“Четири лапи”: ЕС има пропуски по отношение на хуманното отношение към животните

Европа е на второ място по производство на ценни кожи след Китай
15 май 2024 18:00, Инна Ангелова
11

Фондация “Четири лапи” стартира международна кампания, насочена към кандидатите за Европейски парламент и алармира, че в ЕС има прпуски по отношение на хуманното отношение към животните. От фондацията призовават гласоподавателите да подпишат ангажимент, с който обещават да работят за подобряване на хуманното отношение към животните.

"Даваме възможност за изпращане на апел за социален ангажимент, да се покаже колко са загрижени българите и да се излъчат представители, които имат отношение към животните и да ги държим отговорни след това", заяви координаторът в отдел "Програми" на фондацията Диана Тотинска в ефира на "България сутрин".

Тя изрази разочарованието си, че много инициативи не са срещнали очакваната подкрепа в Европейския парламент. Тотинска даде пример с внесени над 1 милион подписа срещу клетъчното отглеждане на животни. Въпреки първоначалния ангажимент на Европейската комисия да предложи законодателство за забрана на клетките до края на 2023 г., такова не е инициирано, стана ясно от думите на Диана Тотинска.

Цветелина Иванова, също координатор на проекта, допълни, че лесно може да се види кои кандидати за евродепутат подкрпя инициативите за защита на животните и да ги подкрепят, ако искат. "През миналия мандат трябваше ЕК да излезе с няколко предложения за транспорт, отвеждане, умъртвяване и етикетиране на животни и животински продукти. Имаше две предложения в края на м.г., но дори и те имат пропуски", допълни Иванова.

Тотинкса и Иванова допълниха, че Европа е на второ място по производство на ценни кожи след Китай. "Нужна е задължителна идентификация в целия ЕС, в момента това зависи от конкретната държава. Трябва да има синхронизирано законодателство и осигуряване на проследима търговия и ясен произход на животните", каза още Цветелина Иванова.

От "Четири лапи" призовават и за въвеждането на позитивен списък за домашни любимци - кои животни могат да бъдат отглеждани като домашни любимци. Дадоха пример как миналия месец от апартамент в Словакия са изведени 3 тигърчета, отглеждани като домашни любимци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
не разбрах какво е отношението на "фондацията" към "тътрещия се крак"...За четирите лапи разбрааме..
9
0
 
2
 
! Отговори
Не хуманно е преди 1 седмица
Отношението на държавата към хора животни хомосексуалисти и тн само към комунисти които ни грабят още от 44та е хуманно отношението на про с тия народ.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То ЕС има и много пропуски в хуманното отношение към собственото си население, към мигрантите и многополовите обаче не се забелязват пропуски.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това тия ли са, дето водят деца на каишки и ги карат да лаят?
6
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Абе тези фондации кой ги спонсорира? Кой им плаща заплатите на тези. Откъде идват парите? Много ми е любопитно
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как европейския съюз да се развива след като психично болни социопати му диктуват законите?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Четири лапи, а за четири копитца, а за две пилешки краченца, и т.н., няма ли кой да се застъпи.:))
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС=лицемери.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И защо някой въобще трябва да ги отразява тези и да се съобразява с щенията им?
1
0
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 седмица
Как е меката тъкан на зелената?:)))