Повикване на линейка струва 100 лв.

Българинът плаща по 10 лв. годишно за Спешна помощ
Обновена: 5 май 2011 11:08 | 5 май 2011 11:07,
169
Повикване на линейка струва 100 лв.
Снимка: Архив Булфото

Здравният министър Стефан Константинов започна популяризирането на Концепцията за спешната помощ. Пред БНТ той даде пример за несвойствените дейности, които в момента извършват екипите.

"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева. За 100 лева ние не можем да си позволим хората да се обаждат да идват линейки, за да ги преглеждат по къщите, защото ние за 200-300 лева може да имаме 24 часа оборудван кабинет, където да преглежда лекар, където дори има лаборатория и да предлагаме тези услуги.“

За тази цел се изграждат кабинети към болниците, които ще обслужват граждани, желаещи спешен преглед.

„Това е мястото, където хората, които имат оплаквания, искат да заведат децата си или имат някакъв друг проблем, могат да отидат и там да получат решение на въпроса. Не е пътят, по който трябва да вървим - да викаме линейките. Това е скъпо нещо и ще става още по-скъпо в следващите години".

Ще се създаде списък на болниците, които могат да покрият критериите за реакция при спешни случаи, т.е. притежават необходимата апаратура и квалифицирани медици. Така спешните екипи ще се освободят от излишна натовареност.

Още за Концепцията

Идеята за изнесени екипи за бърза реакция не е нова. В градове с над 200 хил. души, ще има повече от една стартова точка за линейките, се предвижда в стратегията. Подходящи за това са ДКЦ-тата или болниците. В районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин време за достъп до спешна помощ, ще има временно базирани екипи.

Още по темата
В момента в системата има 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях, които се намират в различни общини. Те няма да се преструктурират или закриват в скоро време, успокои вчера министърът.

"Проблем със сградите няма – обясни министърът. – Те не са държавна собственост, но договорите им са за 10 г. или безвъзмездни", т.е. няма да се харчат повече пари за обезпечаване на сградния фонд на съществуващите или нови филиали на Спешната помощ.


Базата

75 млн. лв. годишно над сегашния бюджет за здраве са необходими, за да се осъществят всички мерки в Концепцията. 60 млн. лева от тях ще отиват за заплати, 10 млн. лв. – за поетапно обновяване на автопарка, 3 млн. лв. – за поддържане на материално-техническата база, 1 млн. лв. – за поддържане на информационната система, и 1 млн. лв. – за обучение на персонал.

В момента системата разполага с 813 санитарни автомобила, от които 400 са купени през последните 4 години. Те са оборудвани по европейски стандарт с дефибрилатори, ЕКГ и всичко необходимо при оказване на спешна помощ. След 2-3 години обаче ще е необходима поетапна подмяна на техниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
12
 
9
 
! Отговори
info преди 13 години
do 54. Сметката е проста: гориво, амортизация на колата, човекочас на шофьора, човекочас на лекаря, ако е дежурен вероятно се плаща двойно, амортизация на оборудването в линейката, консумативи...Ти колко мислиш че са 100 лв??? Човека се опитва да направи нещо, но всичко е толкова разбито, че ще трябват години, яка реформа и много корекции
65
2
 
2
 
! Отговори
istina преди 13 години
lineikata triabva da otiva s polizia pri povikvane i ako sa izvikani bez da ima nuzda se plaschta. vsichko drugo e prazna rabota. ne mozesh da si igraesh s zivota na horata a tozi koito se e pisal na tarikat si plaschta i schte vidite kolko barzo schte se spre povikvane baz nuzda kato poliziata e parva na miastoto. hem sluzitelia na barza pomoscht e zaschtiten hem prazni prikazki niama da ima.
64
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
До 55 Ние българите отдавна си го плащаме този данък!!!Сега вече и въздуха който дишаме ще плащаме!!!
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ."*** ***. Това би имало значение, ако всеки вика поне веднъж в годината Спешна помощ. Съмнявам се да е такава ситуацията, така че тоя няма за кво да писка!
62
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Защо министъра не обясни ,че това са парите които лапат *** - не се осигуряват и това е единственият начин да получават медицинска помощ. Но идват избори а те са електората на ГЕРБ...Решението е имаш осигурителен номер в които са твоите пари исрешу тях получаващ обслужване.Писна ни от нашите пари да живеят ***.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тоз министър не става!Боко , виж на някое кръстовище няма ли да намериш друг!
60
1
 
16
 
! Отговори
valentin преди 13 години
Може ли Министър да говори такива глупости!!???Скъпо удоволствие било да се вика Бърза Помощ!!!Кой вика лекар за удоволствие!!!???Как ги намират такива *** и ги правят Министри!!!Предишната Министърка Бойко я беше срещнал на някакво кръстовище !!!
59
1
 
12
 
! Отговори
Killuminati преди 13 години
Ей ся даже се чух с близнака в Мюнхен и го питах колко струва там и той ми каза, че е абсолютно безплатно спешната помощ особено за осигуряващите се, нямат право да ти вземат пари какви са тия щуротии, предполагам и в другите страно от ЕС е така, че това си е пладнешки обир
58
1
 
11
 
! Отговори
yuli преди 13 години
Как не ви е срам човешкият живот нищо не струва за вас, господин някакъв министър?100 лв. струва линейка,а не искате ли 1000 алчници такива нищто не правите за хората само парите ви интересуват.Това спешна помощ ли е, с часове държат хората докато издъхнат?Само се лафят там и нищо друго не правят това с очите си го видях.Това нее помощ,а само бирници.На времето поне беше безплатно всичко и по добре беше.А сега само изнудвате народа за това и онова.Всичко да ви се връща мизерници такива.
57
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Свидетел съм как линейките най-редовно хвърчат към *** гета - защото *** само като кихне и вика линейка... дори съм чувал, че като се напиели, играели на вързано - обзалагали се за колко минути ще дойде линейката !!!!При повикване на Бърза помощ да се дават данни за нуждаещия се или за който прави повикването - например ЕГН - да се проверява в регистрите - ако не е здравноосигурен, НИКАКВА ЛИНЕЙКА !!!А при фалшиво повикване да има и санкции !!!
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи, Стефчо, няма да ви насосам точно преди Гергьовден, но ще ти кажа следното:1. Или оправяйте здравната система да замяса на нещо или2. Закривайте всякаква спешна помощ, майната и на здравната система, здравната каса, телк, мелк и пр.Правете всичко платено на пазарен принцип и да се връщаме в годините на България преди 9.9.44 г.: разболее се някой близък, продаваш нива, крава, каквото имаш, качваш го на каруцата и го караш в града на доктор. Да се свършва, *** и 20 години агония, ***!
55
0
 
17
 
! Отговори
а данък живот?! преди 13 години
А ДАНЪК ЗА ТОВА ЧЕ СМЕ ЖИВИ ЩЕ ИМА ЛИ?
54
0
 
8
 
! Отговори
Да бе преди 13 години
Човека решил да прокарва нещо си и изпъква със това, че да се вика линейка било 100лв. От каде на каде ще е толкова, или ако в действителност е така да видим за какво отиват - за бензин ли, за консумативи ли...Така е много лесно - 100лв са много, дайте да обгрижим и мойто лоби.Това вече и на битак не прилича!
53
0
 
9
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Колко плаща ***? Хранете ги, свинята на снимката е за образец.
52
0
 
14
 
! Отговори
леля преди 13 години
Добре де ние ще плащаме ,ще се осигуряваме,ще ни гъзят и тнт,а аз Ви питам *** къде са в цялата схема без, здравно без пенсионно и тнт.ЗАЩО упражняват държавен рекет върху нас ?АЗ НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА ***!При положение,че се осигуряваме в рамките на един месец за две операции на мъж ми ни одрусаха 1600 лева-отделно инжекции 300лв!И на курорт ходихме по-малко платихме!
51
2
 
11
 
! Отговори
СТИГА преди 13 години
ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМИ *** ОТ ГЕРБ НА ВЛАСТ! Бърза помощ била удоволствие. Този е ***!!! Защо се плаща здравно осигуряване - кой го краде. Не искам да плащам на държавата за здраве, да се въведе доброволна застраховка и аз да определям какво се покрива. Държавата отнесе и парите за пенсии и парите за здравни осигуровки.Това мутренско-тиквенско-картофено правителство краде повече и от предишната Тройка!!!
50
0
 
7
 
! Отговори
ПУРКО преди 13 години
Не може да ми докажете цена от 100 лв за повикване...освен ако е на 100 км,Ей така се точи касата с такива сметки на здравната помощ
49
1
 
19
 
! Отговори
Breach преди 13 години
"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева." Нагло и тъпо изказване. Само за това трябва да го махнат. Този е един от най-големите *** министри в последно време.
48
0
 
18
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 13 години
А *** колко пари плащат на година г-н Министър????
47
1
 
6
 
! Отговори
do35 преди 13 години
Само те да са толкова хрантутници има в тай държава депутати,членове на комисии,агенции администрация/която може да обърка цял свят/,общинари,военни.На един произвеждащ сигурно се падат по 30.После се чудим, че мед.услуги са скъпи