Отвисяваме си на опашка в банките

"Тайни клиенти" са били внедрени заради европроучване
9 авг 2010 13:52,
62
Отвисяваме си на опашка в банките
Снимка: Булфото

Най-дълго българите чакат на опашка в банките, най-малко – в билетните каси на автогарите.
 
Това показват данните на изследване, направено в 24 държави от Стария континент по метода "таен клиент". 

Сред критериите на проучването са броя на клиентите, времето и качеството на обслужване.

На опашки в банките българите прекарват средно 10 минути, на касите в жп гарите – почти 7, а в супермаркетите – повече от 4. 

Най-бързо е обслужването в билетните каси на автогарите – 3 минути, а за пет минути обслужват в магазините за дрехи. 

Според проучването четирима от петима българи са поздравени, когато пазаруват.

Шведите и холандците пък са на първо място в тази класация, следвани от ирландците и испанците.

Едва половината от руснаците и 64 на сто от турците са поздравени от обслужващия персонал.

Най-начумерени, според изследването, са продавачите в Русия, Латвия и Турция.

Най-недоволни от пазаруването са клиентите в Босна и Херцеговина – 92%, и в Русия – 81%.

Интересно е, че според проучването в Ирландия процентът на недоволни купувачи е нула, а в Испания и Дания – съответно 5 и 6%.

У нас недоволните са 30 на сто, също колкото и в Хърватия.

В България средно четирима чакат на опашка, също колкото в Дания, Румъния, Ирландия и Унгария, сочат данните от евроизследването.

Най-дълго в цяла Европа се чака в пощите и банките, а най-малко – в магазините за дрехи и в заведенията за бързо хранене.

Качеството на обслужване на Стария континент е най-високо в магазините за дрехи, аптеките и заведенията за бързо хранене, а най-ниско – в пощите, билетните каси на автогарите и в бакалиите, показват още данните от проучването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
g преди 13 години
Tova v Bg ne sa banki a nqkakvi pomeshteniq ogradeni s nqkakvi hora vutre koito rabotqt neshto no ne znaqt kakvo.kakva banka e tova kato povecheto ne davat pulni uslugi da se polzvat ot drugi durjavi ne samo v Bg. Spuvat prehvurlqneto ot smetka v smetka na pari po internet s tupi pravila i obqsneniq. Izdavaneto na karti e tromavo vse edno mi davat licenz za pilot. Ima mnogo da uchat dokato stanat Banki i bankeri v Bulgaria.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубав начин с общи коментари да се похвалиш ,че си бил в Брюксел.Но не се разбра дали са ти дали кредит от там.И какво общо имат кучешките *** с обслужването по опашките?
17
2
 
3
 
! Отговори
Рико преди 13 години
Към г-н Буров занимавам се със земеделие от 2000г.Запърви път имам нужда от кредит,но уви.На какъв доход да се осигоравам според Вас имам подадени декларации и пак нищо.Не желая да ви цитирам сумите но не са никак малки.Тук няма стимули има само %комисионни за някой хора.Скоро се върнах от Брюксел там хората работят с удоволствие.А ние тук се натягаме пред ЕВРОПА за нищо.Просто сме жалки и смешни.Само изисквания и спъване за много неща.Ами за пример ще Ви дам НДК само *** от кучета
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
,,отвисямаме,, - нова дума...
15
0
 
4
 
! Отговори
димнец преди 13 години
Това е защото в банките най-напред се внедриха съвременните технологии(наред е администрацията), а на автогарите няма никаква съвременна организация
14
0
 
27
 
! Отговори
Роб преди 13 години
Българите са РОБИ на банковата система в собствената си държава! Обслужването в банките е под всякаква критика! Държавата също подкрепя това безобразие! За да се платят осигуровките по различните пера-различни платежни и съответно такса за всяко едно от тях. Плащания между институции-такса за банката, нотариални такси - такса за банката, свидетелства за съдимост и т.н.-такса за банката. Дори да се изтегли мизерната българска заплатка-такса за банката. И така неусетно даваме милиони на банката...
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-дълго се чака на опашка пред тоалетната. Особено ако човек е на зор. Тогава 3 мин. му се струват като 3 часа....
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са изследвали опашките за нови документи, плащане на данъци, административни услуги, КАТ и т.н. Тук сме безапелационно на първо място по загуба на време на гражданите и ужасно обслужване!
11
0
 
14
 
! Отговори
Денди Пенди преди 13 години
Бисер от кандидат-студенти ни : Често се появявал глад и хората са се избивали, за да не умрат
10
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
По-рано много се чакаше за някаква услуга в общината и държавните учреждения. Сега не е така, чака се малко, изключение прави МВР, където чакането на опашка е може би най-голямо от всички опашки. Сега се чака пред офисите на частниците или в техните магазини. Скоро ми се наложи да чакам в БТК/Вивател/ - отиде ми повече от един час висене на опашка и още 40 минути "обслужване" на гишето.
9
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Десет минути на опашка в банка ми се струва подозрително малко.Това е горе-долу да зичакаш един клиент пред теб.Поне в София едно примерно време е около час, от влизането до излизането от банката.За опашките в супермнаркетите е горе-долу същото.Има обаче места,където се чака много, много повече от цитираното в статията.Най-много се чака пред МВР,вкл.КАТ,за лични документи.Много се чака и пред гишетата на разните там услуги: телефон, парно,ток, вода и банките. Чака се и за данък сгради.
8
1
 
30
 
! Отговори
888 преди 13 години
А дали са изследвали опашките пред МВР за лични документи? Там няма начин да не превъзхождаме държавите от целия останал свят сумирани заедно.
7
2
 
11
 
! Отговори
Буров преди 13 години
До РикоОбвиненията Ви, които отправяте към банките са объркани и неоснователни.1/ При кредитите за бизнес не се пита за брой членове на семейството, средователно Вие искате потребителски кредит, който да използвате за бизнес нужди. Това е сгрешено от бизнес гледна точка. 2/Ако не Ви стига дохода, то има два враианта - или НАИСТИНА не Ви стига дохода и банката просто Ви спасява от финансов банкрут или не Ви осигуряват на реалната заплата, което от означава, че не внасяте нужните пари в държавата
6
1
 
26
 
! Отговори
Красимир преди 13 години
Въобще не съм съгласен, че най големите опашки са в банките, тези тайни клиенти да идат да се наредят на опашка в Агенция по вписванията, в КАТ , в паспортна служба, НАП......и тогава да си пишат анализите . По големи опашки от тези в държавните учреждения няма.
5
2
 
21
 
! Отговори
Silata преди 13 години
А за паспорти и ЛК колко се чака :)
4
5
 
10
 
! Отговори
riko преди 13 години
Опашките не са проблем,но защо не дават кредити тези банки.Никой не може да изтегли никакъв кредит за бизнес независимо,че много кредитоискатели отговарят на техните жалки условия.Питат постояно колко деца имаш унизително е да ти кажат,че не ти стига дохода защото имаш две съкровища.Техните реклами са една пълна лъжа.Отговорът е ясен няма кредит няма бизнес.Обречени сме на пълна мизерия и лака полека фалираме.Има едни кредитни консултанти,които са ми казвали ,че ако дадеш 5% ще ти дадат лесно кр
3
2
 
30
 
! Отговори
ada преди 13 години
я се пробвайте да чакате на опашка в Мтел за някаква услуга. Един клиент обслужват за 30 час. Толкова са флегматични че не се трая
2
2
 
24
 
! Отговори
Не е точно така.. преди 13 години
Най-много според мен се чака на опашка пред лекарските кабинети. Просто защото лекарят отделя средно по 15 мин за един пациент, което си е в реда не нещата.
1
0
 
27
 
! Отговори
ахам преди 13 години
Я СЕ ПРОБВАЙТЕ ДА ПЛАТИТЕ ТОКА В ПОЩАТА МОВЕ ДА ИЗКАРАТЕ 2-3 ЧАСА АКО ИМАШ И ПИСМО ДА ПУСКАШ СЕ РЕДИШ НА ДРУГА ОПАШКА И ПАК ЧАКАШ