Помпат месото с вредна сол

От едно кило месо правят 1,5 кг. колбаси
Обновена: 30 май 2011 14:40 | 30 май 2011 07:07,
153
Помпат месото с вредна сол
Снимка: Архив Булфото

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Още по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
8
 
! Отговори
696969 преди 12 години
Всички тези технологии се внесоха в БГ от ЕС, като грижливо отмениха БДС. Сега искаме качествени храни- е , няма! Защото няма качествени суровини- и малкото животни,които се отглеждат , се тъпчат с хормони , антибиотици и бог знае още какво. Така,че ще се храним като бройлери , ще боледуваме много,ще мрем като пици!
123
2
 
9
 
! Отговори
Az преди 12 години
Изливам си яда на продавачките! Те да се оправят по веригата! Вече купувам само след проба. Да зи заврат саламите в... Е-ми-гра-ци-я, е-ми-гра-ци-я!
122
0
 
16
 
! Отговори
почитател на месото преди 12 години
От години обработват и месото с някакви разтвори, за да изглежда свежо.Резултата е добре набъбнало, подгизнало и доста повече тежащо безвкусно месо. При пържене се отделя пяна, която докато се изпари, прави месото на дърво. При печене на скара, се получава карамелизиране, а при варене нагарча. Ако се опитате да попитате продавача в какво е киснато това месо, рискувате да получите сатър по главата. Добре ще бъде, ако министър Найденов обърне внимание и на прясното охладено месо.
121
6
 
6
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Не зная, как може да купувате подобни неща...Отдавна местото само като го видиш изглежда "не здраво".В чужбина пък (не навсякъде разбира се, но в повечето страни) месото мирише и то на какво? На антибиотик с който инжектират животните.Не знам...най-добре е месото да се спре и от хуманна гледна точка и от тази, че вреди на сърцето и целия организъм. Това, че било полезно е мит.Гледайте, какво ядете, защото от това зависи цялото здравословно и психичско състояние на човек
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли наистина да има такива *** ,които само и само да спечелят повече пари, застрашават здравето на хората .
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина ограничете консумацията на филета , бекони и салами. Натриевия нитрит подпомага развитието на колоноректален рак!
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление българите или ще ядем *** или ще се принудим да се върнем няколко века назад в развитието и всеки да започне сам да си произвежда храната, за да не ядем сегашните ***. Аз например от 21 години спрях да купувам кисело мляко
117
9
 
11
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Изборът в България е ***:1 вариант - социализъм и качествена храна2 вариант - демокрация и пазарна икономика и боклучава хранаНие избрахме демокрацията, така че не се оплаквайте! Нали се сещате, че всяко нещо си има положителни и отрицателни черти. Е, една от отрицателните черти на демокрацията и пазарната икономика е, че ядем ***, но който не иска да яде ***, значи е за връщане на байтошовото време.
116
0
 
10
 
! Отговори
До зико 119 преди 12 години
Става модерно самозадоволяването с мотика
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А къде са контролиращите органи? Защо не санкционират и затварят фирмите, които произвеждат канцерогенна храна? Защо изтреблението на нацията ни дебне от всякъде?
114
0
 
19
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
...Споко...От утре почват да помпат месото с полезна сол...
113
1
 
23
 
! Отговори
зико преди 12 години
Предусещам масови фалити на колбасари. Хората лека полека спират да купуват месни продукти. Храната в България е ***, ако имате възможност произвеждайте си сами. Стойте далеч от магазините !!!
112
2
 
21
 
! Отговори
зииз преди 12 години
Истината е на село. Поне ще си знаеш какво ядеш след като си го засадил и отгледал сам.
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Старите колбаси и месо отиват на кайма, като им слагат подобрители.Нищо не се бракува -върти се една и съща стока, само им сменят етикетите на саламите. Така наречените пресни колбаси -нямат месо. После защо сме болни и държим едни от челните места на инфаркти и инсулти.
110
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
Нормално, водата и солта са най - евтините суровини за производство на колбаси.
109
3
 
7
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Проблемът е и в културата на хората.И в Япония има капитализъм, и там се ръководят от правенето на печалба. Но моралът и отговорността им към обществото е много по-силна, и там тея номера не минават. Японецът ако открие, че салама дето го произвежда фирмата му не е добър, ще си тегли веднага ножа :-)
108
0
 
16
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Тази солена течност се влага в колбаси като бекони, шунки,филета заедно с желатини и така се задържа там - има бекони блок, които са направени от разни парчетии меса и така се оформя нещо цяло. Вкусът на всички е един и същ.Наистина ни продават *** и затова боледуваме все по-често от гипове и инфекции.Така ще е и занапред - система, която гони само и единстено печалбата не може да се самокоригира, а държавата няма доастатъчно механизми за ефективен контрол.
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още Бисмарк е казал, че хората никога не трябва да знаят какво наистина има в салама.
106
2
 
18
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Май ще се връщаме по селата, за да избягаме от отровите...Честно да ви кажа, простичък домат, който бера от село, не мога да го намеря в нито един магазин, вкусът му е съвсем друг... хем не садя някакви кой знае какви сортове... всичко по магазините обаче е - пълна безвкусица...
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a туй месо ли е тази *** дето ядем?