ модулът за националното външно оценяване ще включва 25 задачи по български език и литература. Те ще са два вида - със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, и с кратък свободен отговор. Максималният брой точки е 65.
   
Допълнителният модул по БЕЛ е свързан със създаването на преразказ върху неизучаван художествен текст, като ще бъде изпълнена и определена дидактическа задача. Максималният брой точки за този модул е 35, като общият брой точки от двата модула е 100.

Първите модули и по двата предмета - БЕЛ и по математика, ще продължат по 60 минути, а вторите - по 90 минути. Полагането на втория модул ще бъде по желание на учениците, но от МОМН препоръчват на всички ученици да пишат и по него.  

Общият брой точки и на двата изпита ще бъде 100, като 65 от тях ще бъдат за модула с външното оценяване, а 35 точки - за втория модул.
   
Изпитите след седми клас ще се състоят в училищата, в които учениците учат в момента. Квестори няма да могат да им бъдат учители, преподаващи по съответния предмет, както и педагозите, които са родители на седмокласници.

В малките населени места ще се командироват за квестори учители от най-близките училища, за да няма конфликт на интереси.
   
Броят на местата за прием в профилираните и в професионалните гимназии след седми клас за тази година е 32 303, като през последните години на изпитите се явяваха около 28 000 ученици. Сега учениците ще бъдат приети в 666 профилирани и в 527 професионални паралелки.
 
Настоящият випуск на седмокласниците е от около 65 000 ученици.
 
Изпитът по математика е на 31 май. Очаква се резултатите да излязат на 11 юни, а от 15 до 21 юни учениците ще подават заявления за класиране в гимназиите за прием след седми клас. Скалата за оценяване ще бъде обявена след излизането на резултатите от изпитите.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
УСПЕХ НА ВСИЧКИ ДЕЦА,КАКТО И НА МОЕТО МОМЧЕ,ДАНО ДА УСПЕЯТ.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Успех, сладури!
5
0
 
13
 
! Отговори
мама преди 13 години
Успех майче!
4
0
 
19
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Успех на дечицата! Моите, слава Богу, отдавна минаха през тази цедка, но стреса е огромен. След години, когато вече държаха кандидат-студентски изпити си споделиха, че натоварването и напрежението били нищо, пред изпитите в 7 клас! УСПЕХ, ДЕЦА!
3
0
 
13
 
! Отговори
Кати преди 13 години
Успех на всички,както и на мойте 2 дечица..
2
0
 
15
 
! Отговори
майка преди 13 години
Успех на всички деца,както и на синовете ми
1
1
 
15
 
! Отговори
Мариан преди 13 години
Успех на всиочки деца, както и на сина ми.