Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда

Реакцията на Валерия Фол на определението "шибан народ" за археолози
7 авг 2010 18:40,
173
Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда
Валерия Фол. Снимка: БГНЕС

Определението „шибан народ” за археолозите от действащ министър звучи като политическа присъда, коментира водещият траколог Валерия Фол пред БГНЕС.

Фол нарече поведението на историка, в момента министър, „твърде неакадемично”.

Повод за изказването на Божидар Димитров стана скептичната реакция на археолози по повод откриването на мощите на свети Йоан Кръстител при разцкопки на остров Свети Иван край Созопол.

Още по темата

“Не може да се обиждат по този начин колеги, не е етично“, коментира Фол.

Тя разказа как познати й звънели по телефона, за да й кажат, че “траките са мутри“, както ги определи Божидар Димитров.

“Формирани сме като народ най-общо казано от три етноса – българи, славяни и траки. Наложил се е етнонимът на властващата българска аристокрация. В културната ни памет се съхраняват елементи от трите етноса, така че ако не уважаваме сами себе си, никой няма да ни зачита“, обясни тракологът.

“Разбирам еуфорията по мощите, но един народ да го характеризираш по този начин – това означава, че не си даваш сметка за много неща“, коментира тя.

Фол упрекна обществеността, че не е чула какво е казал самият откривател на мощите проф. Казимир Попконстантинов. Самият той се бил изказал доста предпазливо за откритието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: Божидар Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
3
 
! Отговори
цар Севт І преди 13 години
И аз това казвам , бе аланкоолу: Българин=Тракиец. Татарите генетически са доста ранен етнос, друг е въпросът , че са описани толкова късно в хрониките. Името "Българин" е тракийско и идва не от волгари, самури, белки и ПОДОБНИ простотии, а от тракийската дума "блъге", което значи "богатство". Не е случайно ,че във всички средновековни хроники името на държавата и народа ни са записани като " БЛЪГАРИЯ" и "БЛЪГАРИ" / "цесар Блъгаром и Грком"/...
142
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички, които поне малко са в средите на археолозите знаят, че Валерия Фол, се ползва с протекциите на Георги Първанов. Нормално е да критикува министър от ГЕРБ. Жалко е, че превръщат това откритие в политическа игра. Гоце, жалък си!
141
3
 
9
 
! Отговори
Шибаняк преди 13 години
Здравейте "ш**аняци"- горди представители на "ш**ания" народ! Обръщам се така към тези, които в коментарите са на мнението на недош**ания министър. Има още да ви ш**ат докато осъзнаете, че това поведение е недостойно. Ако ш**ането ви е приятно, то е болест, от която няма излекуване. Ще ви ш**ат с ниски заплати, с високи данъци, с пренебрежително отношение и т.н.
140
0
 
0
 
! Отговори
смехурко преди 13 години
в статия минчо коралски казва че хората предпочитат да са болни тада изкарат някой лев абе ***-борни са си хората менте болни са престъпниците и подсъдимите не говори глупости
139
2
 
8
 
! Отговори
sas преди 13 години
Единствената заслуга като водещ траколог на госпожата е, че е с фамилия Фол. А такива "водещи" историци като нея и псевдоинтелигенти позволиха на дедо хубаво да ни изшиба. Е, не сме ли ш**ан народ?
138
2
 
5
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
Татарите се появяват на историческата сцена векове след българите. Съседните държави могат да си приписват на себе си марсиански произход, но само *** като тебе се впечатляват. Българи сме!
137
0
 
7
 
! Отговори
sas преди 13 години
За "възпитанието" на царя има много хубава българска дума - ИНТЕРЕСЧИЙСТВО. Един алчен дъртак, у когото няма капчица българска кръв.
136
8
 
3
 
! Отговори
цар Севт І преди 13 години
Божидар димитров така като го гледам може и да е потомък на някой азиатски татарин от ордата на Аспарух, но огромното мнозинство от съвременните българи сме директни потомци на Траките. Азиатският катун на прикацния герой хан Аспарух какво са ни оставили като културно наследство - АБСОЛЮТНО НИЩО! Така, че нашият народ е автохтонен и тук на Балканите и Европа вече над 5000 години. Заради такива като Б.Д. ни подиграват съседните държави и ни приписват татарски, монголски и *** произход..
135
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател001 преди 13 години
А какво да каже, след като всеки втори гледа със завист в паницата на всеки първи? Какво да каже, след като само негативната сензация се котира, докато добрата новина се подминава почти незабелязана? Каква да каже, когато крамолата между Гоце и Бойко се раздува да немай къде? Нали някой бе казал "не сте народ, а ***", и никой до този момент не оспорва тази гадост? "Матриала" предпочита чалга, значи е чалгаджийска общност.
134
3
 
3
 
! Отговори
индиана преди 13 години
ненавиждам думата ***,която е дежурна във всички американски филми Още повече ненавиждам употребата й от български управляващ,но не се учудвам Никой от 20 години насам не е показал бъзпитание,па макар и елементарно /изключвам царя/
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Една малка гражданска война и сега щяхме да просперираме,..."Ххахах, гражданска война и после просперитет ... ***, ставай от компютъра, грабвай кирката и на кариерата! Само там ще има полза обществото от радикален мислител като теб!
132
3
 
4
 
! Отговори
цар Севт І преди 13 години
Гъркоманският гюптин Божичко Димитров да си затваря тъпата уста, че някой Тракиец- "мутра" да не му скърши мазния врат!
131
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 13 години
към 3. турчино мазен ,не си показвай тук главата да не я строшим. Твоето място е в Анадола, добре запомни това.
130
0
 
11
 
! Отговори
до 130 преди 13 години
БРАВО! НЕКА НЕ СЕ ПРАВИМ НА МНОГО ИЗИСКАНИ И ОБИДЧИВИ! НЕ НАРОД ,А *** СМЕ, ЩОМ НИ КОМАНДВАХА ТУЦИ И КОМУНИСТИ ДЪЛГИ ГОДИНИ! ХЕЛЕ И Т.Н. ЦАР!
129
1
 
11
 
! Отговори
GB преди 13 години
Без никакви съмнения сме Ш***Н народ! Целият, не само историците. Я, ако подобно нещо беше открито в Русия или Сърбия как щяха да реагират там? Хеле пък ако бяха открити във Владивосток тези мощи, същите тези "скептични" наши историци шяха да се изпребият да доказват на цял свят историческата достоверност и безспорност на това откритие!
128
0
 
6
 
! Отговори
.................... преди 13 години
Не призовавайте към това !!
127
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина Ш**АН НАРОД и то целия.Свесни хора до сега да бяха се разправили с червените ***.Една малка гражданска война и сега щяхме да просперираме,но сега я караме по ДС сценария на прехода, защото сме ш**ан народ !!!!!!!
126
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
... а тези които останаха в България бъхтат като грешни дяволи !!!
125
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Aми прав си е човека ... че сме *** НАРОД, за това мнооого Балгари сме прокудени от родните ни места и сме принудени да робуваме по чужди земи!!! Няма значение дали имаш много пари или не ... чуждата земя си е чужда
124
4
 
12
 
! Отговори
stg преди 13 години
може да сме ш**ан, народ но слугата на народа какъвто е всеки министър няма право да го казва това е

Спонсорирани публикации