Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

Все повече родители искат децата им да учат чужд език от малки
28 авг 2010 16:15,
96
Чужд език: колкото по-рано, толкова по-добре

В последните 5 години се наблюдава тенденция, при която все повече родители започват да записват децата си да учат чужд език от най-ранна възраст.

Това каза Петя Янкова – представител на една от най-големите фирми, които предлагат чуждоезиково обучение у нас. Тя се занимава с обучение на 3 – 6-годишни деца по английски език от 15 години.

Фирмата, в която работи Петя обучава деца предимно в детските градини, представи занимания с деца на първият у нас Фестивал на различните езици и култури.

Петя Янкова разказа, че преди 15 години, когато е започнала да преподава в една държавна детска градини й е било много трудно да убеди родителите, че въобще детето на тези години може да учи английски.

Предложила да се учи по два пъти седмично, а родителите реагирали по-скоро подигравателно с изрази от рода на “те български не са научили, английски ще говорят“. В края на учебната година обаче децата са изучавали английски вече 5 пъти седмично.

По думите й родителите са осъзнали, че това доколкото децата знаят български, въобще не се отразява на ученето на чужд език.

90% от детските градини в София вече изучават чужд език. Петя Янакова е категорична, че детето възприема най-добре сутрин.

При най-малките е много важно децата да свързват английския език с положителни емоции и затова той се изучава предимно с игри и песнички, обясни преподавателката и повтори, че колкото по-рано децата започват да се запознават с друг език, толкова е по-добре, защото целта е детето да учи чуждия език не като чужд, а като майчиния си език.

На детето се показва на картинка. С мимики и жестове му се показва всичко. Целта е да се избегне превода, защото именно опита да се превежда е основната грешка на по-големите деца и на възрастните. 

"Няма начална възраст, от която да започнем да се занимаваме детето си, няма начална възраст от която да започнем да му говорим на някакъв език. Няма проблем още от най – ранните месеци да започнем да говорим и на друг език на детето си" каза Емилия Славова, организатор на фестивала.

Славова обясни, че според препоръките на ЕС всяко дете трябва да научи поне 2 чужди езика, затова трябва да се започне от рано, за да има време да научи и втори и трети език.

Фестивалът, който се поведе в София, е част от инициативата на ЕК “Пиколинго“, която цели да поощрява родителите да учат децата си на чужд език от най-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
невероятното лесно преди 13 години
Започнат ли направо и само с англ, децата, а и по-порасналите не вече деца не могат да се справят лесно за достатъчно прилично говорене на друг чужд език освен англ-я. Четат, превеждат добре др езици, но в разговор са затормозени. Това е констатирано със закъснение и от мн съвременни психолози и лингвисти. Испански, френски, португалски са препоръчвани като начало към усвояването на чужди езици от всички иноговорящи. По-лесно е да се почне едновременно с два езика, напр френски и английски.
52
3
 
15
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Момченце и момиченце седят на пейката пред къщите им и обсъждат преминаващите по улицата коли. Минало BMW 7 модел. Момченцето казало:- Когато порасна, ще си купя такъв автомобил.Момиченцето не казало нищо. След малко от другата страна на улицата се задал S класа на Mercedes. Момченцето се замислило и казало:- Може би ще си купя такава кола като порасна, а не като предишната.Момиченцето отговорило:- Аз пък искам да се науча да правя хубаво *** както кака, тъй като и двете коли са нейни.
51
0
 
4
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Чували сме я тая легенда - затова виждаме крайния резултат от срив на системата им. И не ми обяснявай как на запад никой не иска да има пари на камара, а предпочита да има дългове. Тия дето не дължат нищо и имат 6-7 цифрени суми изглежда са им най-големите ***, умните цял живот кротуват да не ги уволнят, че кредита не чака.
50
6
 
11
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Хайде стига с тия мании по чуждите езици бе. Накрая в 8-ми клас децата не знаят български, а английския само си въобразяват колко го разбират.
49
5
 
9
 
! Отговори
az sum преди 13 години
Само аз решавам кога, защо и дали е в полза за детето ми ранното изучаване на чужд език.Тези писания звучат като платена манипулативна реклама.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма смисъл да се учи английски в ранна възраст. Те така или иначе го научават от песни филми и Inet. Запишете ги да учат някакъв друг език, препоръчително китайски или руски.Да знаеш англ. вече не е предимство, педимството е да знаеш поне 3 езика.
47
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
мамо, това е страхотно. страхотно ? страхотно е.
46
5
 
5
 
! Отговори
средно статистически преди 13 години
Език се учи много много трудно. И е за талантливи хора. Ние не знаем дори български !
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така е защото се превърна в мода да се имигрира като се порастне. Това клише стана реалност. Като лъжата - повторена 1000 пъти става истина. Да правят каквото искат. Аз неискам и без това да живея със сънародници родиномразци.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Jас бев / минато време. значи тука се явява глаголот сум со буквата J -по српски.
43
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси простите българи ве... Живеят в страна, която е по-добре от 80% от държавите по света и пак се оплакват, мързи ги, и искат да отидат направо на постланото... Затова ще загинете, прости българи. Peace.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 40 ,глаголът съм, на македонскиот е - сум. я сум, я не сум, бил сум.
41
3
 
1
 
! Отговори
Радо преди 13 години
За твое сведение,доста по-добре съм запознат с условията на запад,и стова как стоят нещата там със заемите и навиците на хората,спести си труда да ми обясняваш,защото сигурен съм,няма какво да ми кажеш.Бъди жив и здрав,темата беше друга,близка до тази,но не тази.
40
5
 
3
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
Защото като избягат от *** - за какъв *** им е?
39
2
 
0
 
! Отговори
ala bala преди 13 години
daaskalicite,mnogo na hitri se pravat neshto,nali iskat da si nabavat broikite i tva e celata rabota,da gi sakrashtavat i mahat ,koito struva za neshto she raboti koito ne da patuva
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
къв е тоа глагол СУМ бе - тиа да не са СУМИСТИ
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България всеки разбира македонскиот и србскиот. Я сум, он е, она е. Глаголот сум.
36
3
 
3
 
! Отговори
7745 преди 13 години
Така е.Сепак и тоа е некаква предност.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
може да ги разбират, но не могат да говорят на македонски и сръбски. Едно е да разбираш за какво се говори, друго е ти да можеш да се изразиш на съответния език.
34
3
 
4
 
! Отговори
7745 преди 13 години
Пишете ли вие в CV дека разбирате македонски и српски.Това се + два чужди езика.