Мизерия мори 55% от българите

Търпим най-много лишения от всички в ЕС според проучване
Обновена: 15 мар 2011 10:55 | 14 мар 2011 18:05,
422
Мизерия мори 55% от българите
Снимка: Булфото

Българският потребител търпи най-големи лишения от всички граждани в Европейския съюз. Това показва проучване на Европейската комисия, данните от което бяха представени от асоциация „Активни потребители“.

Повече от половината българи – 55%, са с мизерни материални възможности, показват данните. В дъното на класацията са още Румъния с 49% и Унгария с 41 на сто. За сравнение средната стойност за ЕС на процента на материални лишения е 17.

Най-добри материални възможности имат потребителите в Люксембург – там хората, които търпят материални лишения, са 4%, както и в Швеция и Холандия (с по 5%).

Степента на материалните лишения се измерва като процент от хората, които не могат да заделят пари за най-малко 3 от 9 показателя – непредвидени разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо или риба всеки втори ден, поддържане на топлина в дома, пералня, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

България е на дъното на класацията по пазаруване в интернет – на предпоследно място преди румънците. Само 5% от хората са правили покупки чрез интернет през 2010 г.

Българите са сред най-недоверчивите в Евросъюза по отношение на безопасността на храните, показва още проучването – 46 на сто от анкетираните са заявили, че голяма част от храните, които се продават на пазара, не са безопасни. Само румънците вярват, че ядат по-лоша храна от нас.

Страната ни е на последно място по индекса „условия за потребителите“ с 42%. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите, получени обезщетения и др.

България е на последно място и според средствата, които държавата отделя за финансиране на потребителските организации – едва 3 евро годишно на 1000 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
25
 
! Отговори
РАНЪТ преди 13 години
АМИ ХУБАВО -ДА СМЕНИМ ПРАВИТЕЛСТВОТО-АМА КОЙ ДА НИ УПРАВЛЯВА ПОСЛЕ -ПАК ХОРАТА ОТ ВЛАСТА ЛИ -ТА ТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ ГЕРБ=БСП=ЯНЕ =СИДЕРОВ=АТАКА- ВСИЧКО ТОВА Е ГОЛЯМАТА ВЛАСТ-ТРЯБВАТ НИ ХОРА НАРОДНИ И НЕ СВЪРЗАНИ С ПОЛИТИКАТА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ!ХОРА КАТО ЛЕВСКИ И БОТЕВ!а СЕГА БСП ЩЕ МИ СЕ ПРАВИ НА ОПОЗИЦИЯ-ЕХЕЕЕ ТЕАТРИ!НОВИ ХОРА НОВИ ЛИЦА -АМА НЕ ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕВ ОТ ДС -ЩОТО НЯМА ПРОМЯНА!АЗ ДА СЕ ПОЯВА ПО ТЕЛЕВИЗОРА И ДА ГОВОРА 48 АСА ЩЕ ВКАРАМ В РЕД ВСИЧКО!ВСИЧКО!РЕД И ДИСЦИПЛИНА СВОБОДА
17
1
 
2
 
! Отговори
som преди 13 години
to znaeme gi teq vishi obrasovania,za dve pari rabota nevarshite ama sme vishisti,parodia e celata rabota tuk otdolo dogore
16
4
 
18
 
! Отговори
Ico преди 13 години
*** какво по точно се очаква да направят младите ,те в главите им са само Фейсбук,чалга,пиене и к...ве!Безнадежно е положението,нямам думи,иначе да охкаме и пъшкаме цена нямаме.
15
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБЕ ТИЯ ЛУДИ ЛИ СА БЕ?!?!?! Всеки 2 ри ден месо ИЛИ РИБА!!!???!!!???!!! А холестерола??????? После защо има инсулти и инфаркти! Правителството ни пази от тези отрови!!!!! Евала братя управляващи -
14
3
 
29
 
! Отговори
Избирател шефът ви преди 13 години
Е и с безпомощен лай по форумите от никове АНОНИМЕН"..........няма и да мръднем от последните места на отрицателните класации.
13
7
 
3
 
! Отговори
asen преди 13 години
imam i karusa i kon,samo ot mital i hartia vada dvaise leva seki den,zatui imam ,shtot ne ma marzi,sramna rabota nqma,samo vie sa mrashtiti i izbirati,zatui sti taka
12
2
 
64
 
! Отговори
младен преди 13 години
Най-*** е, че за младите няма перспектива тук, имам 2 висши и според статията съм с мизерни материални възможности. И съм на 30 години. Чудя се какъв е смисъла да раждам деца. А *** се плодят за моя сметка. И някви наглеци ми се появяват по телевизията да ми разправят как излизаме от кризата.
11
6
 
28
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Бог да ни е на помощ още 17-18 месецадо следващите избори.
10
15
 
3
 
! Отговори
sonq преди 13 години
ne sam osetila osht 4e e kriza ,neznam koi e toia deto se reve,mi mladi ste ,napravete neshto be,kvo 4ekate
9
3
 
47
 
! Отговори
РОБОТ СРС преди 13 години
ОСТАВКА НА ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ-БИВШАТА ПРОКСИМА
8
7
 
4
 
! Отговори
bekap преди 13 години
mi koi va bi v glavata ,nali iskati kapetalisam ,eto na vigo ,celia go imati sega da va potpira
7
1
 
57
 
! Отговори
е до 1 преди 13 години
И ВСИЧКИ СИ МЪЛЧАТ И НИКОЙ...НИЩО....НЕ ПРАВИ :(((((( Кой какво очакваш да направи? В други държави хората проливат кръв за правата си, а тук хората ги мързи да се вдигнат да дойдат на протест.
6
9
 
34
 
! Отговори
Гладък мозък преди 13 години
Това са долни инсинуации ! Българинът става все по-богат под вещото ръководство на Вожда и Учителя Бойко Велики ! Тези гнусни лъжи ги разпространява Костов - злодея ! Но здравите сили вЕрват на другаря Борисов и ГЕРБ ще пребъде !
5
8
 
3
 
! Отговори
asen преди 13 години
gord sam balgarin ,fakullteta i toi e v balgaria
4
1
 
79
 
! Отговори
Гарабедчо преди 13 години
Само дето политиците ни са най- богати в Евосъюза.
3
12
 
47
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ОСТАВКА НА ГЕРБЕРИТЕ ТЕ УВЯХНАХА И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ-ГЛАДЪТ Е ПО СИЛЕН ОТ ПОЛИТИКАТА.
2
15
 
18
 
! Отговори
opala преди 13 години
2012
1
4
 
87
 
! Отговори
Razz преди 13 години
И ВСИЧКИ СИ МЪЛЧАТ И НИКОЙ...НИЩО....НЕ ПРАВИ :((((((