BG ромите – първи по ранна раждаемост и детска смъртност

Водят и нездравословен живот
Обновена: 5 апр 2011 22:01 | 5 апр 2011 22:00,
268
BG ромите – първи по ранна раждаемост и детска смъртност
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българските роми са на първо място по ранна раждаемост и по детска смъртност. Това сочат резултатите от международно сравнително изследване на проблемите, свързани със здравния статус на ромите и достъпа до медицинско обслужване, съобщиха от БАН.

Изследването е проведено в България, Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Словакия и Чехия.

Българските роми имат най-висока заболеваемост: 38% от децата до 15 г. и 40% от лицата над 45 г. не са можели да изпълняват всекидневните си дейности през последните две седмици преди интервюирането.

Специфична за ромите е много ранната инвалидизация. Една трета от мъжете и две пети от жените на възраст между 45 и 60 г. са инвалиди.

Водят и нездравословен начин на живот – над 50% от мъжете и над 30% от жените пушат всеки ден – средно по 20 цигари.

Пълните данни от изследването ще бъдат представени на 7 април във връзка с Международния ден на ромите на 8 април 2011 г.

Проучването е финансирано от Европейската комисия в рамките на програма „Обществено здраве”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БАНромиизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
22
 
! Отговори
Написаното в пост201 преди 13 години
ме кара да задам въпрос на управляващите:Кога ще се даряват за по сто лева апартаменти на пълнолетни български младежи с образование и професия, които искат да създадат семейство? Говоря за етническите българи.Нека и да бъдат бивши общински жилища в лошо състояние - младежите сами ще си ги ремонтират! Условието е само едно. В един блок да не се смесват роми, криминално проявени лица и нормални граждани.Нека социалният състав да е еднотипен - така,както е бил замислен планът на София след Освоб
200
5
 
0
 
! Отговори
memed преди 13 години
Ne boite sa be...sha vi opravim
199
0
 
27
 
! Отговори
КАУЗА ПЕРДУТА преди 13 години
Сестра ми е омъжена, има 5 годишен син и живее с мъжа си в Шотландия, който също е българин. Наложи се да заминат, защото не можеха да задоволят нуждите си, дори само с едно единствено дете, докато през това време *** се разпаряха да раждат *** и да ги дават на домове или да си ги "отглеждат" за сметка на социалните помощи. И как да нараства ръждаемостта при истинските българи, като се проявява нетолерантност към каузата???
198
0
 
22
 
! Отговори
ZAX преди 13 години
Репликите "прави деца" са дебилни. Само ниско интелигентни, прости и обикновено много бедни хора правят деца просто за да правят деца! Умните хора правят деца, за да ги отгледат и възпитат нормално, а не за да генерират престъпници и просяци! .. Някои хора оставят след себе си нещо само когато клекнат.Гледайте филма Идиотокрация. Показва точно какво ни очаква в бъдещето.
197
0
 
33
 
! Отговори
Да! преди 13 години
Онзи родител, който установи,че малолетната му или дъщеря е бременна и не е известил прокуратурата,също е виновен и е съучастник.Ако е правил най-тържествено сватба и преди това е взел от младоженика откуп /тоест,продал е дъщеря си,за да бъде използвана за секс/,такъв заслужава строга ефективна присъда и лишаване от родителски права - тоест,лишаване от възможността да печели пари,като продава телата на малолетните си дъщери.Вместо това - по ТВ *** гордо заявяват: "Това са наши традиции!"
196
0
 
25
 
! Отговори
левскар преди 13 години
5.Криминализиране на всички раждания под 16г и двамата/родители/по насят отговорноста по равно6.При извършване на второ престъпление/рецидив/присъди не по-малки от 25г7.Построяване на незаконни постройки затвор над 5г и незабавното разрушаване на незаконните постройки8.Инвалидност 1 група само за хора загубили крайници ,трайнна невъзможност за предвижване,загуба на слух и зрение.9.Използване на боеприпаси и бойни отровни вещества от органите на редът в проблемните точки/гета/без предупрежден
195
5
 
14
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Основният електорат на ГЕРБ - първи по ранна раждаемост и детска смъртност
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TAKA VI E PISANO...
193
0
 
22
 
! Отговори
Да! преди 13 години
Подкрепям REX, 211. След като държавата не завежда дело за установяване на извършителя при всяко раждане или регистриране за детски надбавки на майка под 18 год., това може да се тълкува като поощряване на педофилията. Всеки българин има правото да заведе дело срещу държавата в Страсбург- защото, като поощрява педофилията, държавата подхвърля на риск всяко малолетно момиченце или непълнолетна девойка.Всеки *** си мисли,че може да посегне и да остане ненаказан.Съучастник е и онзи родител,който
192
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 175Това е електорат , който трябва да гласува за определена политическа сила!Вероятно ГЕРБ , щом не взимат никакво отношение по въпроса!
191
1
 
40
 
! Отговори
левскар преди 13 години
Много прости законодателни промени ще оправят нещата1.Помощи за деца до 3 дете максимум2.Право на глас само завършилите 12 клас3.Не плащане на комунални услуги над два месеца изключване и кандидастване за нова партида с период на проучване от 2-6месеца/стой 6м без ток и вода и да видим да ли няма да плащаш/4.При системно отсъствие от у-ще спиране на детски надбавки за период от 1 год,след отстраняване на нарушението.ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЖАНДАРМЕРИЯ И ПОЛИЦИЯ .
190
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Специфична за ромите е много ранната инвалидизация." - Специфичното в случая е работата на ТЕЛК комисиите. Ако направят ревизии на всичките техни решения ще се окаже че има поне в 90% от случаите корупция. Също и за турците. По нашият край има цели села където нито една дебела туркиня не работи, всичките са инвалиди и живеят от пенсии.
189
0
 
33
 
! Отговори
REX преди 13 години
Имам питане! Защо държавата мълчи за ранната раждаемост. *** не е заченала от "въздуха", което значи че е правила секс /не любов, защото това са чувства/ а като си под 18 си е криминално деяние. Има ли осъден *** за педофилия? Или държавата си крие главата в пясъка по този въпрос. А трябва при установяване на ранно раждане /под 18г./ да се криминализира деянието иначе ....... жална ни майка. Даже под отговорност следва да се подведат и родителите /дъртите ***/.
188
0
 
23
 
! Отговори
сс преди 13 години
Да ги екстрадират в Сибир, за да работят в минитте...
187
0
 
27
 
! Отговори
някой си преди 13 години
Крайно време е да се премахне професията "самотна майка".
186
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Политиците да спрат да ухажват ***.Който не работи не трябва да получава никакакви подчертавам НИКАКВИ помощи.Има българи,които по една или друга причина са отпаднали от трудовия пазар,но докато са работили са плащали всякакъв вид осигуровки .На тях държавата е длъжна.Но мргинали,които не знаят какво е да работиш,раждат деца за издръжка,не плащат консумативи,пият ,крадат,нарушават обществения ред не заслужават да ги дундуркат за сметка на нашите пари.
185
3
 
10
 
! Отговори
галактика преди 13 години
*** не са това, което БЯХА. Българите - СЪЩО.
184
0
 
14
 
! Отговори
eli преди 13 години
И общините и електроразпределителните дружества и ВиК са безсилни, но МВР не им оказва съдействие. Те пазят ***, докато ограбват заводи, селски къщи, вили. Цецко да помисли и за защита на правата на българите.
183
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много по-добре аборт, отколкото роден нов ***.Аборта е цивилизовано средство за контрол на размножаването.
182
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама някой очудва ли се? И това е при положение, че ги лекуваме, а си преставете какво ще стане с тия *** ако ги оставим на собствената им съдба. Така, че спокойно и да станат повече в един момент, това няма да продължи дълго, защото само в рамките на година ще измрът от мизерия и болести. Нали знаете *** не оцеляват без гостоприемник! За това съм спокойна. България няма да стане ***.