30-и сме в Европа по пиене

Българинът консумира средно 12,4 литра алкохол на година
Обновена: 19 фев 2011 09:25 | 19 фев 2011 09:12,
248
30-и сме в Европа по пиене
22% от българите пият вино. Снимка: Булфото

България е на 30-то място по употреба на алкохол в европейския регион, сочат данните на СЗО.  При 7,7 млн.  население, от което 86 на сто е над 15 години, се консумира 12,4 литра алкохол на човек годишно.

Близо 45 на сто от българите консумират чист алкохол, 22 на сто - вино, и 32 на сто - бира.  Данните на СЗО сочат, че близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17 на сто употребяват по 50-60  грама алкохол през седмицата.

Проучването за консумацията на  алкохол в световен мащаб се отнася за периода 2005-2006 г.
 Консумацията на алкохол в изследваните 48  европейски страни се  движи средно в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година. 

Още по темата

Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония - над 16 литра чист алкохол годишно на човек. Следват  Чехия, Ирландия, Франция - с консумации между 14 и 15 литра  годишно на човек.

Британците, които са смятани за едни от  най-големите пияници в света, изпиват по около 13 литра чист  алкохол годишно - най-високото количество за ЕС.

В дъното на тази класация са страни като  Таджикистан и Турция, където са регистрирани около 2 литра чист  алкохол годишно на човек.

България попада в зона с ниска смъртност от употреба  на алкохол заедно с Полша, Румъния,  Словакия, Македония, Турция и др.  Има  9 страни с  висока смъртност от употреба на алкохол, включващи Русия и страните от бившия СССР, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: алкохол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
5
 
! Отговори
чужденеца преди 13 години
Абе СТРАНДЖА да те питам една работа.Ти в България ли живееш или в...
156
1
 
2
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
Боце, ти изпиваш и дела на непиещите. Ако статистиката беше сметнала и домашния алкохол (какъвто се пие предимно в моя род), щяхме да сме по-напред в класацията.
155
1
 
9
 
! Отговори
боце смукача преди 13 години
Българинът консумира средно 12,4 литра алкохол на година Това НЕ Е ВЯРНО аз пия по 0,500 ракия вечер със салата преди вечеря сметка 0,500 х 365 дни = 182,5 литра на година аре чат пат може да пропусна ама някой път правя и литър ако има компания
154
2
 
6
 
! Отговори
до Странджа преди 13 години
Отдава се чест на саможертвата му ! Или пак не схващаш какво значи думата?Ще ти дам един пример с твоите любими Хамериканци. Отдават чест на загинал войник, когато ковчегът му е покрит с американското знаме и група войници от двете страни на ковчега стрелят с пушките си във въздуха.Тук се прави заря- отдава се чест на Апостола.Ама нали трябва да се оакаш за пореден път, пак се ...на метеното.Хамериканецо, това ли трябва да е главна новина или почитта към Левски?Промит мозък си!
153
0
 
0
 
! Отговори
**** преди 13 години
po alkohokizam
152
6
 
1
 
! Отговори
манол горския преди 13 години
пийте по литър ракия на ден и си барайте мадурите
151
0
 
14
 
! Отговори
яро преди 13 години
е да ама тая класация е за лицензиран алкохол.иначе по пиене на домашна шльокавица и ментета и нелегален алкохол сме на първото място:))
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
152 - Бе то в нормалните държави такива като теб нямат достъп до компютър и получават специализирана медицинска помощ, но......все пак тук е БГ:) Криза!:) Боко затвори психодиспансерите, защото се нуждае от електорат:)
149
2
 
5
 
! Отговори
мм преди 13 години
Тая новина не е вярна ,можеби на 2-ро място след Русия,"Не може нации дето се напиват с бира да дават акъл на нации дето изтрезняват с бира" !
148
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до ПотребителСтига с това честване... - ако те питам кога е роден Левски сигурно ще се затрудниш. Ботев също не знаете кога е роден, а честваме гибелта му. В нормалните държави се честват рожденните дати...
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
po piene ili po alkoholizam sme nomer 1
146
0
 
8
 
! Отговори
Choco преди 13 години
Странното е че бая народ сега го е яд колко сме назад в класацията. Не знам колко е вярна, но тенденциите хлапета да се наливат и в училище е доста плашеща. За съжаление го казвам от собствен опит, защото и аз бая простотии правих преди 10-тина години. Радвам се че сега съм спрял да пия, но за бая познати половин бутилка петък вечер си е нещо нормално.
145
2
 
15
 
! Отговори
ха преди 13 години
Тези данни са напълно неверни.Те са в резултат на декларираните литри алкохол на които е платен акциза.Обаче никой не смята милионите литри ракия и вино които се правят в казаните на всяка селска къща.За тези ,,незаконни,, литри статистика трудно може да бъде направена.Реално се пие може би 3-4 пъти повече и то най-малко.Аз имам колеги които в последните 20г не са си купили и 1л алкохол от магазина,но варят поне по 1 тон ракия и 2 тона вино на година.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aко допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана(...)Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си."
143
1
 
18
 
! Отговори
Потребител преди 13 години
Имам една молба към екипа на сайта.Много моля да сложите като главна статия на този ден Честването!Вие знаете кое. Благодаря ви предварително!
142
3
 
1
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
Аре,кви са тия глупости?Традиция е българинът да сяда на чашка с приятели,или като гледа мач!Да не говорим за празниците!Отворете църковния календар и ще видите,колко са!Дайте сега - Бойко като не пие,да лочим само лимонада!Ай, наздраве!!!
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
143 - Не! Дим Дуков и Моника Люински - Дянкова!
140
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до 141Янка ли ти каза, че крадат двойно... - заблудено момченце...
139
1
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 13 години
Вярно е това и аз така мисля, само не е вярно, че сме малка страна!По население и по територия сме в средата на европейската класация!Например сме по-големи по-територия от Австрия/около 83000кв.км/!Не че това е кой знае от какво значение, но просто е факт, че България е средно голяма Европеска сктрана!
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то ккаво му остана на българина! Предните го крадяха, тези го лъжат и крадата двойно:) Всеки има праг на поносимост:) Боко казва, че БОРКОР се финансира от Германия, оттам отричат, а в доклада на Европийската комисия на страница 7 черно на бяло е записано, че БГ отделя 4 млн. евро за БОРКОР и в централното управление ще работят 40 души:) Вече знаем и кои са:) Боко една от божиите заповеди гласи да не лъжеш, а ти се кръстиш и се кълнеш в децата и майка си! Егати урода:)