Национализацията на пенсионните фондове – незаконна

НОИ обаче вече е прибрала от тях 70 милиона лева
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 11:21,
76
Национализацията на пенсионните фондове – незаконна
Снимка: сайт на Конституционния съд

Прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд е незаконно.

Това гласи решение на Конституционния съд, което е обявено на интернет- страницата на институцията.

Според магистратите, е незаконен параграф "4а" от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Той гласи, че “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят към НОИ".

Преди обявяването на решението на съда, бяха прехвърлени около 70 млн. лв. от частните фондове в НОИ. Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред.

Идеята на правителството беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.

Конституционният съд бе сезиран от 52 депутати заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост.

Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества.

Освен това спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смятат още магистратите от Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Национализацията на пенсионните фондове незаконна.А национализацията на резерва на Здравната каса да не би да е законна. Така, ще е когато ни управлява мутра за мутрата важи закона на джунглата
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесно са се подредили/ на снимката/. Ако имаше и една лимонка да гръмне щеше да е супер за България.:)
29
16
 
5
 
! Отговори
аяоя преди 12 години
Е да не би някой да е очаквал комунистическия съд да разреши хората да получават по-високи пенсии вместо някое дърто комунистче да гъзарее с чужди пари :D?
28
4
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Удариха ги през крадливите ръчички:)))
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Частните пенсионни фондове могат да прилапват,а на държавните чиновници ***,ние им плащаме социалните,здравните и пенсионните вноски.И така миризливата милиционерска държава засмуква от вякъде пари за да задоволява глада на компрачикосите на държавна служба.Така изчезна и резерва на здравната каса,така излапаха и бюджетният излишък!
26
1
 
27
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
По твоята логика национализацията е нещо супер добро?! Това, което се внася в частните пенсионни фондове е по индивидуални партиди и никой няма право да го прати където и да е, дори и в НОИ без изричното съгласие на титуляра на партидата. Е да, ама не! За Дянковите приумици невъзможни неща няма.
25
4
 
18
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
АЗ СЪМ ВАШИА ЦАР-ГУСПУДАР...*** УТРЕ ША МИ ЦИЛУВАТЕ МУТРЕНСКИТЕ КРАКА А АЗ ША ВИ БИА ПРЕЗ КРАЙНИЦИТЕ С БУАЛКАТА...
24
3
 
20
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
"Прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд е незаконно.Това гласи решение на Конституционния съд, което е обявено на интернет- страницата на институцията."АБЕ КАКЪВ СЪД, КВА КУНСТИТУЦИА...ТУК АЗ САМ ЗАКАНА - НА ВИ ИЗЧУПЯ КРАЙНИЦИТЕ С БУХАЛКАТА!!!КВОТУ КАЖА АЗ ТУЙ СТАВА - САМО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И МУТРИЗАЦИЯ ЗА ТАЗИ СТРАНА!!!ОТ УТРЕ ЩЕ ВИ НАЦИОНАЛИЗИРАМ И КЪЩИТЕ
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 15Реалните резултати..? Защо още не съм видял хора от тези"доста страни" с намалени заплати да търсят работа в България , а примери за българи търсещи работа в "закъсалите" държави ,колкото щеш.
22
1
 
10
 
! Отговори
21 преди 12 години
е те ако бяха празни за кво ще ги вземат
21
2
 
28
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Станишев е виновен ! пп. Кажи му гербераст и повече не го обиждай...Тия мутро-милиционери разбиха държавата.
20
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
аха...значи е имало все пак някакви пари в тия частни фондове.а аз си мислех че са празни...и кой казва че е незаконно тегленето им? или обратното? абе всичко в БГ е една голяма каша
19
1
 
8
 
! Отговори
16 преди 12 години
верно че имаш недостиг на някои вещества..."сички са маскари" се изтърка леко от употреба, и видяхме до къде води
18
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАКВО ДРУГО ОЧАКВАТЕ ОТ ШАЙКА КОМУНИСТИ В ТОГИ ПОСТАВЕНИ ТАМ СЪС ЗАДАЧАТА ДА СЪБОТИРАТ ПРОМЯНАТА В ДЪРЖАВАТА.
17
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към края на управлението на кабинетът на Тройната коРУПция, бяха под заплахата да не се освободят блокираните еврофондове за България. Сергей Станишев поиска нова форма на колониализъм"-чужди евроспециалисти да помагат" на България, като управляват европейзацията на България, защото родните социалистически кадри не можели успешно да се справят с това предизвикателство, без да заделят за себе си или за баткови, браткови или партийни фирми от парите и поръчките?!!! И това, ако не беше трагедия?! Стигна се до там, че говорителката на БСП, Корнелия Нинова(която беше отстранена като зам.-министър на икономиката и енергетика-та заради скандала с шефа на НСлС, Александров, който се смяташе за корупционен) да признае публично на страниците на в."Монитор", че:"Проблемните области(за БСП) са еврофондовете, борбата с корупцията и здравеопазването", след заседание на ръководството на социалистите на 21 април 2009 г.!!!Ако трябва да сумираме щетите от управлението на кабинета Станишев от началото на неговото управление досега, те са евентуално не по-малко от 15милиарда лева !!! Само от ДДС олигарси и бандити са изгубили около 500 млн., а от карго 200 млн. Към края на управлението на кабинетът на Тройната коРУПция, бяха под заплахата да не се освободят блокираните еврофондове за България. Сергей Станишев поиска нова форма на колониализъм"-чужди евроспециалисти да помагат" на България, като управляват европейзацията на България, защото родните социалистически кадри не можели успешно да се справят с това предизвикателство, без да заделят за себе си или за баткови, браткови или партийни фирми от парите и поръчките?!!! И това, ако не беше трагедия?! Стигна се до там, че говорителката на БСП, Корнелия Нинова(която беше отстранена като зам.-министър на икономиката и енергетика-та заради скандала с шефа на НСлС, Александров, който се смяташе за корупционен) да признае публично на страниците на в."Монитор", че:"Проблемните области(за БСП) са еврофондовете, борбата с корупцията и здравеопазването", след заседание на ръководството на социалистите на 21 април 2009 г.!!!Ако трябва да сумираме щетите от управлението на кабинета Станишев от началото на неговото управление досега, те са евентуално не по-малко от 15милиарда лева !!! Само от ДДС олигарси и бандити са изгубили около 500 млн., а от карго 200 млн. На повече от 2 млрд. евро се изчисляват загубите на партийно-криминалната мафия за последната година и половина. Само от ДДС олигарси и бандити са изгубили около 500 млн., а от карго 200 млн. Десетки милиони не влязоха в касите на Пещера, Карнобат и др. Глад мори добитъка и измислят всякакви простотии само да съборят Бойко!Сега подхванха пенсионния фонд, защото парите във частните фондове ги държи червената мафия, заради която правителството прибра парите за да не ги прахосат червените олигарски, защото им затвориха кранчетата от където крадяха държавата и на ход бяха пенсионните фондове и хората от 1-ва и втора категория щяха да изгорят!
16
1
 
9
 
! Отговори
минаващ оттук преди 12 години
Проблемът е, че го записаха императивно, вместо да попитат същите хора, дали го искат, но доброволно.Пред малко вноски-ниски пенсии, повечето щяха да изберат прехвърлянето в НОИ.Лошото е, че незачитането на частната собственост явно е в жилите, не родените преди 1989а и всеее ги дърпа натам... в обществен интерес... независимо от партията и лидера!
15
1
 
7
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 12 години
До 12....и другите са същата стока - все вкиснали любеници. Трябва всичките да се изчистят наведнъж, защото дори да дойде някой свестен с добри намеренеия, просто ще го удавят и нищо няма да може да направи
14
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са общи лафове, администрация, повишаване на доходите...тинтири минтири.Пенсиите и държавните заплати са замразени, това е вярно.Слава Богу, защото в доста страни ги намалиха драстично за разлика от нас, тук само ги замразиха.Гледай реалните резултати, гледай какво се прави.
13
2
 
38
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Сега крадецът Дянков не само да връща парите, но и да бъде свален от постът си и съден !!!Това не го е имало от деветосептемврийският преврат бе - да се национализират частните спестявания на хората !!! И при Тодор Живков не го е имало !!!
12
2
 
24
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Гербераска работа...от мутри,милиционери,ВИФ,РАБФАК,ПУЦ,БКП,ДС/кадрите на ГЕРБ/ ползу роду-нема. Бива ги за: рекет,кражби,лъжи,далавери,контрабанда,полицейско насилие и пр. мерзости.Бог да пази България.