Tанц върху жарава в деня на Константин и Елена

Нестинарите играят боси върху живи въглени на празника
Обновена: 21 май 2011 09:45 | 21 май 2011 08:21,
41
Tанц върху жарава в деня на Константин и Елена
Снимка: Булфото

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и  Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. 

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който  въвежда християнството като официална религия във Византия.  Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос,  построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил  разпнат Исус. Това събитие се смята за едно от най-важните в историята  на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. 
 
Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с  предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и  Костадин носят градушката в чувал". 
 
Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.   Празникът започва няколко дни преди деня на свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с  почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.
 
На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг.
 
Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Свети Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени.
 
Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние  нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето  или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.   След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза  с приготвения курбан.  
 
Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
5
 
! Отговори
до Тракийски конник преди 13 години
Приятелю, нашият народ не си знае /забравил!?/ собствения си тракийски произход , а камо ли да знае, че Император Константин е Тракиец по произход от трибалската група , който е роден в гр. Ниш /Наусос/. Радвам се, че все повече сънародници сме отворили очите и умовете си и се гордеем с Тракийския произход на народа ни български. Разните там оногундури, чукундуре, славянски пияници и пр. пагубни и отровни псевдоисторически натрапвания за нашия произход рано или късно ще бъдат разбити!
20
2
 
2
 
! Отговори
do 15 Konstantin преди 13 години
parvo se izvinqvam za latinskite bukvi iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii vtoro,-KONSTANTINE NE SE KAZVA NITO SE PISHE OBECHAI,A ------------OBICHI,treto- bulgarina nikoga ne e bil zaklet hristiqnin(sega mnogo e moderno)vinagi e podarzhal svoq bulgarski bog,i chetvarto---nestinarstvoto go ima i v drugi strani kato India naprimer i predi da pishesh ili kazhesh neshto parvo prouchi
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Константично,нямаше да е лошо, преди да се напъваш да завършваш нещо, което е извън възможностите ти, да беше понаучил български език. Айде, със здраве, и да продължаваш да ни "светкаш"!
18
3
 
1
 
! Отговори
do 17 преди 13 години
Не не ми ги чете баба а лекторите в университета може би защото съм завършил История !!! И съм ги учил по-подробно няколко години :)
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Константинчо номер 15,тези сладки приказки баба ти за лека нощ ли ти ги чете, миличко? Трябва да ги преведеш на руски, та дано и руснаците се осъзнаят и спрат да се надяват, че ще построят третия Рим (а не втория Константинопол, схващаш ли разликата?) А за "ставането" на езическите обичаи на християнски на български си имаме много точни думички - присвояване и кражба на обичаи, ритуали и календар.
16
5
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
Много правилно са го написали - празниците на "християнските" църкви нямат много общо с идеята "Исус" (наричам го "идеята", понеже е повече от ясно, че не човек с такова име и такива дела не е съществувал в Рисмак провинция Юдея в периода -50 +50 година.
15
6
 
6
 
! Отговори
Константин преди 13 години
Да ви светна малко всички. През 313г. Е приет миланския едик в тогавашната Римска империя. След него тя се разделя на 2 на Източна (бъдеща Византия) и Западна Римска империя. Тогава е създаден Константинопол ,който град е бил столицата на православното христянството векове на ред. А до колкото нестинарството , това е уникален обечай , който го има само в България (нека сме горди с това) Може да е езически но след покръстването много езически обечай стават христянски !! Честит имен ден на всички!
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Осъзнайте се, *** "православни"! Българинът никога не е бил "православен" - тази *** ерес плъзва масово из нашенско едва около 17-18 век, с нашествието на гръцки попове в земите ни, сторено с благословията на султана. Дотогава сме си изповядвали старите, най-чисти форми на християнство (или по-правилно казано, орфенианство). През вековете последвователите на вярата ни са наричана с различни имена - гностици, ариани, полуариани, павликяни, богомили, катари, албигои и т.н.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, това с жаравата си е чисто езическо, а не християнско!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА ВСИЧКИ МАЛКИ И ГОЛЕМИ С ИМЕТО КОСТАДИН , ЖИВИ И ЗДРАВИ
11
2
 
5
 
! Отговори
православен преди 13 години
Танцът върху жарава е ЕЗИЧЕСКИ , езически обичай ! Ползването на иконите е гавра с православното християнство. Всичко това се знае от православните християни!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е от същата серия като тричането на кучета.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. ---------------- Какво общо има Милано с Византия и каква Византия през 313 г.?
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Индианци.
7
5
 
2
 
! Отговори
Тракийски конник преди 13 години
Св. Константин е гордост за Тракийския народ. той е този който е въвел Християнството в империята. трябва да се гордеем с този най-велик наш сънародник !
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Празникът не е днес, а на 3 юни по гражданският календар.То Църквата да не принадлежи на комунистите, които през 1968 г. промениха календара - църковния.Истинно православните празнуват когато си е истинският празник.И нестинарството е някакъв езически обичай. Няма нищо общо с Православието.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Върху жарава е лесно. Да дойдат да пишат на Java да видят кво е това да ти гори адски огън в ... :))
4
2
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
"гадаят бъдещето или общуват с умрели предци" - "Защото ще дойде време,когато няма да търпят здравото учение;но понеже ги сърбят ушите,ще си натрупат учители по своите страсти и като отвърнат ушите си от истината,ще се обърнат към басните."-Послание към Тимотей 4.3-4
3
2
 
23
 
! Отговори
......! преди 13 години
Танцуването върху жарава си е чисто езическа практика и няма нищо общо с Християнството......!
2
2
 
14
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
"Това събитие се смята за най-важното в историята на христианската църква"-вие като пишете мислите ли поне малко бре? Ами Рождението или Възкресението на Исус Христос какво са?