Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

Все повече родители искат децата им да учат чужд език от малки
28 авг 2010 16:15,
96
Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

В последните 5 години се наблюдава тенденция, при която все повече родители започват да записват децата си да учат чужд език от най-ранна възраст.

Това каза Петя Янкова – представител на една от най-големите фирми, които предлагат чуждоезиково обучение у нас. Тя се занимава с обучение на 3 – 6-годишни деца по английски език от 15 години.

Фирмата, в която работи Петя обучава деца предимно в детските градини, представи занимания с деца на първият у нас Фестивал на различните езици и култури.

Петя Янкова разказа, че преди 15 години, когато е започнала да преподава в една държавна детска градини й е било много трудно да убеди родителите, че въобще детето на тези години може да учи английски.

Предложила да се учи по два пъти седмично, а родителите реагирали по-скоро подигравателно с изрази от рода на “те български не са научили, английски ще говорят“. В края на учебната година обаче децата са изучавали английски вече 5 пъти седмично.

По думите й родителите са осъзнали, че това доколкото децата знаят български, въобще не се отразява на ученето на чужд език.

90% от детските градини в София вече изучават чужд език. Петя Янакова е категорична, че детето възприема най-добре сутрин.

При най-малките е много важно децата да свързват английския език с положителни емоции и затова той се изучава предимно с игри и песнички, обясни преподавателката и повтори, че колкото по-рано децата започват да се запознават с друг език, толкова е по-добре, защото целта е детето да учи чуждия език не като чужд, а като майчиния си език.

На детето се показва на картинка. С мимики и жестове му се показва всичко. Целта е да се избегне превода, защото именно опита да се превежда е основната грешка на по-големите деца и на възрастните. 

"Няма начална възраст, от която да започнем да се занимаваме детето си, няма начална възраст от която да започнем да му говорим на някакъв език. Няма проблем още от най – ранните месеци да започнем да говорим и на друг език на детето си" каза Емилия Славова, организатор на фестивала.

Славова обясни, че според препоръките на ЕС всяко дете трябва да научи поне 2 чужди езика, затова трябва да се започне от рано, за да има време да научи и втори и трети език.

Фестивалът, който се поведе в София, е част от инициативата на ЕК “Пиколинго“, която цели да поощрява родителите да учат децата си на чужд език от най-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
децата в България трябва да учат чужд език по-рано,защото трябва да емигрират по-отрано
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив. Браво на мен, че мисля реалистично за бъдещето на децата си. Браво на мен, че им предоставям базата, за да могат да живеят като нормални хора. Това, че свързваш работата извън България единствено като миячи и *** е жалко за теб. Това е и една от причините да желая децата ми да се реализират извън България - такива нещастни подобия на хора като теб.
71
0
 
2
 
! Отговори
;))) преди 13 години
Sistemata ni e skapana. Decata ot bebeta obichat da stoiat pred televizora s animacionni filmchete. Puskaite im filmite samo na angliiski bez prevod.Dashteria mi taka nauchi amgliiski sama.Ot *** s Tom i Jeri bez prevod. Tova e nai lesnia nachin. Kogato bebeto uchi ot vas balgarski danebi niakoi da mu prevejda...?!! ;)) zatova az kazvam ne v detska , a v bebeshka vazrast se zapochva s ezika.Tova s uroci , parvi, vtori klas e po-trudna variant. i e mnogo kasno.
70
5
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
до анонименЖалко,че мислите само как да прокудите децата си.Жалко,че българинът мечтае децата му да са *** ,миячи ,лапачи.И не ми обяснявайте колко ще завършат висше в чужбина и как ще се реализират.Иначе езиците са багатство ...кой го отрича.Важно е за какво ще използваш това богатство.
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чуж език се усвоява най лесно като дете. Винаги е добре да подготвиш децата си за възможността да напуснат България и да си ИЗЖИВЕЯТ живота нормално в по нормални страни.
68
6
 
5
 
! Отговори
учителка преди 13 години
80 процента от децата започнали да изучават чужд език от 2 клас срещат трудности ,родителите не могат да им помагат и започват частните уроци,които допълнително товарят бюджета на родителите и затормозяват децата.ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА ДА ИЗЖИВЕЯТ ДЕТСТВОТО СИ .Всичко друго е реклама и болни амбиции на родителите.
67
4
 
1
 
! Отговори
ot opit преди 13 години
Znaia pismeno i govorimo balgarski, andliiski, ruski, ivrit, i samo govorimo arabski.Vseki sledvasht ezik se uchi po-lesno zashtoto ima neveroiatna shodnost v korenite na dumite.. Vsichki blanki za popalvane i vaprosnici tam triabva da sa na 4 ezika . 1. Balgarski. 2. Angliiski 3. Ruski 4. Turski. Vsiaka slujba triabva da ima slujiteli s tezi 4 ezika.Pri izkrvaneto na lichni dokumenti v BG zabeliazah kolko neshtastni hora se ozartat niakoi da im pomogne pri popalvane na blakite.Jalko!
66
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
незнам само как ще научим *** като и *** и българския не си знаят-да не говорим за 4ужд
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като ти гледам коментара, ти също не се отличаваш особени с познания в граматиката.
64
1
 
0
 
! Отговори
баси преди 13 години
... иначе криза
63
3
 
7
 
! Отговори
ИСТИНА преди 13 години
Това е истината.Ако не разбираш езика си като глухоням.Проблема на Българина е че не може да пише и чете.За справка виж коментариите преди моя.
62
3
 
20
 
! Отговори
;) преди 13 години
Оптимиста изучава английски език, песимиста турски език,а реалиста автомат Калашников
61
7
 
1
 
! Отговори
Радо преди 13 години
До ЕмигрантСмешнико,а,само не знам кой е смешен,само два реда успя да изтипосаш,и в двата едно и също казваш,толкова ти е речника и акъла,какво да се занимавам с теб.Разбрах и как си заминал за чужбина,минал си през гробищата да се информираш......Мега просто парче
60
1
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 13 години
До #27 Радо : А за гробищата защо не се информираш колко човека погребват на ден ... Повече хора се погребват на ден от колкото се раждат деца на ден Смешнико...
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те и *** учат чужд език, български !
58
7
 
8
 
! Отговори
шоп преди 13 години
Няма сми да карате децата си да учат езици. За Славиту и в. Уикенд друг език освен български не им трябва. Това че в цяла Европа децатс учст от рано, рано др езици си е за тяхна сметка. Те си губят. А и как така детето ми ще знае повече от мен? Аз цял живот само с български и чат пат с шопски съм се спрсвил.
57
4
 
3
 
! Отговори
! преди 13 години
Три имена Владимир Спиров Каперски Дата на раждане 24.01.1953 г. Място на раждане Гр. Благоевград Вербувал го служител Подп. Д. Кутрев и о. р. Алекси Алексиев на 18.04.1988 г., регистриран на 20.05.1988 г. Ръководил го служител Подп. Д. Кутрев; кап. Ив. Сарин Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник Секретен сътрудник Псевдоними Илич Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи за получени възнаграждения; документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; картони обр. 1 - 2 бр. и обр. 3; дело Ф1, а.е. 7829; доклад на НРС рег. RB102101-001-04/12-1554/ 25.08.2008 г. Снемане от действащия оперативен отчет Публична длъжност или публична дейност Ръководител на редакция в РТВЦ-Благоевград от 01.10.1985 г. до 15.01.1991 г.
56
2
 
5
 
! Отговори
an преди 13 години
TI DA NE SI MISLI6 4E GI KARAT DA U4AT ANGLIISKI, ZA DA STOQT V ABSURDISTAN I DA GOVORQT BALGARSKI LI? V GOLQMA GRE6KA SI. V ABSURDISTAN SLED 20 GODINI, TURCITE, I ***, 6TE SA BOL6INSTVOTO. A BALGARITE 6TE SA MALCINSTVOTO. TAKA SE O4ERTAVA BADE6TETO NA ABSURDISTAN. I VSI4KO TOVA SE POLU4AVA, ZARADI MANGALSKITE NI UPRAVNICI. KOITO 21 GODINI KRADAT POVE4E OT ***. DOKARAHA NE6TATA DO POLOJENIE, 4E NIKOI MLAD 4OVEK NE ISKA DA JIVEE V TOQ MIRIZLIV, KIRLIV, I MIZEREN ABSURDISTAN.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
евалата, Дедо!
54
0
 
4
 
! Отговори
бОНГО 52 преди 13 години
Като се препходава и учи чужд език ДОБРЕ, тогава по-добре са научава и родният. Практиката го е доказала отдааааааааавна.