Помпат месото с вредна сол

От едно кило месо правят 1,5 кг. колбаси
Обновена: 30 май 2011 14:40 | 30 май 2011 07:07,
153
Помпат месото с вредна сол
Снимка: Архив Булфото

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Още по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
11
 
! Отговори
До 86 преди 12 години
Я кажи "натуралния" продукт формалдехид (в Неохим има цял цех-така се казва-формалин) от къде се добива.А да той се нарича още и "мравчена киселина"-сигурно от фермите с мравки от където го доят
83
1
 
29
 
! Отговори
До 84 преди 12 години
При така наречения от теб социализъм пилетата в магазина бяха около 800 гр.Казвам ти го като човек живял и ял тогава.Сега в магазините няма пиле под 1300-1400 гр.За всичко можеш да обвиняваш социализма но тогава поне месото беше месо,млякото мляко и сиренето сирене.А и доматите бяха български ,че и цяла Европа ядяха от тях.Е вярно имаше АПК-та и ТКЗС-та .Сега няма ,но няма и животни ,няма и засадени полета.Тогава по полето имаше толкова ,че армията ,студентите и учениците не смогваха да го обера
82
0
 
9
 
! Отговори
"ПОМПАТ" М преди 12 години
...ЗАЩОТО --НЯМА МЕСО НА ПАЗАРА ....А ,ТОВА КОЕТО ЯДЕМ Е ВНОС И Е СКЪПО...!АКО НА ПАЗАРА ИМА ИЗЛИШЪК ОТ МЕСО/БЪЛГАРСКО И ЕВТИНО/....НИКОЙ ,НЯМА ДА СИ ИГРАЕ НА ПОДОБНИ ИГРИЧКИ---ЗАЩОТО ТОВА Е ДОПЪЛНИТЕЛНА РАБОТА И СТРУВА ПАРИ!НЯМА БЪЛГАРСКО МЕСО ----ЗАЩОТО МОНОПОЛНИТЕ СТРУКТУРИ ОТ "АСОЦИАЦИЯТА НА МЕСОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ"....ИЗКУПУВАТ МЕСАТА НА НИСКИ И ПИРАТСКИ ЦЕНИ.ДВСК--ГИ ПРИКРИВА В НАРУШЕНИЯТА И ИМ СЪЗДАВА УЛЕСНЕНИЯ, СРЕЩУ СЪОТВЕТЕН РУШВЕТ!МАСА ПРЕДПРИЯТИЯ -НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС!
81
3
 
19
 
! Отговори
77777 преди 12 години
"Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. " Нищо изненадващо - така е при демокрацията и пазарната икономика, за която едни преди време подрипваха и ревяха като магарета по площадите. Основното при демокрацията и пазарната икономика е личната печалба, а останалите да ***!
80
11
 
4
 
! Отговори
E-Number преди 12 години
Абе Българино, що аджеба се правиш на компетентен по всичко? Първо Натриевия нитрит и вестен още като е250 е одобрен за използване в европеиския съюз. Второ той се използва главно като консервант и антибактериален агент(спира развитието на бактериите предизвикващи ботулизъм). Трето, слага се в изключителни малки количества, не четете на доверие писанията на журналята. Последно не всички е-та са химии, даже повечето са натурални продукти примерно Е901- Пчелен восък, E175 - Злато, Е240 формалдехид
79
7
 
8
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
ами видяхме социализма и комунизма до къде ни доведе и съответно социалистите и комунистите как ограбиха собствения си народ.само че те първо го поизбиха по затворите,лагерите и по *** на страната,а после заграбиха и държавното имущество за да си купят имоти на запад,а такива като с промити мозъци оставиха да развяват Червеното знаме на ДЪРТАТА ПАРТИЯ.
78
0
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 12 години
Ми що мълчите и и снасяте на тая госпожа, ако тя и такива като нея са причината да помпите с *** производствата си значи мълчаливо се съгласявате да участвате в престъпление?
77
3
 
7
 
! Отговори
НЕДЪЗИТЕ НА .... преди 12 години
....КАПИТАЛИЗМА ---СА ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ВРЕМЕ , БАКЕ.....79!ЧАНТАДЖИЙ И ЧИНОВНИЦИ ....ДОШЛИ ОТ СЕЛО, ДА ПРАВЯТ ПАРИ--ОТ КОНТРОЛА ПО МЕСОТО, КОЛБАСИТЕ , ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И ...КАКВОТО СЕ СЕТИШ!!!!МАЛКО ЛИ СА АГЕНЦИИТЕ , ...."ПО КОНКУРЕНЦИЯТА" ..."ПО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ",....."ПО КАЧЕСТВОТО"..."ПО ХРАНИТЕ".....ПО ЗДРАВЕТО"......??????!!!НЕЩО ДА СЕ Е ПОДОБРИЛО .....НЕ ,НАЛИ???!!!!САМО ВЗИМАТ РУШВЕТИ И ПЪЛНЯТ ТОРБИТЕ БРАТКО....!!!!...И ВСЕ СА "ПАРТИЙНИ"-*** И ВРЪЗКАРИ ....ОТ ХОРА НА "СОЦА"!
76
3
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
абсолютно си прав по отношение на прекомерното оводняване.вярно е че това е измама продиктувана от несъвършенната пазарна икономика.но един човек да говори глупости не е допустимо,защото това подвежда хората ,които не са длъжни да са компетентни в дълбочина и започват да си мислят какво ли не за нитрита,който се влага в количество 5 грама на 100 килограма месо и освен това се променя при топлинната обработка.в домашния суджук слагате силитра/азотсъдържащ препарат/за подобряване на цвета.
75
1
 
10
 
! Отговори
ЗА 73.... преди 12 години
Ами почни да си ги правиш сам колбасите ,бе ....да не мислиш, че ще плащаме на армия от ХРАНТУТНИЦИ , да проверяват всеки ден храните по пазарите???В АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ/ДВСК И ХЕИ/....ШЕФОВЕТЕ ,НАПРАВИХА СЪСТОЯНИЕ ОТ ДАЛАВЕРИ И ДОКУМЕНТАЛНИ ИГРИЧКИ----ПИТАЙ, д-р ЧАКЪРОВА, ОТ ТЪРГ. ОТДЕЛ НА АХ/СОФИЯ, С КАКВИ ПАРИЧИКИ СИ Е КУПИЛА КОЛАТА СИ-ЧИСТО НОВА!Само зо София , инспекторите са 250-бр., барабар с навършилите за пенсия и уличените в корупция!ТАМ СЕ РАБОТИ --ДО ЖИВОТ!!!!!ПЪЛНЯТ СЕ ТОРБИ!!!
74
0
 
11
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Нормално е, това са недъзите на капитализма. Все пак водеща е печалбата и всеки участник в икономиката винаги ще си следва печалбата. Който вярва в нещо друго - е наивник голям...По-забавното е друго; как 99% от тея дето сега плюят и нареждат всички фирми, които правят измами, самите те утре ако започнат същия бизнес, ще правят същите мошенгии и няма да им пука...
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъй трябва да е бе!Който помпа пичели , който ни помпа ни пичели!
72
0
 
23
 
! Отговори
До гражданин №16 преди 12 години
господине, безпаричните може да си купят по-малка опаковка от качествения продукт без излишна вода. Помпането с вода и сол на месните продукти е измама на потребителя. Уж купува по-голямо количество месо, а купува вода със сол. Всеки може да си направи солена вода у дома и ще му струва по-малко от стотинка. Оводняването на продуктите не ги поевтинява, а ги фалшифицира!
71
1
 
14
 
! Отговори
НЕ ЯЖТЕ НИЩО... преди 12 години
....САМО ТАКА ЩЕ ОЦЕЛЕЕЕТЕ!!!!НАСТРАДИН ХОДЖА---ТЪКМО НАУЧИЛ МАГАРЕТО СИ ДА НЕ ЯДЕ, /ЗА ИКОНОМИЯ/.....ТО , ВЗЕЛО ЧЕ УМРЯЛО....!!!!???????МОЖЕ ПЪК В БЪЛГАРИЯ .....БЪЛГАРИТЕ ДА УСПЕЯТ...ХА,ХА,АААА...!!!!!
70
5
 
5
 
! Отговори
до бойко борисов преди 12 години
недопустимо е един член на правителството със своята некомпетентност и популистки маниери да минира общественото мнение и цялата месна промишленост.защо не говори за съдържанието на мазнини и кожа във вносните малотрайни продукти,които понякога надхвърлят 60%,нещо което почти никой производител в българия не си позволява.ако обаче има съмнения,нека вземат продукти от мрежата,да ги изследват и да обявят съдържанието и фирмите които ги произвеждат.лошо й се пише на икономиката с такива държавници.
69
0
 
8
 
! Отговори
до специалист преди 12 години
Ти дали ядеш от тия полуфабрикати бе специалисте, или си правиш дето като изядеш не киснеш в *** по цял ден. Стремежа ви за печалба се е превърнал в престъпно начинание, и си плащате на когото трябва да не ви закачат и да трупате печалби на гърба на хората като ги тровите. Яж си ти саламите, хляб и сол ще ям но вашите *** ги заобикалям от километри.
68
0
 
14
 
! Отговори
Tata преди 12 години
Не купувам колбас, купувам само мясо и язици. Готвя сама в къщи иняма проблем!!!
67
11
 
6
 
! Отговори
до бойко борисов преди 12 години
бойко,изгони го най-после този *** от министерството на земеделието.вместо да плещи глупости,нека да направи предаване със специалисти/професори,доценти/по технология на месото за да обяснят на гражданите доколкото е възможно/защото той няма да разбере тази материя/какво представлява натриевия нитрит,в какви количества се влага,в кои асортименти,как се променя под въздействие на топлината и т.н.нека също така здравни специалисти за кажат също своето мнение.
66
1
 
21
 
! Отговори
Интереси преди 12 години
Колко българи трябва да измрат за да вземе мерки правителството??Защо не мислят за здравето на хората а само за магистралите?Защо не мислят за България и не защитават интересите на Българите?..........Много въпроси без отговор.
65
2
 
6
 
! Отговори
До 59 - BG преди 12 години
Очевидно познанията ти по Български език са формирани от баба ти , а не в училище!