Васильовден или Сурваки. Честит празник на именниците

Имен ден имат: Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела
1 яну 2011 09:04,
29
Васильовден или Сурваки. Честит празник на именниците
Снимка: Булфото

Ако вашето име е Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела, се подгответе да посрещате гости, защото днес сте именници.

Днес празнуваме Васильовден или Сурваки, както е популярен празникът в различните краища на България.

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес.

Васильовден, Василица или Сурваки е свързан с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди.

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, мед, жито, орехи, ошав.

Около огъня пък се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
след 40г преди 13 години
Банго Василии ще се казва. За в Бъдеще ще стане национален празник на страната и ще се празнува два пъти - на 01.01 и на 14.01 защото циганинското мнозинство ще гласуват това, което си пожелаят.
28
1
 
2
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Не, няма грешка :)
27
1
 
1
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Моля ви ! Има правописна грешка в заглавието на статията ! Не е допустимо.
26
0
 
6
 
! Отговори
Православен Българин преди 13 години
Днес е Васильовден. Наближават Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден, Трифоновден. Честито на всички именници и на всички православни българи, които почитат традициите и Православната вяра!
25
0
 
4
 
! Отговори
щурец преди 13 години
"Веселина, Веселина,моя весела душа,полунощ отдавна мина,да се любиме пеша."Честит имен ден !!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 13 години
Комплексар, скрий се в мишата си дупка и не се изказай неграмотно. Папата не е никакъв наместник на земята. А светците са светци. Тях ги признава за такива Православната Църква под въздействието на Светия Дух. Те са застъпници за хората пред Бога.
23
0
 
5
 
! Отговори
Номер 21 преди 13 години
че те комплесарите киснат по форумите и си изливат злобата срещу другите, а в живота са по ниски от тревата
22
3
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Колкото папата е 'Божи'наместник на Земята,толкова и светците,носители на името ти,са застъпници,за тебе пред Бога.Плюс това,светците ги канонизират ХОРАТА,а не ги избира Господ.
21
0
 
10
 
! Отговори
Васко-българин преди 13 години
тук както и в други сайтове има много помиярчета.....но да не си разваляме празника днес господа..НА ЗДРАВЕЕЕЕЕЕЕЕ! ЖИВИ И ЗДРАВИ АДАШЧЕТА..И СЪС ЗДРАВЕ ДА СИ НОСИМ ИМЕТО!!! -:))))))))))))))))))))))))))))))))
20
0
 
7
 
! Отговори
Адаш преди 13 години
Дати се връща Васо,живи и здрави всички адаши и всички готини! Късмет през новата година,до година,до амина!!!!!
19
4
 
2
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Еееебаси и *** коментатори има - или за *** ще ми говорят навръх Нова Година или за пияници! Толкова черногледи нещастници ли има по тая земя българска???Честит имен ден на именяците :-)
18
1
 
3
 
! Отговори
Phanagoria преди 13 години
Честит Имен Ден на Васка! :-)
17
0
 
9
 
! Отговори
Васил преди 13 години
Честита Нова Година, честит имен ден на адашите и на всички БЪЛГАРИ!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Честита Нова Година да сме живи да сме здрави :)) и Честит ми имен ден :P Айде отивам да си допивам от нова година и да празнувам именния си ден :))
15
5
 
6
 
! Отговори
до №12 преди 13 години
Какви светци ? ...90% от младежите дори не са влизали в църква !Като им заговориш за духовност, вяра и Бог ... започват да те гледат, като че ли си извънземно ....Те вярват в други "ценности" - водката, дрогата и чалгата !Това са техните светци !
14
4
 
4
 
! Отговори
до №12 преди 13 години
Не, просто имам преки наблюдения над хората за разлика от теб ! Ти явно живееш в някой манастир или си отшелник ...Младите още недоизтрезнели он Нова година сега ще се донапият като прасета по случай именния ден на някой Васко и така до Ивановден ... Свинска история !
13
0
 
3
 
! Отговори
ot nego преди 13 години
Vesi chestit imen den!
12
0
 
6
 
! Отговори
до №10 преди 13 години
Ти ако възприемаш почитта към именния светец като "пиянство" и "простотия" е твой проблем. Всеки нормален човек почита светеца, чието име носи. Осен това на имен ден се ходи на църква и се пали свещ за здраве. Явно имаш много странни възприятия.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честита Нова година на всички българи у нас и по света. Нека да е плодородна, мирна и честита! Дай боже всекиму здраве и късмет! Честит имен ден на всички, които празнуват днес! Наздраве!
10
6
 
4
 
! Отговори
до №9 преди 13 години
Какви традиции, какво православие ?!? Я попитай дали младите знаят нещо по въпроса ! Така наречените именни дни не са нищо повече от поредния повод да се продължи пиянската вакханалия от коледните и новогодишни празници ... С други думи - поредният повод за напиване !В миналото може и да са имали някакъв хубав смисъл тези именни дни, но днес той е забравен и изопачен.Докога с това пиянство и с тая простотия ?!?