Ботаническата градина пак се върна при СУ

Културното министерство ще стопанисва сградите в комплекса
Обновена: 6 апр 2011 13:37 | 6 апр 2011 13:36,
18
Ботаническата градина пак се върна при СУ
Снимка: Булфото

Правителството отне от Министерството на културата правото на управление върху 183 дка в комплекса "Двореца" в Балчик и го предостави на СУ "Св. Климент Охридски".

Под управлението на културното ведомство остават намиращите се в комплекса сгради, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителственото решение изисква организирането на учебна дейност в имота и съдържа забрана за извършване на ново строителство, за отдаване под наем и за сключване на договори за съвместна дейност.

СУ "Св. Климент Охридски" се задължава да осигурява достъп на културното министерство до намиращите се в имота сгради, както и да инвестира всички приходи от комплекса, включително входни такси, в дейности по поддържане, опазване и развитие на имота.

Спорът набра скорост миналата седмица, когато стана ясно, че не Софийският университет, а Министерството на културата вече ще стопанисва Ботаническата градина в Балчик. Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

От Алма матер веднага се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и от понеделник прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Наложи се намесата на премиера Бойко Борисов, при което спорещите страни намериха решение по казуса. Те се разбраха университетът да стопанисва парковата част, а министерството – сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Думата *предостави* ме притеснява. Според мен по-правилно е да се каже *върна правото* на СУ. Според мен между двете понятия има разлика. Ако аз предоставя на някого нещо, един ден мога да си го поискам. А ако върна на някого нещо - значи, че то си е било негово / мога да го поискам, но не мога да СИ го поискам/. Нишката е тънка, но жилава.
14
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
Абе, обаждá ми се тоа Иван... Иван - университета.. виж к'во обещал съм да не му закачам градината... :)
13
0
 
2
 
! Отговори
SRAM преди 13 години
Predi 10 min imashe 22000 glasuvali za anketata vi.. 15 min po-kusno 32000+... izvednuj se smuknaha % na "nqma da glasuvam za GERB"LELE SRAM ..VASHTA KOJA
12
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 13 години
е що да става по лесния начин, като може по най-труднияи пак да има "добре че съм аз да оправям всички бакии дето ги забърквате!"
11
1
 
2
 
! Отговори
психо преди 13 години
завършил съм психология в су.масово се купуваха дипломи!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те за студентите не вдигат такава врява,за градината се загрижили.Иде реч за солиден поток пари,иначе никой нямаше да си мръдне пръста.А за клетите бъдещи безработни висшисти,които учат в муслязали аули с изтрещели преподаватели някой дали ще помисли?Чудя се ректорът дали знае колко студенти има?Или като предишния обича да преброява само пингвините.Дипломата отдавна е пречка,а не път към кариерата.Сега на мода са селските моми,готови да правят *** и да перат на ръка.И ергеНИТИ,които са в 280
9
0
 
5
 
! Отговори
ъй преди 13 години
За какво са ти пък на теб детските да станат 20% от минималната. За да може *** да раждат не по 5 а по 10 деца ли. ***. Айде стига вече това бива социална държава, обаче обществото не е длъжно да носи на гърба си хиляди ***.
8
3
 
4
 
! Отговори
бутанье преди 13 години
Не приеха детските надбавки да станат 20% от минималната заплата.. тази новина защо не се публикува????
7
0
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
"...забрана за извършване на ново строителство, за отдаване под наем и за сключване на договори за съвместна дейност."До сега заключваха предната врата, сега вече ще извият на умряло и може да заключат и задната.
6
4
 
5
 
! Отговори
ъх преди 13 години
Ами то много хора на УНСС му се смеят, обаче СУ не отстъпва по-назад от елементарното желание за печалбарство. СУ се превръща все повече в една фирма и като всяка фирма единствената и цел е да има печалба. Образованието е просто някакъв фон за цялата работа, а и предтекста под който се печели в крайна сметка. Та така с нашето образование или по-точно с липсата на такова.
5
0
 
5
 
! Отговори
недообразован преди 13 години
Внимателно ще следим какво се случва в Балчик.Обзалагам се ,че това е края на Хубавия Дворец.20 години спорят и устояват собствеността си хората,дойде един пич дето иска да се хареса на "интелектуалците" за да го припознаят за част от тях и им бутна гювеч за 2 милки годишно чист приход.Когато се оставяш да те манипулират ,ти също се превръщаш в манипулатор.
4
3
 
16
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Ми то си беше ясно, поредната акция на Боко тиквата да покаже колко е велик. Измислят проблеми, после ги решават уж "в името на правдата". Айде няма балами, то на изборите ще се види.
3
4
 
17
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
И пак!Въртележка,колкото да минат още няколко дни от един безидеен мандат...С отколнено от истинските проблеми внимание.Мултак номер 1-министър на културата,а другопартийците били комунисти,жалка картинка
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МНОГО ВАЖНО.ТЯ НЕ БЕШЕ ЛИ ПРИПОЗНАТА ЗА СОБСТВЕНОСТ НА МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ СИМЕОН ХАСАН КУРБОРГОТСКИ.
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредния PR на Борисов - първо им я взима, след това им я връща - вижте ме колко съм добър