30-и сме в Европа по пиене

Българинът консумира средно 12,4 литра алкохол на година
Обновена: 19 фев 2011 09:25 | 19 фев 2011 09:12,
248
30-и сме в Европа по пиене
22% от българите пият вино. Снимка: Булфото

България е на 30-то място по употреба на алкохол в европейския регион, сочат данните на СЗО.  При 7,7 млн.  население, от което 86 на сто е над 15 години, се консумира 12,4 литра алкохол на човек годишно.

Близо 45 на сто от българите консумират чист алкохол, 22 на сто - вино, и 32 на сто - бира.  Данните на СЗО сочат, че близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17 на сто употребяват по 50-60  грама алкохол през седмицата.

Проучването за консумацията на  алкохол в световен мащаб се отнася за периода 2005-2006 г.
 Консумацията на алкохол в изследваните 48  европейски страни се  движи средно в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година. 

Още по темата

Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония - над 16 литра чист алкохол годишно на човек. Следват  Чехия, Ирландия, Франция - с консумации между 14 и 15 литра  годишно на човек.

Британците, които са смятани за едни от  най-големите пияници в света, изпиват по около 13 литра чист  алкохол годишно - най-високото количество за ЕС.

В дъното на тази класация са страни като  Таджикистан и Турция, където са регистрирани около 2 литра чист  алкохол годишно на човек.

България попада в зона с ниска смъртност от употреба  на алкохол заедно с Полша, Румъния,  Словакия, Македония, Турция и др.  Има  9 страни с  висока смъртност от употреба на алкохол, включващи Русия и страните от бившия СССР, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: алкохол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В годишнината от смъртта на Апостола, водещото заглавие в днес.бг е "30-и сме в Европа по пиене"
176
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 13 години
12,4 литра алкохол ... на месец, при положение, че не пия не повечче от два пъти седмично. Тия като са изчислявали, са броили и децата.
175
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до 179Ние помним и рожденната дата на Апостола, а вие само тая на Доган - за да му подарите микроскоп - забрави ли?...
174
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Пак не внимаваш мальчик, какво ти се говори... - докарали сме я до там, че сега училища с име на Васил Левски казват - ще честваме "празника на училището"..."Само *** ЧЕСТВАТ обесването!Нормалните българи ОТБЕЛЯЗВАТ годишнината от обесването за да се помни, че Левски е пожертвал абсолютно всичко за България.
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пенке знаем ,че си ти!
172
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
30 по пиене и първи по простотия.
171
2
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до 158 до СтранджаПак не внимаваш мальчик, какво ти се говори... - докарали сме я до там, че сега училища с име на Васил Левски казват - ще честваме "празника на училището"...- какъв празник - че обесили патрона им. Радостният, празничният ден е рожденният, а американците наистина стрелят в залп пред ковчега на героя, но това е еднократно - само при погребението... - когато не знаеш си трай и не се излагай!!!...
170
1
 
0
 
! Отговори
Tрезва мисъл преди 13 години
Вместо да се пие този алкохол, не може ли да се използва за да се подпали някоя и друга резиденция/палат/чифлик?
169
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 13 години
О, майко моя, родино мила,защо тъй жално, тъй милно плачеш?Гарване, и ти, птицо проклета,на чий гроб там тъй грозно грачеш?Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,затуй, че ти си черна робиня,затуй, че твоят свещен глас, майко,е глас без помощ, глас във пустиня.Плачи! Там близо край град Софиястърчи, аз видях, черно бесило,и твой един син, Българийо,виси на него със страшна сила.Гарванът грачи грозно, зловещо,*** и вълци вият в полята,старци се молят богу горещо,жените плачат, пищят децата.Зимата пее свойта зла песен,вихрове гонят тръни в полето,и студ, и мраз, и плач без надежданавяват на теб скръб на сърцето.Христо Ботев
168
0
 
3
 
! Отговори
yanko001 преди 13 години
Тази статистика, като всяка статистика не е вярна.Няма как да бъде отчетено произведено и изпито колучество алкохол в домашни условия.Освен това има и около 30 % нелегално произведен алкохол, така, че цифрата става застрашителна.Тогава едва ли ще сме на това място на което сме сега, макар, че това не е повод за гордост.Въпреки това ха Наздраве!
167
0
 
4
 
! Отговори
Авесалом преди 13 години
Дсбре де, а защо не се отчита и мезето?
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние сме на 30-то място ама друг път. 16-17 л. годишно? Аз не съм купувал алкохол от 10-на години, освен бира. Но минимум 60 л. лична домашна отива, и аз съм от скромните, братока, баща ми и некои близки приятели не сварят ли 180-200 л. почват да ги тресат нервите. За дом. вино нема да отварам дума , че като спомена само 300 л. годишно ще стана за резил.
165
1
 
4
 
! Отговори
***** преди 13 години
А влиза ли в класацията домашната или само лицензираната -НЯМА ДРУГА САМОУБИВАЩА СЕ НАЦИЯ С АЛКОХОЛ ОСВЕН ТАЗИ
164
2
 
9
 
! Отговори
ракия преди 13 години
то ако ни бяха европейски заплатите, щяхме да сме на първо място...
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то какво му остана на българина! Предните го крадяха, тези го лъжат и крадат двойно:) Всеки има праг на търпимост:) Боко казва, че БОРКОР се финансира от Германия, оттам отричат, а в доклада на Европейската комисия на страница 7 черно на бяло е записано, че БГ отделя 4 млн. евро за БОРКОР и в централното управление ще работят 40 души:) Вече знаем и кои са:) Боко една от Божиите заповеди гласи да не лъжеш, а ти се кръстиш и се кълнеш в децата и майка си! Егати урода:)
162
0
 
1
 
! Отговори
До: до 20 преди 13 години
Да сигурно, бъди уверен. Не виждам причина, поради която да мисля за нещо положително. Хайде да не се сравняваме с другите евро-народи - шанс = 0.Злобният ти отговор е най-ярко доказателство.
161
0
 
3
 
! Отговори
до 161 преди 13 години
Къде да живее освен най-много в някоя панелка в Люлин . Този виси по цял ден във форума. И пише от служебния компютър..(предполагам) или мама и тате го хранят. Нали се сещаш, че ако е в чужбина, хората ще искат да работи за да му дадат пари. С писане по цял ден във форума чужденците не дават пари. Нали ще умре от глад, ако е в чужбина и виси на компа цял ден.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a eto visrte fsicki ko 6te ovcakvas ot alkoholizirana napas kat balgarskata
159
0
 
3
 
! Отговори
Уто преди 13 години
Седмица след като падна рекордният за България джакпот от ТОТО-то от над 7 милиона лева, отново никой не е потърсил парите.Печелившият фиш беше пуснат в Кубрат.До момента обаче късметлията не се обадил в тотализатора. От там съобщиха, че не е потърсена и другата печалба от над 1 милион и 300 хиляди, паднала същия ден, съобщава btv.По закон сумите се пазят 45 дни.
158
1
 
0
 
! Отговори
Марк преди 13 години
до 140Да-а-аОще е актуален Паисий!Ти си най-....../айде сети се какво!/