Повикване на линейка струва 100 лв.

Българинът плаща по 10 лв. годишно за Спешна помощ
Обновена: 5 май 2011 11:08 | 5 май 2011 11:07,
169
Повикване на линейка струва 100 лв.
Снимка: Архив Булфото

Здравният министър Стефан Константинов започна популяризирането на Концепцията за спешната помощ. Пред БНТ той даде пример за несвойствените дейности, които в момента извършват екипите.

"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева. За 100 лева ние не можем да си позволим хората да се обаждат да идват линейки, за да ги преглеждат по къщите, защото ние за 200-300 лева може да имаме 24 часа оборудван кабинет, където да преглежда лекар, където дори има лаборатория и да предлагаме тези услуги.“

За тази цел се изграждат кабинети към болниците, които ще обслужват граждани, желаещи спешен преглед.

„Това е мястото, където хората, които имат оплаквания, искат да заведат децата си или имат някакъв друг проблем, могат да отидат и там да получат решение на въпроса. Не е пътят, по който трябва да вървим - да викаме линейките. Това е скъпо нещо и ще става още по-скъпо в следващите години".

Ще се създаде списък на болниците, които могат да покрият критериите за реакция при спешни случаи, т.е. притежават необходимата апаратура и квалифицирани медици. Така спешните екипи ще се освободят от излишна натовареност.

Още за Концепцията

Идеята за изнесени екипи за бърза реакция не е нова. В градове с над 200 хил. души, ще има повече от една стартова точка за линейките, се предвижда в стратегията. Подходящи за това са ДКЦ-тата или болниците. В районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин време за достъп до спешна помощ, ще има временно базирани екипи.

Още по темата
В момента в системата има 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях, които се намират в различни общини. Те няма да се преструктурират или закриват в скоро време, успокои вчера министърът.

"Проблем със сградите няма – обясни министърът. – Те не са държавна собственост, но договорите им са за 10 г. или безвъзмездни", т.е. няма да се харчат повече пари за обезпечаване на сградния фонд на съществуващите или нови филиали на Спешната помощ.


Базата

75 млн. лв. годишно над сегашния бюджет за здраве са необходими, за да се осъществят всички мерки в Концепцията. 60 млн. лева от тях ще отиват за заплати, 10 млн. лв. – за поетапно обновяване на автопарка, 3 млн. лв. – за поддържане на материално-техническата база, 1 млн. лв. – за поддържане на информационната система, и 1 млн. лв. – за обучение на персонал.

В момента системата разполага с 813 санитарни автомобила, от които 400 са купени през последните 4 години. Те са оборудвани по европейски стандарт с дефибрилатори, ЕКГ и всичко необходимо при оказване на спешна помощ. След 2-3 години обаче ще е необходима поетапна подмяна на техниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
7
 
! Отговори
ГРОБАРИТЕ преди 13 години
ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМИ *** ОТ ГЕРБ НА ВЛАСТ! Бърза помощ била удоволствие. Този е ***!!! Защо се плаща здравно осигуряване - кой го краде. Не искам да плащам на държавата за здраве, да се въведе доброволна застраховка и аз да определям какво се покрива. Държавата отнесе и парите за пенсии и парите за здравни осигуровки.Това мутренско-тиквенско-картофено правителство краде повече и от предишната Тройка!!!
85
1
 
6
 
! Отговори
комунист преди 13 години
Не искахте Тошо, че ви било лошо. Сега не искате и да плащате-угодия няма.
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ти пикая и на държавата и на правителството една линейка като не може да осигури
83
0
 
3
 
! Отговори
Idit преди 13 години
Abe ministurche tova ne ti e turgovska instituciq za da raboti na pe4alba ot 300%
82
1
 
12
 
! Отговори
Ben преди 13 години
И каква е логиката от задължителното здравно осигуряване г-н министър. Ами премахнете го, всеки сам да преценява дали да се осигурява и като се има предвид състоянието на съсипаното здравеопазване. Но от милиционер просто трудно се става икономист
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
71, защо реши, че някий мисли,че му искат пари за линейка. Повечето хора се чудят къде ли им тиват парите за здравно осигуряване
80
4
 
2
 
! Отговори
дддд преди 13 години
еи тея *** долни край нямат се нещо исмислят ко искат те да ни *** мамата ли ама още малко ни остава и народа започва да се надига малко ще трае осещам го ще има много супротива...
79
4
 
1
 
! Отговори
valentin преди 13 години
71-Май тъпия си ти!!!Всички знаем,че има разходи за амортизация-бензин-заплати на лекари и шофьори и т.н.!!!Но не мислиш ли,че Държавата трябва да се грижи за Народа и да отделя пари за здравеопазване!!!!
78
1
 
3
 
! Отговори
Самарджиев преди 13 години
Хора четете малко , защото текста е различен от това , което коментирате вие?????
77
2
 
6
 
! Отговори
ники преди 13 години
до 72. ми забелязах 1-2 са разбрали за какво става дума, останалите си мислят че някой им иска по 100 лв на идване на линейка то бива бива дебилизъм ама не съм подозирал че вече е в такава форма
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе и от там се точат пари яко ама това е друга тема. Наистина линейките ходят за глупости. Масово е алкохолици и наркомани вечерите. И *** дето не им се ходи до ДКЦ където ще им искат пари. Един от скорошните случаи беше *** дето *** *** и жена му викнала линейка щото му били излезли червата. Хората които работят там не са от вчера и добре се оправят с такива случаи. Понякога обаче забавят линейката с 2-3-4 часа ако имат много спешни повиквания. Ако е пострадало дете - отиват веднага
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
долната сметка е за 66
74
0
 
9
 
! Отговори
sedesar преди 13 години
Гербавите комунисти и *** им атакисти не остана област, която да не разсипаха. В коя нормална страна няма спешна помощ . За 2 години разсипничество нищо не сътвориха, поне да не унищожават и това, което остана. Такова ще е винаги дереджето докато управляват комунисти и милицонери и отрочетата им.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как я изкара толкова проста тази сметка? Гориво, ако мине 100 км отиване и връщане и колата харчи към 10 на 100 са 25лв. Амортизация по 5-10 стотинки на км са 10лв. Ако шофьора взима по 5 лв на час, а доктора 10, дотук прави 50лв.За какви консумативи са другите 50. И нали се сещаш, че най вероятно нямат 100км курс и нито на доктора заплатата е 10лв на час, нито на шофьора. И ти, като министърчето си говориш да не заспиш.
72
2
 
4
 
! Отговори
info преди 13 години
niki, безнадеждни са нали?
71
9
 
4
 
! Отговори
niki преди 13 години
верно сте много *** парчета тук, никой не ви иска пари за линейка ама то нали сте неграмотна *** дето все не разбрала и си пишете ли пишете глупости
70
2
 
6
 
! Отговори
кире либерало преди 13 години
А сега здравната осигуровка защо я плащам.....?
69
2
 
1
 
! Отговори
info преди 13 години
За да е безплатно, трябва да се покрият тези 100 лв на повикване. Те от какво се покриват? Не съм точно наясно но вероятно от здравните осигуровки. Колко работещи има в България и колко пенсионери? Какъв % от работещите се осигуряват на реалните пари..масово се плаща върху 200-300 лв. Колко пари са разграбени? В белите държави може, ние сме още в тъмно сивата зона на укриване на данъци, грабежи от правителства наред и чиновници..
68
0
 
10
 
! Отговори
@@@ преди 13 години
И питам,какво ще правят с ромите които не се осигуряват,а ползват бърза и спешна помощ след 20,30 часа ,защото и те се изучиха?До кога ще лежат на данакоплатците на гърба?
67
1
 
19
 
! Отговори
valentin преди 13 години
Навсякъде по света Бърза Помощ -Полицията и Пожарната са БЕЗПЛАТНИ!!!