ДКЕВР: Газът всъщност може и да не поевтинее от октомври

През юли шефът на комисията прогнозира спад в цената с поне 10%
24 авг 2010 13:41,
108
ДКЕВР: Газът всъщност може и да не поевтинее от октомври
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ у нас за четвъртото тримесечие може да се запази или намали. Това е последната прогноза на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев от днес.

През юли Семерджиев уверено заяви, че по всяка вероятност цената на газа от октомври ще намалее с поне 10%, което той публично потвърди само преди две седмици.

Преди дни Булгаргаз направи официална прогноза, че цената на газа от октомври ще се повиши с 3%, което вчера беше подкрепено и от компаниите от Балканската и Черноморска газова и петролна асоциация.

Сега председателят на ДКЕВР коментира, че прогнозата на Булгаргаз е направена „коректно“, съобщи БТА.

Семерджиев същевременно посочи, че върху цената, която ще бъде определена от ДКЕВР и ще влезе в сила от 1 октомври 2010 г., ще дадат отражение и новите указания за определяне на цената на природния газ, които бяха разгледани на обществено обсъждане в комисията днес.

По-точно, указанията ще се отразят върху цената на газа чрез промяна на признатите приходи на компанията, поясни Семерджиев.

Според председателя на комисията указанията ще дадат прозрачност и яснота при определяне на надвзетия и недовзет приход от страна на „Булгаргаз" ЕАД и ще оптимизират влиянието на курса на долара върху цената на газа.

При определянето на курса на долара няма формално да се отчита периодът, а ще се отчитат и допълнителни фактори като например денят, в който е обмяната на валута и дали може тя да се направи по-оптимално, обясни Семерджиев.

В тази връзка от Булгаргаз заявиха, че указанията „противоречат на съществуващата наредба за определяне на цените на газа и внасят непрозрачност“.

Разминаване в позициите на държавната комисия и Булгаргаз предизвика и промяната на начина, по който се отчитат количествата газ в подземното газовхранилище в Чирен, които влияят при формирането на цената.

Председателят на ДКЕВР заяви още, че комисията няма да допусне Бугаргаз да стигне до големи финансови затруднения. „Недовзетият приход ще бъде отчетен така, че да се компенсира дружеството“, каза Семерджиев.

Още икономически новини от страната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: природен газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
попа преди 13 години
Трябва да запомните едно име. Овъргаз. Това са посредниците, които през 2013г. ще бъдат изключени като посредници при продажбата на руски газ в България. И до 2013г. какво? Тази компания ще влияе на цената на газа за да направи печалби, които да хранят собствениците и за 3-4 живота напред. С послушанието на тази или онази държавна институция. Затова консумирайте по-малко, за да не им пълните гушите толкова бързо. И газта е пари все пак. Трябва да имаме потребителска култура - като "БГ туризма"
92
0
 
3
 
! Отговори
за 103 преди 13 години
Скоро поляците ще довършат терминала за втечнен газ и познай тогава.........
91
1
 
5
 
! Отговори
za 95 преди 13 години
По- скоро интелектуален дрисък е било :)) Някой да е ообявил нов договор между двете страни ? Докато не се подпише сме жертва на Р. *** & компания и русоблудството им .....
90
1
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Ама наистина ли някой си е мислил, че цената на газа у нас ще намалее? Не може да бъде. Колко много искам да видя с очите си физиономията на някой гербер когато чете новина като тази в статията. Кога ли ще изтрезнее нашия народ.
89
1
 
9
 
! Отговори
Ба си ! преди 13 години
Вече половин година ни уверяват, че цаната на газа няма да бъде увеличена. През това време цената беше увеличена с 24,8 % ( през юни). Вдигнахме врява и започнаха да "намаляват" цената с около 10%. Сега се разбира, че цената ще бъде увеличена. Това не ви ли прилича на тиквена работа ? На тиквите всичките им работи които са свършили са такива. Ба си мамата.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе тези не знаян на две магарета сламата да разделят а са хукнали во главе с ББ пожарникаро държава да оправят *** ни жална
87
0
 
6
 
! Отговори
Румен Кашилски преди 13 години
Ами в такъв случай шефът на комисията защо не си МЪЛЧИ. И той каква я върши всъщност?От време на време да дава някое неадекватно мение ли?Изобщо за какво ни е тази комисия след като нищо не зависи от тях!АААА ДА. Да взимат и те ПАРИ.Ама за какво....?
86
3
 
9
 
! Отговори
мама преди 13 години
За всичко ни е виновен Станишев !!! А сега ?След 1 година кой? Ние ,че си купуваме газ!Боко,Боко ходи си карай пожарната!За това не се иска много мозък!
85
3
 
8
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Абе Бойко Борисов кога ще спре да лъже ?-------------------------------------------------------------------Когато газта падне!
84
1
 
10
 
! Отговори
Малее преди 13 години
А разбрах! Най-после и мен да ме осени интелектуален проблясък. Значи ББ и ТТ са договаряли нещо с руската страна в качеството си на частни лица. Това, което казаха, че цената ще пада, няма да има посредниците и т.н. е било лъжа. Така кажи бе човек. Ей и тези като предишните ей. Все гледат нещо да докопат. Благодаря, че ме светнахте.Пък аз вече започнах да инвестирам в розови очила. Пфу! Отиде ми инвестицията.
83
1
 
13
 
! Отговори
дкевр преди 13 години
Вдигнахме цените с 20 % ,пък може и да ги намалим със 7-8%.Важното е народът да вярва,че ББ мисли за него,а не за юдео-корпоративните интереси.
82
7
 
3
 
! Отговори
za 91 преди 13 години
Елементарно е..............цената с е определя от действащия договор, а не от преговорите в момента. Та да се сетим кой го подписа..........амин
81
1
 
12
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Аз още като го чух Боко,че цената на газа ще пада се сетих,че всъщност ще се вдига и Станишев ще е виновен :))))
80
2
 
8
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Господине/Госпожо! Да видяхте в поста ми да пиша за договор?!? Писал съм за преговори, а не за договор. Публично ББ, съвместно с неговото ехо Семерджиев, оповестиха, че цените ще падат. Май не аз не знам, че даден договор е на 30г., а че някой не може да чете. А това, че предишните са виновни:) го знаем:) Ха сега сетете се за кого става въпрос и чия е крилатата фраза.:)
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак съдът е виновен.... Цоко беше искал мярка за неотклонение за Цена Газова, ама съдът я пуснал на свобода........
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко, какво стана Боко.... нали договорихте по ниски цени бе, Боко? Предите крадяха тея са лъжци и некадърници....
77
4
 
2
 
! Отговори
за 86 преди 13 години
Договорът е един и май само ти не си разбрал, че е за 30 години и зам.- министъра който го е подписал не го е чел. Ха сега сети се кога беше това........Трябва да бъде скъсан , но за съжаление предателите/мекерета на рашките тук са предвидили съответните неустойки................ ако бяха в Китай досега да бяха си заработили за куршума
76
0
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Браво!
75
1
 
14
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Абе тази газ не трябваше ли да пада в резултат на супер изгодните преговори между ББ и Газпром или нещо се лъжа.Тук някой говорят защо всички пищят за някакви си три процента. Явно тези хора не са живели в БГ поне от началото на годината.Ми те забравят с колко се увеличи газта съвесм наскоро.Не беше ли двуцифрено число:)За тока няма да говоря-и той щеше да пада, пък се вдигна. ЕВН не спазват никакви правила пък им дадоха Горна Арда. Абе весело е.Скоро ще се сменяме ако така върви.
74
4
 
3
 
! Отговори
za 67 преди 13 години
Дрън дрън...........хотелите са пълни догоре, щото е '' криза'' , нали :))Кризата е за обръчите, че не могат да крадат.

Спонсорирани публикации