Отвисяваме си на опашка в банките

"Тайни клиенти" са били внедрени заради европроучване
9 авг 2010 13:52,
62
Отвисяваме си на опашка в банките
Снимка: Булфото

Най-дълго българите чакат на опашка в банките, най-малко – в билетните каси на автогарите.
 
Това показват данните на изследване, направено в 24 държави от Стария континент по метода "таен клиент". 

Сред критериите на проучването са броя на клиентите, времето и качеството на обслужване.

На опашки в банките българите прекарват средно 10 минути, на касите в жп гарите – почти 7, а в супермаркетите – повече от 4. 

Най-бързо е обслужването в билетните каси на автогарите – 3 минути, а за пет минути обслужват в магазините за дрехи. 

Според проучването четирима от петима българи са поздравени, когато пазаруват.

Шведите и холандците пък са на първо място в тази класация, следвани от ирландците и испанците.

Едва половината от руснаците и 64 на сто от турците са поздравени от обслужващия персонал.

Най-начумерени, според изследването, са продавачите в Русия, Латвия и Турция.

Най-недоволни от пазаруването са клиентите в Босна и Херцеговина – 92%, и в Русия – 81%.

Интересно е, че според проучването в Ирландия процентът на недоволни купувачи е нула, а в Испания и Дания – съответно 5 и 6%.

У нас недоволните са 30 на сто, също колкото и в Хърватия.

В България средно четирима чакат на опашка, също колкото в Дания, Румъния, Ирландия и Унгария, сочат данните от евроизследването.

Най-дълго в цяла Европа се чака в пощите и банките, а най-малко – в магазините за дрехи и в заведенията за бързо хранене.

Качеството на обслужване на Стария континент е най-високо в магазините за дрехи, аптеките и заведенията за бързо хранене, а най-ниско – в пощите, билетните каси на автогарите и в бакалиите, показват още данните от проучването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
Изобщо не съм казвал дали съм здравно осигурен или не. Попитаха ме само дали имам направление или влизам като частен пациент. Без право на избор на доктор. След повече от два часа пред кабинета, казах че се отказвам от прегледа и си тръгнах.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре 39, опитай се да оперираш с акредитиви, издадени в арабски страни. Същите проблеми ще имаш без значение дали си българска или коя да е европейска фирма. Тук не говоря за култура на фирмите, а за стандарти и проблема идва от там, че хем арабските стандарти са различни, хем те не се съобразяват с континенталните европейски такива. А конкретно за банките и аз имам пример с американска банка и сериозните проблеми, които имаха. Както и с контринентална европейска банка.
37
2
 
2
 
! Отговори
g преди 13 години
Do 33- Dobre az vednaga moga da govorq s fakti daje i za oshte edna durjava v eu Germany i tamoshnata bankova sistema , no nqma da se suglasq che pomiarskata istoriq s bankite v Bg e normalno neshto i sa po pravilata na evropeiskite banki. I da dobavq neshto tuk v razvitite ikonomicheski arabski strani biznesa go pravqt samo firmi ot evro regiona , azia , amerikite daje i afrikanskite razviti strani i nqmat problemi.Ne i bulgarski firmi - te ima da uchat mnogo
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 37Или защото само единия работи със здравната каса.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-дълго се чака като частно лице в болница Токуда. Няма толкова смотана организация. На единия доктор записват всички клиенти, а на колегата му от съседния кабинет му дават само 10 %. Сигурно защото не е шурей на шефа.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До нерон - според опитът ми, българските банки взимат по - малки такси от чуждите. Конкретно в твоя пример - за интернет банкиране познай колко български банки имат такси, а явно европейските имат. За преводи - веднъж ми се наложи да правя междубанков превод от американска банка и таксата излезе около 40 долара за не особено голяма сума. При това в тази банка абсолютно всички преводи се плащаха, включително вътрешнобанковите. При повечето български банки вътрешнобанковите преводи за безплатни.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Опашка за нови документи,или по-добре да кажа опашкИ. Чакаш за да влезеш в районното,след това чакаш за да сравнят данните ти с тези отпреди 10 г и ако имаш късмет никой да не се заприказва с госпожата отиваш на трета опашка за да платиш.Ха ха само ,че след това те чака огромна опашка за да те снимат- всичко три часа за работа за 15 мин. След месец "отвисяваш" на още две опашки за получаване на документи.Защо не изследват тези опашки???
32
1
 
2
 
! Отговори
julii преди 13 години
IMA I PO ZLE OT BG BANKITE-V GARCIA SE REDIA PO 30 MIN.SAMO DO 13.00H RABOTIAT I KOI MINAL -MINAL,UTRE PAK.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 29 - има си банкови стандарти и обичайни практики в бизнеса, които се спазват повече или по - малко от всички банки в България и са сходни с тези в Европа (в англосаксонските страни и САЩ се различават малко, но и там са сходни). В арабския свят обаче има съвсем различни правила. И ако ти като клиент си бил довелен, то е различно за някоя българска или европейска фирма, която трябва да прави сериозен бизнес с араби. Просто има сума ти главоболия от тяхното незачитане на общоприети стандарти.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а явлението КАТ, където под 3 часа не можеш да слезеш... как няма да давам по некой лев като ме хванат на пътя. няма да си губя половин ден в КАТ. а тази тромава слабоумна процедура подхранва корупцията жестоко. лошото е, че не му се вижда края....
29
0
 
8
 
! Отговори
ШИЗО преди 13 години
МОЖЕТЕ СПОКОЙНО ДА ХВАНЕТЕ ШИЗОФРЕНИЯ В НОИ.ТАМ СА В КАМЕННАТА ЕРА!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
g преди 13 години
Da, vlizam v banka izvun Bulgaria pone 2 puti sedmichno. Budi siguren che tuk ( Kuwait) pravilata sa drugi po vsichki linii i ne sa po zle ot v Bg a PO- DOBRE.Vlizala sum dosta chesto predi i v banka v Evropa - Uk. Tam da si podnovq kartata i smetkata kum edna ot nai konservativnite banki Lloyds mi trqbvashe ne da hodq do bankata a samo da se obadq po telefona.Za bulgarskata banka me karaha da obikalqm polovin Bulgaria zashtoto mi bila izdadena ot drug grad. Da ne govorim za po slojni neshta.
27
0
 
2
 
! Отговори
neron преди 13 години
RAZLIKATA ME EU-BANKI I BULGARSKITE E 4E NE TVI VZEMAT KOMISIONA ZA PREVODI ZA TEGLENE I ZA VNASQNE - TOVAE SUSHESTVENOTO .I NE IM SE PLA6ATA NIKVI TAXI SAMO MINIMALNOTO 1 EVRO NA GODINA I 1,5 EVRO NA GODINA ZA INTERNET BANKIRANE BEZ NIKAVI DRYGI KOMISONI ZA PREVODI I KVO LI NE ,
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А два случая съм запомнила. Едното беше в НАП, когато трябваше да си внеса осигуровките, другото беше когато си сменяхме документите преди 10 години. Просто уникално. Това 2-3 часа чакаме не се смятаха за нищо! Сега пак трябва да ходя да си сменям документите и просто ме е страх колко време ще загубя. Дали 1 работен ден ще е достатъчен? Или за по-сигурно да си взема 2-3 дни отпуска?
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-дълго се чака за преглед в обикновените градски поликлиники.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а някой от професорите по банково дело въобще влизал ли е в банка извън България? дрънкате празни приказки. правилата и тук и в Европа са едни и същи.съгласен съм, че подкрепата на банките към земеделските производители не е на висота, но тук виновна е отново държавата...
23
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 13 години
А НА ЛЕКАР ХОДИЛИ ЛИ СТЕ ПЪРВО НА ЛИЧНИЯ ПОСЛЕ С НАПРАВЛЕНИЕ И АКО ТИ ИМА НЕЩО НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ УЦЕЛЕЕШ ПАЗИ БОЖЕ НАПРАВО-А КОЙ НЕ Е ВИСЯЛ ПРЕД НАП И НОИ А АКО НЕ ПЛАТИШ ГЛОБИЧКА ЧАКАШ СИ ТАМ-А ТУКО ВИЖ СТАНАЛО 12 НА ОБЯД И СЛУЖИТЕЛКАТА С ЗАВИДНО СПОКОИСТВИЕ СЕ ОТТЕГЛЯ ХОРАТА ЧАКАЛИ НИЩО Е И УТРЕ Е ДЕН....ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ КАТО И СВЪРШИ РАБ ВРЕМЕ И БЕГОМ ЩЕ СЕ ИЗТРЕПЯТ ДА ИЗЛИЗАТ Е ТОВА Е ТО!!!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
потребител преди 13 години
обслужването в банките е отвратително! чакаш дълго време за да свършиш работа за 5 минути, а те си приказват сладко, сладко. и само се оплакват, че имат много работа! днес чаках на опашка състояща се от 5 човека за пенсии, точно два часа. нямам думи.
21
1
 
2
 
! Отговори
Рико преди 13 години
Анонимен не се хваля и не съм търсил кредит там.Знам че смесвам темата думата банка буди тези асоциации за несгодите в БГ.За кучешките исках да кажа,че все много изикваме а не виждаме тези малки проблеми,само се правим на какви ли не а няма защо,децата ни играят м/у това ако.Ходил съм и на много други места приятелю но нали все се кланяме на Брюксел.Лек ден бъдете здрави.
20
0
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 13 години
Как внедряваш клиент?