Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове

Българинът иска русо и синеоко дете, чужденецът – не
Обновена: 28 юли 2011 16:39 | 28 юли 2011 09:50,
101
Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове
Снимка: архив Булфото

В България има 6333 деца в социални домове. Всяка година над 2000 деца се изоставят в тези домове, сочат данните на фондация "За нашите деца".

"Половин година престой в институция забавя с една година психическото развитие на детето", отбелязва в интервю за БТА психологът Марияна Тасева.

А осиновяването е начин, по който на детето се дава шанс да расте в семейство, в което наистина ще бъде обичано, подкрепяно и ще може да развие пълния си потенциал.

Според нея, когато се говори за осиновяване, трябва да се търси семейство за детето, а не дете за семейството.

Повече от половината от семействата, които са осиновили дете, кандидатстват за второ осиновяване, допълва Тасева.

Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв.

"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства", посочва Тасева.

Тя отбелязва, че чужденците нямат скрупули да осиновят дете с типични ромски черти, с кривогледство, с леки физически или психически увреждания.

Психологът съветва на детето да не се натяква, че е по-различно от другите или да му се показва, че осиновявайки го, му е направена услуга.

Според Тасева децата от институциите имат по-различни потребности и им трябва повече време за адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: домове за деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв ГЕНЕТИЧЕН ФОНД,бе аланкоолу! *** са си ***,па дори и да са руси и със сини очи.Генетичен фонд,на баба ти хвърчилото! Има и българчета,но преобладават циганчетата! За какъв фонд ми пишеш тука,не мога да те рАзбера! Аз ако тръгна да осиновявам, ще го направя за идеята да помогна на дете,независимо *** ли е,българче ли е..ама да ми пишете тука,че генетичния ни фонд едва ли не е като този на бледоликите,ще ме прощаваш.Я не използвайте сложни думички за по-лесно
40
0
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 12 години
Решението дали едно семейство да има деца или не е Личен избор..Никой не кара насила някоя жена да ражда и не е необходимо да виним интелигентни хора че не осиновяват деца.Не е необходимо Лили Иванова да изкупува грешките на някоя безотговорна *** дето няма мярка на оная си работа (с извинение)
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама чакайте бе има и доста българчета в такива домове - мога да дам примери - майка българка с четири деца която не е мн наред с главата ражда четвърто дете което е русо със сини очи и абсолютно здраво . оставя го в дом за отглеждане а не за осиновяване какво ще кажете за това . и др пример - малолетна ученичка ражда и оставя дете в дом за осиновяване също здраво хубаво българско дете
38
19
 
12
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Какво значи кой би осоновил ***?! Пуснете едно Българче да расте в *** среда и вижте, че то ще придобие всички техни навици.....Ромите в Норвегия например са напълно култивирани и чистоплътни.....Ако всяко българско семейство вземе по едно *** вкъщи, след 30 години няма да има *** в България, а само българи от ромски произходНо за това се иска интелект и широкоскроеност!Повечето българи само плюят България и нямат никакви идеи как да й помогнат!
37
1
 
9
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ХРАНИМ И ГЛЕДАМЕ КЕФА НА ***, СЛЕД ТОВА И КЕФА НА КЕФА , И ТАКАДО КРАЯ НА СВЕТА!!!!! ТОВА ПЛЕМЕ ЩЕ ЗАТРИЕ СВЕТА!!!
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама....за какво осиновяване говорим като собствените си деца отглеждаме трудно?! При този нисък стандарт на живот човек и да иска не би могъл!!!Всичко е сбъркано в БГ и всичко е СВЪРЗАНО!
35
1
 
19
 
! Отговори
български деца ??? преди 12 години
Значи когато искат помощи и ревът че са дискриминирани са Роми когато си изоставят децата стават изведнъж Българи и децата им стават Българчета доста удобно и нагло !
34
2
 
30
 
! Отговори
СС преди 12 години
Кой би осиновил *** ? Има една поговорка "Вълка козината си мени, нрава никога" !!!
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Офцъ такава, ако нямаха скруполи щяха да са осиновили всички и щяха да питат за още... *** драсканици ..
32
2
 
21
 
! Отговори
СС преди 12 години
Има грешка "Всяка година 200 български деца се изоставят в домове" да се чете: "Всяка година 2000 *** деца се изоставят в домове"
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупости..."Тя отбелязва, че чужденците нямат скрупули да осиновят дете с типични ромски черти, с кривогледство, с леки физически или психически увреждания." Всеки чужденец мечтае да си отгледа изродче... Ми то е заложено вътре в човека по целия свят да изпитва най-малкото неудобство от такива, а тая са изфърля публично на селския мегдан.
30
3
 
30
 
! Отговори
до:25 преди 12 години
Радвам се,че има и други хора,които мислят като мен... Заплащането (еднократно) за стерилизация на ***, ще ни излезе много по-евтино от отглеждането им.Трябва да се вземат мерки срещу популацията им на ***.Отделен е въпросът,че освен отгледани с нашите данъци те са паразитиращ и престъпен етнос
29
1
 
34
 
! Отговори
Петър Иванов преди 12 години
Абе тия наще проклети управляващи няма ли да спрат размножаването на гнусните паразитиращи ***?-Как да ги накараме тия депутати да им дойде акъла и да се заемат по въпроса с високата раждаемост на ***?
28
1
 
21
 
! Отговори
земледелец преди 12 години
Тъй като става дума за *** *** ,питам аз , защо министерството на земеделието не се вземе в ръце , и не кандидатства по някоя от програмите на ЕС за развитие на животновъдството -САПАРД ,мапард ,квото се води там . За някой и друг лев субсидия от горе !??!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вземете ги пратете на солариум българчетата поне да ги вземат тях ! Срамота
26
1
 
12
 
! Отговори
Калин преди 12 години
кандидат осиновителите чужденци .. са най вече от Италия, Испания .. те не предпочитат да осиновяват синеоки и руси деца .. много от българските семейства осиновители предпочитат да осиновят по *** деца ..най често от смесен произход... да си пробутват глупостите другаде .. смучат яко пари .. и чиновници .. и организации около тях, тази фондация .. не се занимава пряко с осиновявания .. извършва само мониторинг .. до колкото съм запознат, но определено излизат с подобни доклади по поръчка.
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпроса с размножаването на *** може да се реши изключително лесноПросто трябва да се намери фондация, която да предлага 2000 лв на всеки *** или *** който си направи доброволна стерилизация.
24
1
 
30
 
! Отговори
any преди 12 години
Какви са тия руси и синеоки деца, що за глупости? Познавам осиновители и работници в сферата, това са измислици на редакцията! Уволнете го тоя фашист.Едно е да искаш еди-какви цветове, съвсем друго - да се притесняваш дали ромската външност не върви комплект с генетични увреждания от алкохолизъм на родителите например... Защото в България отглеждането на деца със сериозни здравни проблеми е ходене по мъките. Или това е новост за редакцията?
23
0
 
7
 
! Отговори
НСС преди 12 години
О, добре че ме подсетихте! Изключително показателно е това, че Лили няма деца или няма осиновени деца, това говори много за нея!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пращайте ги износ за Гърция сапунчетата, там им се радват !