Царската фамилия остава без двореца в Кричим

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжния съд
11 мар 2011 17:00,
137
Царската фамилия остава без двореца в Кричим
Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, с което беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок срещу държавата.

Dnes.bg припомня, че фамилията претендираше да им бъде възстановена собствеността и да влязат във владение на бившия дворец "Кричим" и на ниви от 371,5 декара.

Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници през 1947 година, няма реституционно действие.

По този начин решението на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците, обясни говорителят на съда Марияна Кирезиева.

Прието е също, че Интендантството на Н. В. Царя е държавно юридическо лице  от типа на учрежденията, създадено по разпоредителната система от държавния глава.

Още по темата

Интендантството има права да придобива имущество, което по своя характер е държавно и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.

Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха, постановиха магистратите.

Според съда дворецът „Кричим" не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
14
 
2
 
! Отговори
той преди 13 години
МНОГО ЗЛОБА И ЗАГУБА НА ПАМЕТ ! ПОГЛЕДНЕТЕ СТАТИСТИКАТА ЗА ПЕРИОДА НА НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ И ТОГАВА ПЛЮЙТЕ! ГАФОВЕ И ГРЕШКИ МНОГО НАПРАВИ И НАЙ-ГОЛЯМОТО МУ ПРЕДАТЕЛСТВО Е ЧЕ ПОЗВОЛИ НА КОМУНИСТИТЕ ДА РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТА "БОКО ТИКВАТА".РАЗОЧАРОВАНИЕТО НИ ОТ НЕГО Е ГОЛЯМО,УБИ ГОЛЯМИТЕ НИ НАДЕЖДИ,НО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН,ЧЕ БЕШЕ СЛАБО УПРАВЛЕНИЕ!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фердинанд надживява Борис. Ако адвокатите на Симеон са прави и тези имоти са лични на физическото лице, което е било цар, тогава имотите са отнети от Фердинанд.
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фердинанд не е прехвърлял имоти на Борис, значи са били негови до 1948 година. народната власт ги е отнела от Фердинанд - виновник за 2 национални катастрофи !
88
1
 
10
 
! Отговори
Гад преди 13 години
Върху тоя дрисък и плюнката си не бих хвърлил ...Като е толкова отворен, що не отиде в Испания да се прави на такъв !? Там от воле ще му бият шута!
87
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
КРАДЛИВО (ЦАРСКО) ПЛЕМЕ
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ще видите вие,след някоя година като реши,че наследника на щерка му трябва да стане новия цар ХАСАН-симеон...чак тогава ще се озъбим яко ! той може вече и нотариален акт за принадлежност на българия да е приготвил за малкия хасанчо.
85
2
 
4
 
! Отговори
chempa преди 13 години
та нали тези с *** и каскетите го изхранваха по точно тъпите партизани и до ден днешен сигурно му се изплащаш уговорената сума от комунистите може да се поинтересуваш за сумата която му се изплащала/изплаща/
84
8
 
2
 
! Отговори
платен писач преди 13 години
до негативно настроените комбайнери с мазни каскети и шуби - вие заслужавате не цар симеон а цар иван грозни да ви строява на цариградско шосе всяка сутрин и да ви проверява за въшки
83
0
 
3
 
! Отговори
chempa преди 13 години
към 71 а неговото какво е та това нашето да е завист остава и президент да го изберем
82
1
 
3
 
! Отговори
crus преди 13 години
с какво са го компенсирали Симеончото за да кандиса?
81
1
 
13
 
! Отговори
Гоце до железния преди 13 години
Не му е НАСЛЕДСТВО, защото тия имоти не са на баща му или на дядо му лично. Тия имоти са на интендантството а царете са имали право да ги ползват.По-просто казано - те са негови точно колкото резиденция Бояна е на Президента.Не забравяйте че България не е негова и на неговия род. Неговите предци не са създали нашата държава като Аспарух, Крум и др. Дедото на тоя *** е назначен да върши работа, а той е осрал 2 войни..
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците са умни хора!
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На времето руснаците си решиха проблема с царското семейство,и сега нямат такива проблеми каквито имаме ние,изправиха ги до стената,и ги подкараха до последният човек от рода им.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фердинанд е имал една къща в София, която е продал и е взел парите след изгонването му. Имотите са били държавни още по царско време.
77
2
 
8
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Много са ми интересни тия дето поддържат тоя дето му викаме Царя.Абе вие вчас ли сте какво е монархия? Монархията е управление с цар който е богопомазан, т.е. Бог му е дал властта и затова ние, мишките, трябва да правим каквото Царя каже.Да, ама в БГ не е било това положението. Дядото на тоя е бил НАЗНАЧЕН от народното събрание за да може да обедини нацията. Щото народа не е разбирал какво е Президент, а е разбирал какво е Цар. Така че престанете - тоя симеон никъв не е. Да отива на майната си
76
16
 
3
 
! Отговори
железният орел преди 13 години
Всичко това му е НАСЛЕДСТВО. Вие не си ли търсите бащинията? Както тогава пискате? Завистта е присъща само на долна *** като пишещите в този форум. Да живее НВ Симеон II!
75
2
 
11
 
! Отговори
Гад преди 13 години
цар !? че и с главна буква !? Тоя не заслужава нищо ! Долна мишка, айде в затворааа !!!
74
2
 
12
 
! Отговори
НИЕ преди 13 години
Царя ни оправи за 800 дни ,сега е време ....ние да го оправяме , еголяма гад се оказа!
73
2
 
8
 
! Отговори
Васил преди 13 години
Сега е ред на горите.Той достатъчно забогатя от тях,време е да ги върне на държавата.Дойде беден,затова продаде медалите на дядо си,сам го е признавал,а сега е милионер,благодарение на безмилостната сеч на горите.,Затова трябва да му бъдат отнети.Да се спаси останалото.И без това не са негови.
72
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма цар, има мадридски мошеник.