Честваме 133 години от Освобождението на България

На 3 март 1878 година родината ни възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2011 07:51 | 3 мар 2011 07:47, Красимир Ангелов
508
Честваме 133 години от Освобождението на България
Снимка: Булфото

Цяла България тържествено ще отбележи днес  133 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България.

Няколко месеца по-късно - през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
3
 
9
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Робството си има и своите мрачни и тъмни страни, статистиката ясно посочва, че масовото изтребление на българи и демографския срив по време на робството се е отразил крайно негативно на числеността ни, ако не бяха масовите избивания по време на робството сега България трябваше да е с население около 50 милиона. Негативите са насочмени и към съсипване на културата, образованието и цялостен застой за около 5 века. А 500 години не са къс период от време изобщо.
435
18
 
5
 
! Отговори
до 430 преди 13 години
Руснаците не са дошли да ни освобождават от робство!Както се вижда такова е нямало,всеки е имал имот,*** ,църкви по селата и градовете,дори по време на обесването на Левски турците са поканили поп!Кланета и зверства е имало само срещу въстанниците против империята!Руснаците са дошли за спечелване на влияние на Балканите!
434
1
 
12
 
! Отговори
Воевода преди 13 години
На злобливите ще кажа само: И днес сме толерантни към Вас, не осквернихме вярата ви, нищо, че е различна от нашата, не оплюхме националните ви герои, не поискахме нито беломорска тракия, нито днешна македония, нито Одрин, а само славехме своето. Вие поругахте Апостола, изказахте териториални претенции, наговорихте купчина гадости ... Може да съм хулига, може да съм разбойник, но съм българин и това ми е право по рождение ... А този празник е мой, защото го считам за свой празник.
433
2
 
7
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Факт е, че българите са живеели по-добре от руснаците, ето защо руските войници са били изненадани от стандарта на живот, проблемът е в самите нас, получихме свобода, но май не сме дорасли, за да имаме собствена държава, просто българите вече 133 години не знаят какво да правят с държавата си. Единствено се научиха да използват държавния апарат за личности и партийни облаги, но не и за облаги на народа.
432
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
един даскал каква заплата е вземал знаете ли сегашните само могат да завиждат
431
8
 
5
 
! Отговори
до 430 преди 13 години
Е то е било голямо робство бе!Всеки си имал къща,***,църкви във всяко село и глад е нямало както сега!А де и сега такова робство!
430
1
 
1
 
! Отговори
wasilke преди 13 години
ne si prawa nikoga ne ste bili nasi nie sme wasi oky drugoto sa fantazii na lumpeni hora koito za radost ili sa namale li ili sa se wrazumili eto ne ti pisa na kirilisa za da razberes ot edin otbor sme
429
16
 
5
 
! Отговори
ей хора! преди 13 години
Всичките ни нац.герои са били крадци за "каузата"!Дори капитан Петко войвода когато е бил в Гърция на гости в къщата на гръцки генерал,е откраднал златните бижута от дома му, "за каузата разбира се"! Но както и да е, честит празник и нека сме горди с националните си герои,те са олицетворение на нас и ние сме олицетворение на тях!
428
9
 
4
 
! Отговори
vsekiden/88830 преди 13 години
Вижте освобождението на 3 март 1978г., Достоевски :...бяха тръгнали, ..., да спасяват угнетените, унизените навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население да проливаме кръвта си за тяхпоробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, ***, обработена земя..по три православни църкви на всяка джамия и ще се бием за вярата на поробените!
427
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние сме били под рицарите,римляните,византийците,османлии,руснаци,комунисти а празнуваме само един празник който не се празнуваше от страната до 1990 год значи не е никакъв празник
426
1
 
3
 
! Отговори
do 423 преди 13 години
sujaliavam no ti slojih -...!!za men ne e praznik!za men e preminavane ot edno robstvo kum drugo!porednata igra na evropeici i rusnaci !resheniata sa gi vzeli TE,a ne NIE!Posledstviata ot koito useshtame i do dnes!da ne govori za kraia na WW2,kogato pak blagodarenie na vsichki TIAH Bulgaria e razkusan,ograbena i rukovodena ot drugi.kakto togava taka i sega evropa ni sasipva!Blagodaia edinstveno na uchastnicite v Aprilskoto vuzstanie,Na Levski,Botev i spodvijnicite im
425
3
 
4
 
! Отговори
до 424 преди 13 години
Мнениео на масона З.Стоянов не е важно...което си написал е глупост....
424
1
 
7
 
! Отговори
турчин преди 13 години
да е честит празника и незабравяите преди да седнете да се напием поставете поне по едно цвете пред някои паметник в знак на признание
423
5
 
8
 
! Отговори
Василка преди 13 години
Тука пишат чат-пат етнически турци. Пишат на български, де, за да ги разберем какво ни казват. А те ни казват все едно и също: "Почакайте още малко, след има-няма 20 години пак ще сте наши." На всички, на които им е все едно - национален празник, дрън-дрън, пишман-патриоти и т.н., нека се замислят малко, че съществува реална възможност пожеланото от въпросните наши съграждани-турци, да се сбъдне. И да си помислят и тогава ли ще им е все тая.
422
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
захари стоянов казал проклет да е денят,в който стъпи руски ботуш на българска земя в присъствието на османските турци сме били хиляда пъти по добре от днешна българия
421
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Честит празник на всички българи !!!!
420
0
 
2
 
! Отговори
до 421 преди 13 години
С тази логика можеш да оправдаеш всяко зверство на планетата!
419
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
иванке да те попитам нещо ако може нещо което не е обидно може лития които са загинали от другата страна те доброволно ли са били там те деца нема ли ли са те зверове ли са били без тях щяхме ли да имаме герои прости въпроси от един *** човек
418
2
 
12
 
! Отговори
LZ преди 13 години
България - ЕДИННА, НЕДЕЛИМА И ЗАВИНАГИ!!!! Честит празник, българи и нека всеки, който ни мисли злото да си счупи змийските зъби !!!
417
1
 
7
 
! Отговори
отворко преди 13 години
Честит празник и светла им памет на загиналите за свободата!Питам се дали аз съм готов да загина на България? Не! Не бих направил нищо за онова,което не прави нищо за мене!Не бих плакал за онези,които не биха плакали за мене!И ако сега тези загинали за България видят за каква държава са се борили,ще се обърнат в гробовете си! Аз съм на този принцип:Уважавай ме за да те уважавам!Погледни ме поне с едното си око,за да те погледна с двете си очи!Не обичам крайните патриоти,те са най-манипулируеми!