Депутатите не щат да знаят как изтече матурата

ДПС предложи този път да не е виновен Станишев, а Даниел Вълчев
2 юни 2010 12:22,
34
Депутатите не щат да знаят как изтече матурата
Снимка: БГНЕС

Заради 38 гласа „въздържал се“ парламентът не прие искането за създаване на анкетна комисия, която да разследва как темите за матурата по български станаха известни преди отварянето им.

Натискането на копчето „въздържал се” при гласуване може да означава „нямам мнение” или „не ми пука”, но при преброяването на гласовете това „не ми пука” тежи в посока „против”.

Така и при днешното натискане на копчетата гласовете на депутатите без категорична позиция наклониха везната към „не“ и Народното събрание отхвърли предложението да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва как изтече матурата по БЕЛ.

Още по темата

Според депутата от БСП Валентина Богданова комисията трябваше да проучи кой е екипът, който подготвя изпитите, и ако е един и същи, защо не е сменен. Щяха да бъдат зададени въпросите – как се уреждат зрелостни изпити и как работят контролните органи?

Лютви Местан от ДПС, който също е сред вносителите на законопроект за създаването на тази анкетна комисия, допълни въпросите. Депутатът цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото арестуваният Красимир Лефтеров е предпоследният във веригата.

Кои са останалите, попита Местан. И още – защо продължават да се крият останалите две, контролни теми. Народният представител е убеден, че ако бъдат отворени, там ще пише имената на Димчо Дебелянов и Елин Пелин.

„Просто ще бъде потвърдено по безспорен начин, че тази информация е изтекла”, обясни Местан и допълни: „Инфантилното обяснение, че не е редно да се отварят другите две теми, че никога не е правено, е сапунен мехур“.

Настоявайки за анкетна комисия, опозиционните депутати подчертаха, че тя няма да има за цел да анулира изпитните резултати. Вече се знае, че предварително темата са знаели около 60 зрелостници. Заради тях не може да се пренебрегне трудът на десетки хиляди ученици и учители.

И накрая – гвоздеят. Лютви Местан предложи този път виновник, различен от Сергей Станишев.

„Работи се по версия за стар канал. Да не би да се окаже, че Даниел Вълчев е виновен. Сигурно ще е той, защото матурите започнаха по негово време”.

Нищо от това не убеди управляващите да подкрепят създаването на комисията. „Ние не сме разследващ орган. Има хора, които се занимават с това”, каза Снежана Дукова от ГЕРБ. Според нея опозицията иска да преекспонира в обществото „един технически проблем”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Kak she iskat da znaqt-nali sa uredili nqkoi,estestveno sreshu nesho.Nikoga nqma da razberem istinata.
28
1
 
0
 
! Отговори
М преди 14 години
А щерката на Лефтеров с шестици и на двете матури! Умно дете.
27
1
 
1
 
! Отговори
Информатор преди 14 години
Информацията е най-скъпото нещо на света!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
qsno zasho Gerb ne jelaqt razledvane,ama qvilite se na matura i polojili usiliq uchenizi i uchiteli iskst istinata za tazi dalavera.
25
4
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Другарю, ти далеч не си ученик! Даже по-скоро ми приличаш на някого, който са му натрили носа! :D Разбира се, че не ми е безплатно, щом плащам месечна такса, но вкрайна сметка ми излезе най-евтино! Защо? Ами защото, ако трябваше да ходя до таблата и да се бутам, щях да дам поне 2 лв за билетче! Интернет си имам, но и него си плащам всеки месец!!!Аз лично се радвам, че има хора, които все пак мислят и са креативни и създава някакво удобство! Ако не ти харесва - ето ти ги Китай.. Северна Корея..
24
2
 
4
 
! Отговори
ученикК преди 14 години
Кирилчо, радвам се да чуя едно позитивно мнение-доволен си от мобилните оператори, доволен си от матурите, доволен си от партията, да живее Б.Б.Проблемът е, че МОН не пусна резултатите нарочно, за да звънят такива като теб на м-тел, впрочем как точно ти е безплатна връзката, помисли малко и пак влез в блаженото доволство.
23
2
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Аз също следях резултатите и мога да кажа, че бях много доволен от факта, че ми се предостави подобна възможност за проверка! Още като прочетох новината, че ще има телефони разбрах, че в момента в който има резултати - те ще се чуват и по телефона и в интернет. Аз си имам безплатни минути към фиксирани номера, а това е единствената услуга на мобилен оператор която някога съм ползвал и ми е била безплатна!Почвам да мисля, сме много глупави българите, когато виждаме световна конспирация навсякъде
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Otvrateni sme ot nachina po koito se reshava i zamazva problema s maturata.
21
2
 
7
 
! Отговори
ученик преди 14 години
По-интересно е как ни изработиха с резултатите от матурата. 4-5 часа само м-тел даваше информация за оценките, а на сайта на МОН нямаше нищо. Някой си заработи бързи и лесни парички, хубаво нещо са комисионните особено когато си на високо място са ти в кърпа вързани. Искам да стана министър, най-добре министър на образованието - от информация се печели добре. После никой не ти търси сметка за нищо-изтекли темите за изпита, станала платена проверката на оценките, всичко се забравя.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сложете новината за Ботев на първа страница, днес е празник! .... НЕ Е ПРАЗНИК , А ДЕН ЗА ПОЧИТ. СМЪРТТА НА БОТЕВ Е ПРАЗНИК ЗА АНТИБЪЛГАРИТЕ
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз предлагам тоя път да е виновен Доган , не че е , ама ей така за разнообразие.Ако не мине , викам да пробваме с Костов.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е как ще искат. Има една поговорка с гарваните. Така е и с престъпниците!
17
5
 
9
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 14 години
Турците да си гледат майчиния език! Да не се правят по-католици от Папата.
16
9
 
7
 
! Отговори
A преди 14 години
Абе празни глави, някой не се ли сеща, че ГЕРБ отхвърля анкетната комисия, за да не могат разни *** да опънат по някоя хилядарка, че са били в комисия?Има си МВР и ДАНС, и схемата ще стане ясна. Депутатите на бсп и дпс не са компетентни. Няма да е чудно и ако самите те, които искат да правят комисия са замесени в случая.
15
2
 
2
 
! Отговори
photon преди 14 години
Той пък и оригинален. Егати. Не Вълчев, а Костов е виновен :)
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сложете новината за Ботев на първа страница, днес е празник!
13
1
 
9
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
Толкова сме зле ,че не можем да кажем какво е да сме добре и така сме от години в много сфери . Докато сме на принципа "не знам , не чух ,не видях" нищо няма да се оправи в тая скапана страна.Най -лошото от всичко е че го казвам днес на денят на Ботев и на загиналите за свободата и за независимостта на България.
12
3
 
9
 
! Отговори
избирател глупав преди 14 години
П*утки!
11
5
 
25
 
! Отговори
Bandit преди 14 години
"Снежана Дукова от ГЕРБ. Според нея опозицията иска да преекспонира в обществото един технически проблем........, не че нещо но Герб преекспонира доста полицейски акции с грумки имена и нулеви крайни резултати. Аз досега не съм чул окончателна осъдителна присъда, а от една година основната задача на партията е това.!
10
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти в кой свят живееш ? Слушаш ли се кви ги приказваш ?? Станишев и усилия за подобряване на нещата в страната - Смях в залата ! Най - голямата корупция започна преди 5 години