На свобода сме като всички останали българи!

Медиците отбелязаха третата годишнина от завръщането си от Либия
23 юли 2010 17:23, Красимир Ангелов
86
На свобода сме като всички останали българи!
Снимка: БГНЕС

“На свобода се чувстваме като всички останали българи. Три години са малко време, за да се възстановим напълно, но вървим по правилния път”.

Това обяви медицинската сестра Снежана Димитрова, една от шестте български медици, които бяха осъдени на смърт в Либия.

Всъбота, на 24 юли, се навършват три години от завръщането на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал-Хаджудж в България.

Годишнината от тяхното освобождаване и завръщане на борда на френски президентски самолет бе отпразнувано по традиция в резиденцията на посланика на Франция. На срещата не присъстваха единствено Нася Ненова и Ашраф ал-Хаджудж.

“Новините по телевизиите у нас са много лоши, искам най-после да чуя нещо хубаво”, заяви медицинската сестра Валентина Сиропуло.

Тя, както и повечето от останалите й колеги, отново са се завърнали към професията си.

Снежана Димитрова работи в кардиологична болница в София, Валя Червеняшка е в болницата в Бяла Слатина, Кристияна Вълчева и Нася Ненова са завършили курс за терапевти, а Здравко Георгиев е назначен в администрацията на НЗОК.

Медиците съобщиха, че наскоро са били уведомени от Софийската районна прокуратура за прекратяването на делото срещу техните мъчители.

"Не са открили пълните им имена и не могат да ги призоват редовно", уточни Кристияна Вълчева.

Тя бе категорична, че самите медици знаят имената на хората, които са ги насилвали по време на следствието в Либия.

Българските медици бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и прекараха в затворите в Либия над 8 години.

Още по темата

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев, заедно с палестинския студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН с цел дестабилизация на джамахирията.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

През 2006 г. присъдите им бяха потвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

В крайна сметка на 17 юли 2007г. смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия.

Българите бяха освободени с посредничеството на Франция и тогавашната първа дама Сесилия Саркози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
още помня репликата на тогавашния мин председател ***..ами ако са виновни? а иначе те да са живи и здрави...всичко се забравя и преживява щом е жив човек
59
2
 
1
 
! Отговори
Д-рМенгеле преди 13 години
НО все пак има заразени 400 деца в тяхното оделение;ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ!!! Бравоо минАхте ме
58
4
 
0
 
! Отговори
е кво? преди 13 години
Не са ги заразявали умишлено,НО все пак има заразени 400 деца в тяхното оделение;ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ!!! Дано не рабитят и тук заедно в някой детцо оделение!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
57
0
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 13 години
Абе хора, за какво си чешете толкова много езиците напразно? Нима вие не знаете, че либия дължи заеми от над 5 милиарда долара на България, отпуснати навремето от Тодор Живков??? Това си беше чиста провокация, само и само да се скарат с България, за да не ни върнат 5-те милиарда (те не че и без това ще да ги върнат), но се замислете малко, преди да говорите...
56
0
 
7
 
! Отговори
sidi преди 13 години
Злобата,омразата са низши чувства,които,ако човек не ги превъзмогне често властват над него.Да не допускаме подобни отношения към ближните си,още повече българи.Нашите сънародници са натрупали негативни емоции от преживяното,така,че е излишно да го получават и от нас.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омерзен съм от толкова злоба тук.Защо ние българите мразим толкова много ближния си,другите българи,не знам.....Много черни са душите ни и се страхувам от това.
54
16
 
4
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Ето ги тези мършички грозни. Поне се изкъпете, кифли дрисливи...
53
9
 
7
 
! Отговори
стг преди 13 години
въпрос , каква е разликата между тия и хванатия с наркотици шофьор в Иран, защо не протестираме и за него ?
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dnes .bg явно е сайт за ***.Не съм вярвал ,че може да има толкова простаци в България.Тъпани хора като тези издържаха и все още издържат цяла България.
51
3
 
16
 
! Отговори
българка преди 13 години
Не мога да повярвам, че толкова дребнави, злобни и завистливи същества са значителна част от българите. Като чета коментарите ми става мъчно. Е, аз пък им съчувствам, радвам се, че са на свобода. Елементарно ясно е, че не са заразявали деца умишлено.
50
1
 
14
 
! Отговори
Мацко преди 13 години
Най-лошото е, че никой и никога няма да разкаже, какво точно се е случило в Либия.
49
11
 
8
 
! Отговори
фиоо преди 13 години
какво значи искам да чуя хубави новини.е по голямо нахалство от това какво искаш.искаха да съдят българия ,за да получат повече пари.ходиха в либия да си чешат вълната,носеха големи чували за мангизите,ама като ги набутаха в чувалите и почнаха да ги млатят по алчните къзове им се видя тежко а като им словиха след това чувалите на главите и им окачиха въжето,почнаха да се правят на невинни.тази история още дълго ще се помни и скоро няма да се чуят исканите хубави новини.само акоимат малко доблест
48
4
 
3
 
! Отговори
ией преди 13 години
шариф не е дошъл защото не е в българия,където да си излежава присъдата,както беше поел ангажимент първанов по споразумението от миналото между либия и българия.той работи отново като лекар и е в конго.а палестинската му *** с копелдачето е в германия в мюнхен.
47
10
 
13
 
! Отговори
КауБойко преди 13 години
Уф, пак ли ни занимават с тея курв3та.
46
3
 
5
 
! Отговори
za6to преди 13 години
До 63 Ако прочетеш какво си написал, ще видиш, че започваш с ''може би''. ?????? И всичко надолу е МОЖЕ БИ. Световните медии не проштават такива гафове. Пример - освобождажането на Ал Меграхи. Да си прочел някаде нещо написано срещу Франция /Саркози/ за това действие? И моля те, ако отговориш, не започвай с ''може'' или ''някъде''. Ако бяха виновни, дали Кадафи щеше да ги пусне? За толко глупав ли го мислиш? Все едно не знаеше, че щом кацнат в София ще ги пуснат.
45
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само в България почитат убийците на деца. В цял свят заклеймяват подобни персони.
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ПОД АМЕРИКАНСКО ПРОДАЖНИЧЕСКО РОБСТВО
43
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки, който е бил в Либия или има познати, работили там много добре знае как подобни пеперудки като тези изкарват парите си там. Правят всичко с дебелите мазни либийци и при това само срещу 10 лири
42
6
 
33
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Забележете кой ги е поканил - френската държава в лицето на френския амбасадор !!!!!!!! Нашите политици са нехаещи и безхаберни. Ниска топка,аматьори,балкански *** с манталитет на оядени бакали.Щеше да е смешно,ако не беше толкова тъжно !!!
41
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Убийците на бебета и деца не заслужават никакви почести. Освен това добре видяхме алчността им след завръщането им.