Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли
Обновена: 31 май 2011 15:12 | 31 май 2011 11:46,
146
Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето
Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
много ми е смешно когато найденов говори против бсп в която е членувал и сдс със които беше по времето на студентските стачки във визвм през 1990.
16
7
 
12
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Време е да внесем малко 20 годишно пилешко от някъде да обалжи пак Найденов както с ирландското месце... или може би стандарт Стар Орел...
15
0
 
8
 
! Отговори
храносмилане преди 12 години
какви имена да изкарат, бе 1?Нали на ВСИЧКИ производителите са представили задължително технологии и рецептури в МЗХ. И тези поцеси са описани. Продават се - и съответно са регистрирани като оборудване във всяка кланица, специални машини за такава обработка. Да не си мисли някой, че бригади медсестри със спринцовки боцкат. Това са едни огромни барабани, в които като от много душове се вкарват тези г*вна в пилетата и месата. Процеса си има име, но не се сещам в момента.. Нищо тайно не е имало!
14
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Да взема да спра месото ли?????
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не се нервирам толкова на пилетата натаъпкани с вода от колкото на тези които се шашкат сякаш нямат хабер от всичко това,и най вече на медиите.
12
1
 
13
 
! Отговори
Не искам преди 12 години
Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени, посъветва Найденов...... мерси аз по добре исчакам малко повече време, до юли! Тогава излезат нашите краставици!!!
11
2
 
30
 
! Отговори
John преди 12 години
Имам приятел дето работи във фирма за производство на месо. Един ден ми каза, ако видиш какво има в него и как се прави няма да си купиш месо никога! Ето за това сме болни всички!
10
10
 
8
 
! Отговори
негов състудент преди 12 години
миро махай се вече.достатъчно рушвети си взел.не говори простотии за производители които те хранят със огромни суми.
9
1
 
20
 
! Отговори
алоооо преди 12 години
Филетата така са набухани с вода, че като тръгнах да го режа, протече долу на комшията:)) Затова внимавайте какво купувате, за да не пиете вода със соли:)
8
1
 
19
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Ами това, че ги тъпчат с разни химикали и антибиотици?Това не е ли по-важно?
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1Няма какво да изкарват. Всички го правят!
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 3 е куха лейка,безгръбначно!
5
1
 
28
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Огън бий.....не щеме ний богатство,не щеме ний пари....А искаме туй дето го ядеме да не вони и да не смърди......
4
1
 
23
 
! Отговори
Писна ми! преди 12 години
Оф от вчера до днес тая новина я написахте поне 10 пъти под различни преразкази...
3
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миро подхвана и пилетата...Очаквайте поскъпването им! :))))))))))
2
8
 
20
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Хехе,и министър Миро Стандарта е тумблиран.Само че не със солев разтвор.А с едни такива зеленички гущерчета.
1
1
 
47
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Веднага да се изкарат именатата на тези фирми.Още във вечерните новини да се раздухат,а не Найденов да ми говори празни приказки.