Алфа рисърч: Доверието към ГЕРБ ерозира

Равносметка: 46% доволни срещу 51% недоволни от управлението
Обновена: 19 дек 2010 14:27 | 19 дек 2010 14:27,
750
Алфа рисърч: Доверието към ГЕРБ ерозира
Снимка: БГНЕС

За първи път, откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция Алфа рисърч, проведено в периода 4–12 декември 2010 г. сред 1002-ма пълнолетни граждани от цялата страна.

Своеобразната класация на антисъбитията, оказали най-негативно влияние върху общественото мнение, се води от групата на 16-те депутати, които напуснаха гласуването в Народното събрание, за да получат скъпи мобилни телефони. Отрицателният отзвук от медийния експеримент е огромен и достига до 70% от българите.

На второ място с 67% се нарежда сагата около бившия директор на Фонд Земеделие Калина Илиева. На трето, с 51%, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов. 43% поставят в групата на рушащите доверието към управляващите скандали скъпоструващото пътуване на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура.

Втора ос от негативни обществени реакции се формира около предизвикалото бурни дебати и протести управление на парите за здраве. 55% оценяват отрицателно решението на правителството да прехвърли част от резерва на Здравната каса към националния бюджет, 46% се солидаризират с лекарските протести.

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие.

Подписаните споразумения с Русия за строежа на Южен поток и на АЕЦ Белене предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите.

Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми. В резултат от активизацията и динамиката на обществените нагласи настъпват съществени промени в оценката за ключови министри от кабинета Борисов.

С ръст от 11 на сто Росен Плевнелиев получава най-висок индекс на доверие, Цветан Цветанов слиза от първото място в рейтинга на министрите. Въпреки че вътрешният министър продължава да бъде най-харесваният представител на кабинета, критичните настроения към него нарастват.

Сумарно той бележи спад от 12 на сто в личния си индекс на доверие, и с тези стойности заема второто място. Разместване е налице и при третото и четвъртото място. Скандалите около Калина Илиева костват на Мирослав Найденов 5% спад и така той остава на статистически значима дистанция след външния министър Николай Младенов. Външният министър продължава тенденцията от предишните месеци на ръст в позитивните оценки за дейността си.

За силата, с която отекват скандалите по българските политически върхове, говори и сривът в доверието към културния министър Вежди Рашидов. Негативните оценки за дейността му достигат 19%, което е рядкост за културен министър, а индексът му на доверие спада с почти 8 на сто.

Проблемите около финансирането на университетите и БАН носят негативи и на министър Сергей Игнатов (спад от 7%). В месеците обаче, когато се дебатираше и приемаше бюджетът за 2011 г., най-големите негативи се концентрират във фигурата на финансовия министър Симеон Дянков.

Освен Росен Плевнелиев и Николай Младенов, третият министър с позитивна тенденция е Трайчо Трайков, на когото симпатизират значителна част от бизнеса и висококвалифицираните служители от големите градски центрове.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите, закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството. През декември негативните мнения (39%) вече значително преобладават над позитивните (24%).

Макар по-слабо изразена, аналогична е тенденцията и при министър-председателя. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни).

В равносметката за управлението на ГЕРБ до този момент е налице същият малък, но симптоматичен обрат – 46% доволни, срещу 51% недоволни. Честата промяна в позициите и скандалите от последните месеци в редица сфери ерозират в най-голяма степен доверието към кабинета. От своя страна липсата на убедителна морална алтернатива удържа подкрепата за управлението в достатъчно високи граници.

Симптоматично е, че една от най-активните политически фигури през периода, президентът Георги Първанов, продължава да губи обществена подкрепа и ножицата между доверие и недоверие плътно се затваря (32% положителни оценки, срещу 31% отрицателни).

Доколкото основната промяна, която изследването регистрира, е в мненията и позициите на мобилните избиратели, а те обикновено избират своя фаворит непосредствено преди изборите, съществени размествания в електоралната картина на този етап не се наблюдават. ГЕРБ запазва преднина пред политическите си опоненти с 27%.

БСП излиза от най-дълбоката си криза и леко подобрява позициите си (15,2%), но все още остава на значима дистанция от ГЕРБ. ДПС пази електоралното си ядро от около 5%. Устойчиви остават позициите и на Синята коалиция (4,4%). Към момента Атака е овладяла спада, който претърпя през предишните месеци, и печели 3% електорална подкрепа.

Като цяло, динамиката на обществените нагласи през 2010 г. сочи, че през 2011 пред управляващите се очертават две основни предизвикателства – съхраняване на започналия да ерозира морален кредит на доверие и преодоляване на негативните икономически тенденции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


750
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
572
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Борисов е великолепен пиар. Той е популист, който знае как да въодушевява масите. Още като главен секретар (на МВР-бел.ред.) той имаше няколко добри представления в битката с престъпността. Показваше се по телевизията, но това не промени с нищо нещата. Нито едно от двеста поръчкови убийства не беше разкрито, докато беше главен секретар. Малко наркотици, малко задържани на митницата стоки, но така и не видяхме разкриване на нито едно от извършените тежки престъпления в България. И в този смисъл Бойко Борисов е един популист, гениален манипулатор, какъвто впрочем бе и царят. Зад това стои склонността на българите да си търсят месия. И това е много опасно", казва в заключение бившият зам.-посланик на Германия в София д-р Клаус Шрамайер пред радио Дойче веле.mediapool.bg/show/?storyid=173789&srcpos=11
571
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
S kakvo ste zapomnim BOYKO BORISOV????
570
1
 
1
 
! Отговори
бивш редактор преди 13 години
Махни си шпацията преди въпросителния знак и може и да ти отговоря!
569
0
 
1
 
! Отговори
momo преди 13 години
пилците се броят на есен!
568
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ... И Господ не може да помогне след 60 и колко години ***.
567
2
 
13
 
! Отговори
Хлапето преди 13 години
Срам ме е че съм българин. по-тъпо животно няма!! герб са най-наглите мошеници в историята! премиерът се командва от чужди служби, ние не сме суверенна държава, а колония!! УЖАС!!! Кога ще се осъзнаем, писна ми вече!!!!!
566
9
 
7
 
! Отговори
ДСКИ преди 13 години
*** са ваче на изчезване - Гоцето-трипера да се готви за пандиза!
565
9
 
8
 
! Отговори
666 преди 13 години
никога повече комунизъм!
564
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никога повече герб
563
1
 
7
 
! Отговори
за 652 преди 13 години
Брато, ако изгоним *** и тъпкачите им от политиката ще настане политическа криза.........
562
7
 
8
 
! Отговори
Скъпи сънародници преди 13 години
Не сте ***, но и доста тъпички ( около 95 % от вас, нищо лично)........Червената хунта продава дрога на децата ви, а вие блеете във възтор по времето, когато бирата беше 30 ст и партийните секретари шибаха вас и жените с ЧЛЕН ПЪРВИ. Не само е много зле у нас , но и с такива, като вас ще става по-зле - необразовани и лесноманипулируеми индивиди без инстинкт за самосъхранение
561
1
 
12
 
! Отговори
до странджта преди 13 години
ти ако си мислиш, че само Яне е отроче на БСП май си много заблуден. След загубата на втората световна в България има само една партия - червените ни хубосници. После минаха през поля и гори , през седма в десета , през 1946 в 1989, за да се достигне до днес с този шарен диапазон от 300 партии в България, ама видиш ли те били всичките еднакви и се карат в парламента и медиите , а после си пият заедно бирата ваканцията.
560
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки да гласува за който си пожелае, лично аз ще гласувам за ГЕРБ, защото не виждам никаква алтернатива у нито една друга партия за сега. А в сегашното управление се вижда че нещата се движат в някаква посока на горе,при предишните се носехме по течението, а течението води само надолу!
559
7
 
6
 
! Отговори
ЕМ ПИ ЕМ ПЯ преди 13 години
Ами симпатизантите на БеКаПе-то са предимно от ромски произход и нямат достъп до образование и интернет и няма как да си сравним с останалите по грамотност...
558
6
 
5
 
! Отговори
бивш редактор преди 13 години
Намерил се кой да ни говори за грамотност. Първо си погледни правописа и чак тогава раздавай квалификации кой бил неграмотен. По мои лични наблюдения над пишещите в този форум най-грамотни са именно симпатизантите на ГЕРБ. И аз съм един от тях. На който не му изнася, нека ми опонира по достатъчно грамотен начин, за да го взема насериозно.
557
7
 
14
 
! Отговори
герберче преди 13 години
Доверието ерозира, но симпатиите остават :P
556
5
 
16
 
! Отговори
хх преди 13 години
Доверието към ГЕРБ ерозира ,но към БСП и създадените от нея партий и рейтингови агенций е равно на нула
555
0
 
9
 
! Отговори
kk преди 13 години
АЛТЕРНАТИВА винаги има!За това си жив!
554
1
 
11
 
! Отговори
kk преди 13 години
А запитвал ли си се дали някоя агенция смее да им публикува истинският РЕЙТИНГ?И защо трябва да вярваш на агенции!Разходи се из Интернет!КРОСС дори не смее да публикува мнение против ГЕРБ!
553
1
 
5
 
! Отговори
kk преди 13 години
Считайте го за "старо желязо",подготвено за претопяване!