45 000 нарушения са заснети от камерите на КАТ

Събираемостта на глоби от електронен фиш била висока
14 юли 2011 09:44,
55
45 000 нарушения са заснети от камерите на КАТ
Снимка: архив Булфото

45 000 нарушения са заснети с 15-те стационарни и 42 мобилни камери на пътя за петте месеца от старта на системата „електронен фиш“.

Още по темата
Според Стойчо Константинов – началник-сектор в отдел "Пътна полиция”, системата „електронен фиш“ има дисциплиниращ ефект.

„Всеки един собственик на МПС, когато получи такъв електронен фиш, е склонен да го плати, тъй като го получава в рамките до 10 дни. Колкото по-бързо пристигне съответната глоба до водача, който е извършил нарушението, толкова са по-пресни неговите възприятия и човек е склонен да си плати глобата”, обясни той.

Константинов посочи пред „Фокус“, че нарушителят получава 30% намаление на глобата, ако я плати в 14-дневен срок.

„Събираемостта на глоби, наложени с електронен фиш, е висока”, допълни той.

„Преди влизането на тези изменения в закона процедурата беше доста тромава. Сега законодателят реши – отговорността носи собственикът на моторното превозно средство. Или собственикът да попълни декларация и предостави данни – копие на свидетелство на управление на лицето, което реално е извършило нарушението, а не да предостави информация, че е карала например баба му на 78 години”, завърши Стойчо Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
14
 
4
 
! Отговори
илия преди 12 години
То този златен талон всички знаят какво означава, че като са те спирали си почерпил всеки път или си се разминал по приятелска линия. Така, че не е много за хвалене... както се казва в една поговорка: С пари всеки може...
33
3
 
1
 
! Отговори
--- преди 12 години
Да бе.. КАТ респектираш ефект за джоба им.
32
6
 
28
 
! Отговори
gti преди 12 години
Златния талон се дава за 6 години без (регистрирани) нарушения. Имам златен талон - последните 10 години карам средно по 80км на ден и градско и извънградско. Така че, ***, които не могат да запомнят и спазват 10тина основни правила (да не говорим да следят редовно промените в ЗДП) да не се изказват като последна инстанция относно може или не може да имаш такъв талон. Всичко зависи от умствения багаж! За съжаление у съвременните българи той е с нулево тегло!
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАТ да вземат да си оправят пътната сигнализация, която е толкова объркана (не знам дали не е нарочно), че няма как да не си в нарушение по всяко едно време. В една Македония, ограничението на скоростта е 100 км/ч и пътната маркировка не те обърква. Тук, ако я спазваш, от Дпуница до София не можеш да се движиш с повече от 60 км/ч. Царе са да ти вземат парите, ама да си свършат работата - тц.
30
0
 
8
 
! Отговори
До ааа преди 12 години
aaaИма има :)По номера те издирват, пишат ти служебен акт, а ако не го платиш почва тормоза по административен път за събиране на вземането. Даже и лихви се начисляват. И в крайна сметка ако не го платиш и на някой в администрацяита му се занимава ти налагат и запор над сметки и доходи. Докат си ги вземат.
29
6
 
1
 
! Отговори
златен преди 12 години
какав е този златен талон, заинтригужахте ме, защото аз нямам официални нарушение, а само от тези по 20 лева на ръка.......:)
28
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 12 години
"Или собственикът да попълни декларация и предостави данни копие на свидетелство на управление на лицето, което реално е извършило нарушението" - копието е в нарушение поне един или два закона.
27
3
 
9
 
! Отговори
СССРейчо преди 12 години
КАТ са слуги на топ-мафиотите и не ги закачат !!! Тук също се пращат снимки и наказания ИЗБИРАТЕЛНО, а снимките на нашите ДРУЗЯ се изтриват, нали ?????????
26
4
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Е какво всъщност е златен талон? Сефте чувам за такова животно...
25
3
 
3
 
! Отговори
aaa преди 12 години
До 15. Нещо май не се разбираме. Аз съм собственика. Не ме намират. Няма глоба. Кое не ти е ясно.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
???Koe пак ти не е ясно? Ако не заведеш човека, който е шофирал, плаща собственика! Толкова!
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
taka e mnogo po dobre, predi s tezi vzemania na knijkata beshe mnogo zle rabotata, seg asi plashtam globata i ne mi dreme na hurkata
22
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 12 години
Все пак голямия недостатък си остава - не е ясно кой е шофирал МПС-то и съответно кой е извършителя на нарушението. По закона за българските лични документи и закона за защита на личните данни, собственика на МПС-то няма право да иска копие на шофьорската книжка на човека извършил нарушението с неговото МПС, ако го знае разбира се. Една фирма с служебна кола използвана от десетин човека - кой е изършил нарушението? Или едно голямо семейство с много шофьори и една кола,кой е извършил нарушението?
21
3
 
8
 
! Отговори
bo4ko преди 12 години
Li4no vidqh s o4ite si kak na okolovrustnoto na Solun, v nai-golqmoto zadrustvane dvama barovci s BG-nomera re6iha da minat prez avariinata lenta za po-burzo, e sled 50 metra gi sprq policai, koito be6e otbil otstrani na putq. Svali im nomerata i im napisa aktove. Nadqvam se do 200-300 godini i tuka da e taka:(
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12 до 6Е ти кво искаш? Да стана бакшиш та да го броиш за шофиране ли?
19
0
 
0
 
! Отговори
BaHkO преди 12 години
OOOOOтиват... Да...
18
0
 
0
 
! Отговори
от 17 преди 12 години
тези 20км са за двете посоки!
17
6
 
4
 
! Отговори
от 12 до 6 преди 12 години
... което всъщност не е повече от 20км ако не минаваш по околовръстното в което съм сигурен! Когато има трафик и задръствания в пиковите часове а именно когато хората отиват или се прибират от работа има много малко предпоставки за нарушаване на правилата! Това не е шофиране!
16
1
 
2
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Къде са парите?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
aaaМъзък, чети!"отговорността носи собственикът на моторното превозно средство"! Никой няма да те търси лично!