Съдът не даде Кричим на Сакскобургготски и сестра му

Според магистратите не става въпрос за имот, придобит от името на царя
9 юли 2010 11:47,
144
Съдът не даде Кричим на Сакскобургготски и сестра му
Снимка: Булфото

Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария- Луиза Хробок срещу държавата.

С тях бившият министър - председател претендира да се признае собствеността му върху двореца „Кричим” и върху 371,5 декара ниви.

Сакскобургготски и сестра му обявиха, че разполагат с необходимите нотариални актове за резиденцията в Кричим отпреди повече от 70 години.

В документите е записано, че имотът е строен с лични средства на цар Борис ІІІ през 1937 г. и представлява скромна резиденция на царското семейство.

Мотивите на магистратите обаче са, че през 1998 година Конституционния съд е обявил за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Още по темата

Това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците.

Прието е също, че интенданството на цивилната листа на Царя е държавно учреждение, построено със средства от българската държава.

Средствата са били предоставяни ежегодно чрез записването им в законите за държавния бюджет, гласувани от Народно събрание.

Според съда дворецът „Кричим” не е имот, придобит от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
29
 
! Отговори
неда преди 13 години
Трябва мадридския крадец и състра му да бъдат принудени чрез съда да върнат всички незаконно придобити имоти и гори на територията на България и да върнат огромните суми, получени от тях от сечта на български гори, може и да им се забрани да влизат в България. А мадридския крадец и продажните ни политици няма да останат ненаказани, сина и надеждата на алчния мадридски крадец вече е "зеленчук", ще дочакаме и други кореноплодни....
76
1
 
17
 
! Отговори
байко преди 13 години
Ах,аааах къде е Тодор Живков,къде е ,къде е ,ще му даде едни семи на бърза ръка
75
1
 
31
 
! Отговори
вятъра в листата преди 13 години
Лошото е, че изсечените гори растат с години, а това *** дойде, изсече ги, проигра парите на комар и нагло иска още и още....Но не е виновен той, а престъпната ни политическа клика, която го доведе, за да си спаси г.зеца, когато стана ясно, че сини и червени са една бира...
74
2
 
20
 
! Отговори
НАМАЛЯВАНЕ ПЕНСИИ ДС преди 13 години
Петиция до НС за намаляване на пенсиите на работилите в ДС и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната:
73
1
 
26
 
! Отговори
Безсрамници преди 13 години
Абе тези двама крадци нямат ли срама?Не ги ли е срам от народа,от България.Така да изстискват държавата ,която в момента агонизира!Как се казваше внука им ...Хасан ли беше?
72
2
 
17
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
абе прав е съда, ама аз се чудя защо да плащаме на съдиите, като и ние тук можем да решим това дело ...
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Крадлив дедо не пуща кокала
70
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"66, какво му е дало СДС ? Пак започна болшевишка пропаганда. ""През 1998 г. кабинетът на Костов тръгна на колаборация със Симеон, негласно подкрепяйки претенциите му за реституция, като разчиташе, че той ще върне жеста. И се престара. Правителството на СДС изпрати до Конституционния съд благоприятно становище по делото за отмяна на Закона за национализация на имотите на Фердинанд и Борис, отделно становище изпрати Министерството на финансите, че даже и Народното събрание. Депутатите, вместо да решат въпроса със закон, както беше редно, се втурнаха да заклеймяват царската национализация, която погазила принципа за свещената и неприкосновена собственост.После тихомълком, на следващата година, на Симеон беше предаден имотът в с. Баня, ей така, да си го ползва. Официално тази резиденция му бе върната с акт на пловдивския областен управител Гьока Хаджипетков едва през 2005 г. по времето на правителството на Симеон.После, през 2001 г. кметът Стефан Софиянски предаде "Врана", като се позова на нищожен документ проект на нотариален акт, неподписан от нотариус, при това на името на царското интендантство. При сините започна и връщането на част от рилските гори все без законово основание."Късата памет е характерна за костовистите!
69
5
 
19
 
! Отговори
неда преди 13 години
До избирането на Фердинанд, дядо и личен пример на мадридския измамник, се е стигнало поради намесата на Русия във вътрешните ни работи и последвалата абдикация на княз Батенберг, който е бил изключително честен човек, заради съединието на България и Румелия. Русофилите и агентите на КГБ продължават да налагат вредни за България проекти и договори, като ги наричат "толям шлем", вероятно Гоце не знае какво означава този израз, а именно, че означава пълна победа, а не провал и заробване за години.
68
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама защо трябва да се връща нещо на Сакскобурготски ? Първо,Дядо му Фердинанд, е дошъл за цар и то на заплата от 1000 златни лева по политически причини, както сега си избираме президент а Фердинанд ни довежда до такава голяма национална катастрофа, от която губим хиляди кв.км. територия и години наред репарации, че сега Симеон трябва да връща милиарди а не да прибира. Второ баща му Борис ни прави съюзник на Хитлер, айде пак загуби,репарации. И при толкова загуби да иска още.
67
4
 
15
 
! Отговори
Сакскобурготски преди 13 години
ама чакайте да видите на обжалването какво ще се случи!Никой не може да ми отнеме горичките.Поклонете се на вашият ЦАр *** селяни вие сте ***, а аз съм от елита хихиихи
66
2
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
66, какво му е дало СДС ? Пак започна болшевишка пропаганда.
65
1
 
21
 
! Отговори
bobi преди 13 години
Eeeee mnogo sa nahalni teia!!!Da si hodat ot kadeto sa doshli.....nikoi ne gi iska tuk.
64
1
 
23
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Браво, точно и ясно! Да се надяваме, че исковете на министър Найденов за възстановяване собствеността на държавата върху заграбените от Мадридския лъжец гори ще бъдат уважени.
63
1
 
25
 
! Отговори
hard преди 13 години
Този наглец, Кобурга, не е плащал дори и данък наследство, "ресим", за всичко заграбено или по-точно поднесено от лакеите му от НДСВ в съучастие с комунистите и ДПС.
62
1
 
27
 
! Отговори
неда преди 13 години
Претенциите на мадридския крадец и измамник и неговата сестра са еднакви с претенциите на ***, които искат да им построим безплатни жилища на общински терени, защото били живяли незаконно на тези терени от години. Няма разлика, нали??
61
1
 
29
 
! Отговори
jorkata преди 13 години
Тоз не се наяде.
60
2
 
24
 
! Отговори
браво преди 13 години
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeee, не може да бъде, някой да се опре на тоя мадридски лакомник!!!!!!!!!!!!! Браво!!!!!! Бойко! Бойко!
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или царя да връща имотите, или СДС и НДСВ дето му ги дадоха тия имоти да ги заплатят на държавата!
58
1
 
28
 
! Отговори
неда преди 13 години
Дочакахме нормално съдебно решение от съда. Корумпирани съдии "върнаха" хиляди декари българска земя на тези нагъли измамници. Документирано е, че сестрата на цар Борис е купувала гори, като частно лице, но цар Борис не е купувал. Всички царски резиденции са собственост на интендството, построени са с държавни средства, сумите са отпускани по цивилната листа и са гласувани от парламента. Надявам се, след това съдебно решение да се преразгледат всички предишни, с които им "върнаха" имоти.

Спонсорирани публикации