Петгодишните тръгват на предучилищна от 2012 година

Депутатите спорят дали родителите да избират между училище и градина
16 сеп 2010 13:15,
47
Петгодишните тръгват на предучилищна от 2012 година
Снимка: БГНЕС

Предучилищната подготовка за 5-годишните става задължителна от 2012 година. Това стана ясно по време на обсъждането на промените в Закона за народната просвета на второ четене.

В правителствения законопроект беше предвидено промените да влязат в сила година след обнародването на текста в Държавен вестник, но в крайна сметка депутатите решиха да има отсрочка.

Предучилищната за 5-годишните става задължителна от 2012 година, за да могат общините, училищата, детските градини, а и родителите да се подготвят.

Според правителството въвеждането на двегодишна задължителна подготовка преди първи клас ще доведе до намаляване на отпадащите от училище деца. Родителите няма да плащат за предучилищната подготовка. Тя ще се поеме изцяло от държавата.

За сметка на това ще бръкнат в портфейлите, ако не спазят закона. 2 500 лева беше най-високата глоба за семействата, които не започнат обучението на децата си още на 5 години. В последствие парламентът преосмисли тежестта на санкцията и тя ще остане между 50 и 100 лева.

Основните разминавания в мненията на депутатите са по въпроса къде да се обучават децата преди първи клас – в училище или в детската градина и дали да се даде възможност на родителите да избират това.

Депутатът от ДПС Лютви Местан посочи, че разликата и в менталното, и във физическото развитие на 5 и на 6-годишните е много голяма, затова трябва да има различен подход за предучилищната им подготовка.

Според него по-малките, също трябва да се подготвят за първи клас в училищна среда. Всичко това, според депутата, трябва да се уточни в закона.

Мнението на народния представител от БСП Янаки Стоилов обаче е различно – според него е твърде рано деца на 5 годинки да попадат в обстановка, която не отговаря на възрастта им.

Освен това и в този момент почти няма училища, които да осигурят нормална среда за предучилищна подготовка, изтъкна депутатът.

Битката от страна на управляващите води новият зам.-министър на образованието, станалата известна като „млада и любопитна”, Милена Дамянова. Тя изтъкна, че и сега има предучилищна подготовка и за 5-годишните, и за 6-годишните деца.

Само че родителите имат право на избор дали да ги пращат. „Задължителната подготовка означава, че държавата ще поеме ангажимент към финансирането”, изтъкна Дамянова.

В общините, където няма училище или детска градина, пак държавата ще осигурява средствата за транспорт на малчуганите. И в този текст обаче има парадокс.

Според Дамянова в София училищата и детските градини ще могат да поемат предучилищната подготовка на учениците. Ако обаче се наложи 5-годишно дете да пътува от един квартал до друг, защото местата в близката детска градина са заети, държавата няма да осигури превоз. Родителите пък ще бъдат глобени ако не изпратят детето си на предучилищна.

За доуточняването на детайлите, окончателното гласуване на текста беше отложено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
22
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
Всъщност каква е целта на предучилищната от 5г.?Да вкарат мангалчетата под покрив или нещо друго?
23
3
 
33
 
! Отговори
везни преди 13 години
Децата да тръгват на училище на 8 години ,да заучават чужд език от 8 клас,да се върне СТАРОТО часово време,за да се наспиват нормално Представете си едно ддетенце на 2 години,което ходи на ясла Родителите му работят от тъмно до тъмно/зимно време/,студено За да отидат навреме на работа,те трябва да събудят детенцето още по-рано Как не ви е грях бе,политици-нищожници
22
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
В Англия да не са луди,щото и там почват на пет?Става въпрос за организация, интеграция на малцинствата, за да получат шанс за образование и работа по-късно, а не да могат само да крадат и рушат. Никой не казва, че ще учат нещо сложно-няма да е по-различно отколкото сега,просто ще обхване и онези,които имат най-голяма нужда от това. А ние родителите,които ни няма по минимум 10 часа какво -да не да предпочитаме да стоят петгодишните сами вкъщи.Значи си ходят на градина както до сега.
21
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да е задължително е идиотско. До беки - твойта дъщеря може да е гениална, наште деца са "обикновени".
20
2
 
20
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
ami az tragnah na 6 be mu6morok,no nali sega6nite"genii4eta"sa po-dobri ot tezi predi 20-25 godini?!Taka,4e kato sa mnogo naprednali da u4at!!Samo,4e sa naprednali v boraveneto s GSM-i iputri,a umstveno moje mnogo da se pospori!!
19
4
 
25
 
! Отговори
Беки преди 13 години
Децата могат много, само трябва някой ясно да формулира какво се иска от тях. Петгодишната възраст е чудесен момент за предучилищна подготовка. Имам наблюдения върху деца - около 10 години педагогически стаж. 12-тия клас е излишен. Вече пораснала младежи, нямащи търпение да реализират мечтите си трябва да измъчват себе си и училището с това безкрайно разтягане на обучението. Пропиляно време, загубена година - а 18 -1 9 годишните са с голям потенциал.
18
2
 
17
 
! Отговори
ОТ УЧИТЕЛЯ ДО ДАНЧО преди 13 години
ДАНЧО ЗАБРАВАНЧО ТИ НА КОЛКО ГОДИНИ ТРЪГНА НА УЧИЛИЩЕ БЕ МУШМУРОК ТАКЪВ
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз почнах първи клас на 6 в чужбина, но предимно си играхме:) малко азбука ала бала, чужд език и яко готини игрички. Искам пак да съм дете!
16
5
 
22
 
! Отговори
DO BEKI преди 13 години
НИЩО ЛОШО НЕ ВИЖДАШ В ТОВА ДА ТРЪГВАТ ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ ОТ 5 ГОД.,НО НЕ СА ЛИ МАЛКО МАЛКИ ЗА УЧИЛИЩЕ. ДА ПОЧНАТ 1-ви КЛАС НА 1-на ГОДИНА ТОВА МАЙ ЩЕ ВИ УСТРОЙВА НАЙ ДОБРЕ. ПОЛУДЯХТЕ ЛИ БЕ ХОРА.
15
1
 
24
 
! Отговори
Gaskoing преди 13 години
Няма деца бе! трябва да се направи нещо за раждаемостта на населението! От 1990 толкова детски градини се затвориха колкото общо в цял свят! и в България толкова *** се родиха колкото в цяла европа общо!
14
8
 
24
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
Поредната милиционерска простотия! Рият като шопари на селско бунище! От тия отърване няма!
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А как ще издържат напрежението децата на България от пет годишна възраст.
12
5
 
31
 
! Отговори
До Беки преди 13 години
Ти си имала избор, нали? Тук говорим за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и това е различното.Аз пък съм на обратното на твоето мнение. За мен децата трябва да имат повече време да станат хора, роботи можем да ги направим винаги.
11
21
 
24
 
! Отговори
Беки преди 13 години
Моята дъщеря започна у-ще на 6 години и завърши на 17 г. След като навърши шестнадесет години в рамките на една учебна година завърши 11 и 12 глас по индивидуална програма. Нямам впечепление, че беше непосилно или много тормозно. Добри интелектуални възможности, силна мотивация и отлична организация - въпрос на характерови качества. Нищо лошо не виждам в идеята децата да започват предучилищно обучение на 5 години.
10
2
 
32
 
! Отговори
Л преди 13 години
Никой не говори за училище , а за задължителна детска градина -няма да учат висша математика. Програмата пак ще им е с песни , оцветяване и писане на чертички и кръгчета както до сега. Проблемът е ,че места в детските градини няма и как точно ще глобят родителите като не пратят детето за което няма място на детска градина ??
9
6
 
38
 
! Отговори
Капиталист преди 13 години
На 5 години в училище, на 12-13 женени с ипотека, на 14-15 в завода !
8
6
 
33
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Биг брадър иска децата ви!
7
4
 
18
 
! Отговори
Кремена преди 13 години
Отървах се от тази простотия !!!
6
3
 
24
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Az predlagam decata da tragvat na u4ili6te o6te sled rajdaneto si...A be,tiq darjavnici dobre li sa izob6to?!Ne stiga,4e nqkade sa vaveli 4ujd ezik i komputri ot 1-vi klas-predi deteto da e nau4ilo rodniq si ezik,ami im sakra6tavat i detstvoto.
5
5
 
41
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Смятам, че това ще е най-голямата идиотщина на този парламент, ако това се приеме. Преди около 25год. също имаше нещо подобно да започват първи клас на 6 год. възраст. Нека се върнат назад и да видят колко време издържа това. Само си правят експерименти с децата а и с родителите.