Честваме 133 години от Освобождението на България

На 3 март 1878 година родината ни възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2011 07:51 | 3 мар 2011 07:47, Красимир Ангелов
508
Честваме 133 години от Освобождението на България
Снимка: Булфото

Цяла България тържествено ще отбележи днес  133 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България.

Няколко месеца по-късно - през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
1
 
1
 
! Отговори
бг. тр. и циганина преди 13 години
кактио и да е свободни сме но излишни до образованието в българия всеки може да стане вишист така че това не е критерии гражданското общество ако взема по дееина позиция в управлението тогава може би ще има просперитет и разбирасе доколко има такова общество у нас че нещо не ги виждаме...
415
2
 
17
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
ЧЕСТИТИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ГЕРОИ!
414
2
 
3
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
Воевода или Войвода, е правилно на български. Воивода не знам какво е. В кой квартал живееш, също не знам. Не всички воеводи са били светци, но това ги прави не по - малко герои. А дали съм хулиган, не знам - ако така ме определяш.
413
3
 
2
 
! Отговори
Nqma преди 13 години
Kakvo praznuvate s 20 dushi li praznuvate osvobojdenieto ? Da ispratim malko turci v tarjestvoto pone da se vidi nqkoi tam v snimkata mnogo sa smeshni praznuva li sa :D:D:D:D:D:D:D:DD::D:DD::D:D KAKVO PRAZNUVATE spomenite na babavcite :D
412
0
 
5
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
Първо, не съм казвал, че сме велики. Просто сме българи, каквито такива. Второ, ако погледнеш малко по - надолу ти отговорих на тъпия въпрос, защото го предусещах. Правим предица от грешни избори - затова е така. Трето, успеха идва с обич, със усилие, с мъка и най - вече с пробване. А не с отрицание, не с хулене. Не ми задавй *** въпроси, ти също участваш в съдбините на България.
411
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
410, призивът ми беше към онези по-млади българи, които си мислят, че като се държат като нацисти дават някаква почит към българското. НЕ Е ТАКА.В момента българите и България се нуждаят от образовани и родолюбиви млади българи, а тези "анти-антифа" са някакви заблудени младежи!Млади българи, образовайте се и се развивайте и работете за българското, защото вие сте най-голямата ни надежда!
410
5
 
0
 
! Отговори
до воиводата преди 13 години
добре си видял но един воивода никогаш не би използвал езика които използваш ти воиводата е жив светец а не хулиганче от краиния или по близкия нам квартал
409
4
 
4
 
! Отговори
искам да питам преди 13 години
велики сме добре защо държави от нашия калибър като белгия холандия австрия просто си живуркат тех криза почти не ги лови а ние сме нон стоп в криза ЗАЩО велики ми народе на къкъв се правиш а кажи бре воиводо как може да се пишеш така
408
1
 
8
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
И за да съм честен, аз във форума нацисти не видях, още по - малко немски. Видях Българи и Българки, които обичат родината си, видях предатели, които хулят светините, видях ***, които не зная за и против какво са и видях, подстеркатели с чуждо самосъзнание, независимо какво (македонско, турско, *** или друго).
407
3
 
5
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
Слава на руснаците!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
406
2
 
5
 
! Отговори
Мария Методиева преди 13 години
До мнението на 400:Най-вероятно сте чели или чули мисълта на един велик китайски мъдрец Лао Дзъ:"Истината неможе да се изкаже."Нека уважим паметта на загиналите за свободата на България и мислите ни бъдат светли и чисти.Аз осъзнавам колко е трудно днес.Аз съм българка и се гордея с това.Не съм съгласна с Вас,че всяко зло в днешно време става заради българи.Убедена съм,че не сте прав.
405
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бъдете родолюбиви българи, не немски нацисти!
404
1
 
6
 
! Отговори
ринго преди 13 години
щом и Лили Иванова запя песента на Ахат - черна овца -значи не се търпи вече положението. Даром ни е свободата и това че търпим толкова години цели 133 да ни тъпчат свои а не чужди говори само едно -че не сме народ!
403
2
 
3
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
до360:Господ е един,различни пътища водят до Него.Преди да хулиш помисли върху първото изречение.Преброй хората,които тук отдават почит на 3-март на загиналите-може да ти се проясни съзнанието.Благодарение на тях-загиналите за Свободата ни днес ти и тебеподобните могат да сипят омраза.Честит празник на всички българи!
402
2
 
2
 
! Отговори
Братя събудете се преди 13 години
*==================================Гледайте това.........
401
0
 
5
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
Да стрелям мога, с ножа не знам колко съм добър, не съм пробвал. Когато дойде време ще проверя. Партиен секретар не съм и партиен член не съм. Защото родолюбието не е партийна концепция, а нещо на което си възпитан или не, нещо което носиш в душата си или не, независимо от политическите възгледи или по - скоро, въпреки тях.
400
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние чесни и достоини наследници ли сме на тия герои струва ми се че не сме и кои е виновен другите нали........ сами сме си виновни САМИ
399
0
 
4
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
Под "нихилисти" имах предвид такива като теб. Наистина ли те вълнуват отговрите на тези въпроси или *** се изказваш "против". Не ни управляват руснаци, а Бойко Методиев Борисов, Цвтеан Генчев Цветанов и други по - незнайни българи, както и предих тях Сергей Димитриевич Борисов и т.н. Никой не ни е виновен, че позволяваме на тези хора да угодничат на руснаците, на американците или на някой друг. Това не омаловажава жертвата на загиналите за свободата на България руснаци.
398
3
 
5
 
! Отговори
до: Мария Методиева преди 13 години
сигурна ли сте че са живели злеее разбирасе когато имало бунтове имало е и реакция но инак кметове чорбаджии са си били българи и всяко зло е ставало заради българи както и в днешно време
397
1
 
4
 
! Отговори
БАЛКАНДЖИ ЙОВО до Во преди 13 години
Войводо, за да си родолюбец, наистина първо трабва да обичаш народа и земята си, но най вече ,трябва да можеш да стреляш точно и да забиваш ножа по дълбоко. Иначе си оставаш обикновен партиен секретар.