Петгодишните тръгват на предучилищна от 2012 година

Депутатите спорят дали родителите да избират между училище и градина
16 сеп 2010 13:15,
47
Петгодишните тръгват на предучилищна от 2012 година
Снимка: БГНЕС

Предучилищната подготовка за 5-годишните става задължителна от 2012 година. Това стана ясно по време на обсъждането на промените в Закона за народната просвета на второ четене.

В правителствения законопроект беше предвидено промените да влязат в сила година след обнародването на текста в Държавен вестник, но в крайна сметка депутатите решиха да има отсрочка.

Предучилищната за 5-годишните става задължителна от 2012 година, за да могат общините, училищата, детските градини, а и родителите да се подготвят.

Според правителството въвеждането на двегодишна задължителна подготовка преди първи клас ще доведе до намаляване на отпадащите от училище деца. Родителите няма да плащат за предучилищната подготовка. Тя ще се поеме изцяло от държавата.

За сметка на това ще бръкнат в портфейлите, ако не спазят закона. 2 500 лева беше най-високата глоба за семействата, които не започнат обучението на децата си още на 5 години. В последствие парламентът преосмисли тежестта на санкцията и тя ще остане между 50 и 100 лева.

Основните разминавания в мненията на депутатите са по въпроса къде да се обучават децата преди първи клас – в училище или в детската градина и дали да се даде възможност на родителите да избират това.

Депутатът от ДПС Лютви Местан посочи, че разликата и в менталното, и във физическото развитие на 5 и на 6-годишните е много голяма, затова трябва да има различен подход за предучилищната им подготовка.

Според него по-малките, също трябва да се подготвят за първи клас в училищна среда. Всичко това, според депутата, трябва да се уточни в закона.

Мнението на народния представител от БСП Янаки Стоилов обаче е различно – според него е твърде рано деца на 5 годинки да попадат в обстановка, която не отговаря на възрастта им.

Освен това и в този момент почти няма училища, които да осигурят нормална среда за предучилищна подготовка, изтъкна депутатът.

Битката от страна на управляващите води новият зам.-министър на образованието, станалата известна като „млада и любопитна”, Милена Дамянова. Тя изтъкна, че и сега има предучилищна подготовка и за 5-годишните, и за 6-годишните деца.

Само че родителите имат право на избор дали да ги пращат. „Задължителната подготовка означава, че държавата ще поеме ангажимент към финансирането”, изтъкна Дамянова.

В общините, където няма училище или детска градина, пак държавата ще осигурява средствата за транспорт на малчуганите. И в този текст обаче има парадокс.

Според Дамянова в София училищата и детските градини ще могат да поемат предучилищната подготовка на учениците. Ако обаче се наложи 5-годишно дете да пътува от един квартал до друг, защото местата в близката детска градина са заети, държавата няма да осигури превоз. Родителите пък ще бъдат глобени ако не изпратят детето си на предучилищна.

За доуточняването на детайлите, окончателното гласуване на текста беше отложено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
а от 2015 децата тръгват на училище от 4 годишна възраст. А от 2020 от 3 годишни
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз искам да подскажа на министара че това начинание е подобре да започне от пролетта на 2013гд. защото тогава няма да има
42
2
 
18
 
! Отговори
Петя преди 13 години
Задължителната забавачка за 5 годишните е най-доброто решение за справяне с ромския проблем. А е и добро решение за работещите родители. Евала, че в тази криза са отделили пари за това. А опозицията се опитва да го провали...
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зад всеки закон прокаран от ГЕРБ има финансов интерес, не позволявайте ДЕЦАТА НИ да бъдат оръжието за тяхното забогатяване.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези недоразумения не стига че откраднаха 20 години от живота ни, сега искат и от живота на децата ни да печелят.Не се нахранихте бе *** такива.
39
0
 
19
 
! Отговори
учител преди 13 години
Само да уточним,че предучилщната подготовка е в периода от 3 до 7г :)А подготвителна група за училище нека бъде 2 години,нека е задължителна,но оставете децата в градините бе господа управници,не посягайте на детството!Едно дете на 5г няма място в училище!!!
38
1
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 13 години
То 2012 умираме, тия на предучилищна отиват.....
37
0
 
20
 
! Отговори
Bravo преди 13 години
Abe nqkoi ot tia dali naposledyk e vlizal v edno sradno-statistichesko uchilishte? Kak shte vkarash dete na 5 godini v tia dupki? Ne se li seshtat che triabva da ima osnovna reorganizaciq na uchilishtata predi da se napravi tova???????
36
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
спокойно и това ще отпадне.
35
1
 
18
 
! Отговори
ful преди 13 години
ade da gi prashtame oshte ot dve godishni,mi taka de nali treba za daskalicite da ima rabota,aman ot divotii,taq darjava nikoga nema da se opravi samo se misli kak da se pravqt zaplatite na darjavnite slujiteli,ami ot kade da zemamame 4e da vi pulnim nenasitnite garla
34
1
 
19
 
! Отговори
venee преди 13 години
Прозирам нещо като опит да се понапълнят поизпразнените места в училищата благодарение на сиситемния дългогодишен отицателен прираст. Наистина много усилия се положиха за това от управлеващите, сега обаче намериха решение - 5годишните дечица. След няколко г. да не почнем с 4годишните,а ??? Болен мозък, лек не го лови...
33
0
 
20
 
! Отговори
мама преди 13 години
Оправиха ни всичките проблеми,та се заеха с 5 годишните,тяхното място не е в училището,а в детската градина,да измислят начин как да задължатбратята *** да си пращат''чаветата''да подновяват общините играчките ,мебелите във самите детски градини,че сега само скубят,всеки месец -дай за театър,всяка година дай за материали,за подновяванена столчета ,масички ум да ти зайде от искания,а не давай като детето ти е там
32
0
 
17
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Супер!Дотогава я камилата,я камиларя!
31
0
 
20
 
! Отговори
родител преди 13 години
Драги ми депутати, а какво става с децата ,5- 6 годишни, които не са могли да влязат в детската градина? И защо за 6 годишните посещаващи предучилищна в училищата няма занималня?!?! Що за раформи са това, а после четем колко неграмотни стават децата ни!!!!!!
30
0
 
20
 
! Отговори
Бубу преди 13 години
е аз пък няма да го пусна нека ме глобяват , изобщо не ме интересува. много смотано правителство, как може да са такива нещастници
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква подготовка,какъв индивидуален подход ? Знаете ли,че в детските градини в големите градове децата са по 33 - 36 в група ? Как да очакваме нещо качествено да се случи при толкова много деца?
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А КОЙ ЩЕ ИМ СМЕНЯ ПАМПЕРСИТЕ? ДАА- НА 5 В Д. ГР. НА 10 В УНИВЕРСИТЕТ , КОЛКО УМНИ ЩЕ СТАНАТ - КОЛКОТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ
27
1
 
19
 
! Отговори
Bob преди 13 години
От 2012...??? И за кога това...? Има ли смисъл...?2012 идва... :)))
26
1
 
23
 
! Отговори
Беки преди 13 години
Няма как да се върне старото време. От 8 клас е прекалено късно за изучаване на чужд език. Що се отнася до 2-годишните ходещи на ясла - те ставаха рано, когато родителите започваха работа в 7 часа. Днес стават с поне час по-късно. Ако искате децата да живеят своя живот - дайте им възможност, не проектирайте вашето време върху тях.
25
1
 
28
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Изглежда вашата дъщеря е някакво изключение. Моята дъщеря също тръгна на училище от 6 годишна, но в класа им имаше разлика във възрастта около 18 месеца. Е как ще ме убедите, че това е нормално. На 5 години децата трябва да имат съвсем друг режим на хранене, на занимания , на игри и почивка