Млада жена е в будна кома след лекарска грешка

След операция от апандисит тя изпада в клинична смърт
Обновена: 9 авг 2011 14:42 | 9 авг 2011 10:00,
211
Млада жена е в будна кома след лекарска грешка
Снимка: архив "Булфото"

Съмнения за лекарска грешка преобръщат живота на 32-годишната Лина Петкова от Лакатник на 180 градуса.

След като е приета за операция от апандисит в болницата в Своге, Лина изпада в клинична смърт. Тя е транспортирана и реанимирана в болница "Света Анна" в София. Младата жена оживява, но заради тежките увреждания на мозъка изпада в будна кома, съобщи bTV.

Родителите на Лина са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия както трябва и тя е изпаднала в шок.

След случая анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият – болничен.

От протокола при проверката на здравното министерство става ясно, че в анестезиологичния лист не е описано какво точно е влято на Лина, а документът не е подписан от екипа.

Преди да отиде в Своге, заради силни болки Лина се преглежда в Пирогов и във Военна болница. И в двете болници не откриват причина за операция от апандисит. Същото е мнението и на лекарите от "Света Анна".

Какво се е случило в операционната в Своге, не става ясно и от проверката на здравното министерство.

В документа обаче личат нарушения като несъответствие в часа за проследяваното състояние на пациентката, няма подписи на анестезиолога и хирурга при напускане на операционната след усложненията.

Комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма. Не е взето под внимание вегетативното разстройство на Лина, което може да има сходни симптоми. Не е извикан кардиолог за консултация, липсват важни лабораторни изследвания. Анестезиологът в отпуск Аламуров не е описал и поддържащата терапия при транспортирането.

От Министерството на здравеопазването в крайна сметка стигат до извода, че болницата в Своге трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, да спазва стандарт "Анестезиология и интензивно лечение" и алгоритми при транспортирането на болни.

А родителите на момичето в будна кома продължават да чакат отговори и чудо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
44
 
! Отговори
ГЕРБер преди 12 години
България е в будна кома след политическа грешка през 1944 г.
87
2
 
29
 
! Отговори
UFO преди 12 години
Когато се обърне каруцата, пътища - много.Болната е консултирана в елитни лечебни заведения - Пирогов и ВМА, където е преценено, че няма основание за оперативна намеса.Аз лично си задавам 2 въпроса. 1.С какъв акъл лекарите в Своге са пренебрегнали мнението на консултантите ?и не по-маловажния въпрос:2.С какъв акъл, близките са дали разрешение, жената да се оперира в Своге?
86
2
 
16
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Юберменш , манипулираш! Мен са ме лекували от дизентерия през 88г , като се оказа ,че имам спукан апендикс.Тогава лекарите кадърни ли бяха ? Години напред ще търпим последствия от хора които не стават за професията си но са там по различни причини и родителски желания.Сбъркали са да си носят последствията.Но чак ,че всичко кадърно е избягало, стегни се.
85
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"След случая анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият болничен." *** СИ НАГЛИТЕ ТИПОВЕ СА ТИЯ ДВАМАТА! АМИ ТОВА НЕЩАСТНО ДЕВОЙЧЕ КАКВО ДА КАЖЕ? А НЕГОВИТЕ РОДИТЕЛИ И РОДНИНИ? ДА ВЗЕМЕМ ДА ГИ СЪЖАЛЯТ, ЧЕ СА НЕКАДЪРНИ, КАТО ПОВЕЧЕТО НИ МЕДИЦИ, ДА МАХНАТ С РЪКА И ДА ЗАБРАВЯТ? ДОКАТО НЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ ЕФЕКТИВНО И ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА И ОСТАНАТ БЕЗ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВАТ ПРОФЕСИЯТА СИ ДО
84
7
 
27
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
всеки в бг знае 4е лекарите в бг са корумпирани и некадърни.....ТОВА Е ИСТИНАТА....
83
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плюйте по МВР, че ударило главата на някой си, докато негодните фелдшери ви морят като безполезни твари!!!
82
15
 
3
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 12 години
АБЕ, .......Я НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ!
81
2
 
35
 
! Отговори
... преди 12 години
Живея близо до Своге. Целият ми съзнателен живот е преминал тук. Всеки човек в дефилето знае, че повечето лекари в тази болница са накадърни. Който и да отиде там, каквито и болки да има - операция от апандесит! Отиваш с болки в ръката, крака или пък глвата - възпален апандесит! Имам 3 приятелки, които отидоха на прифилактични прегледи и хоп - възпален апандесит! Взеисвестно е, че в болницата в Своге НЯМА да ти помогнат, а само ще те уморят и то от нещо, от което не си боледувал!!!
80
1
 
25
 
! Отговори
SAUER преди 12 години
ДО ДАНИ... Права си че има и добри лекари, но лекарите трябва да бадат и само такива ,а не да се учат и експериментират върху хората. Човек след като е отишъл в болница е отишал с надеждата ,че ще му помогнат .Болницата не трябва да е като ТОТО пункт- Ще озравея или попа ще изкара някой лев.Сега така се получава...
79
4
 
29
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
Ами така ще е, като изгонихме сами добрите лекари с жалките заплати и оставихме пишманите, които в никоя бяла държава не биха ги взели на работа...такива случаи ще стават масова практика след още 5-6 години.
78
3
 
14
 
! Отговори
До Мен преди 12 години
Какво да ми харесва бре?Че лекарите са съсипали живота на един човек и семейството му ли?
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 76 Може и да са се скрили, както коментира dnes.bg......Не допускаш ли че са се скрили от журналисти. Защото където журналист мине - трева не никне
76
2
 
18
 
! Отговори
Мен преди 12 години
...На някого направи ли впечатление двата бутона "ХАРЕСВА МИ" , под заглавието и в края на статията ?! Идиотщина , породена от болни мозъци в сайта....
75
2
 
7
 
! Отговори
UFO преди 12 години
До тялото - Диагнозата ти е вярна, но грешката се е случила през есента на 1944 година
74
4
 
15
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Че, като не са виновни защо са се скрили? Единия в болнични, а другия в отпуск. Ако се чувстват невинни да излязат пред близките, пред обществото и да обяснят компетентно и ясно каква точно е истината.
73
0
 
22
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Лекарите това, лекарите онова...Лекарите, пичове, са същите като и останалата част от народа, като вас. Няма как да изисквате от тях повече отколкото от себе си.Ако има виновни да бъдат наказани! Но случаите с лекарски грешки ясно показва, че проблемът не е в това, че лекарите са някакви си особени индивиди в бели престилки, а това, че цялата система на здравеопазването е пред тотален разпад. При това напълно умишлен. Стига елементаризми, дайте да говорим по същество, а!
72
4
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
След политическа грешка България е в будна кома вече 20 години.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората в нормалните държави още малко ще започнат да трансплантират глави..........След още МНОГО ще се трансплантират глави, приятелю, ако въобще е възможно до се случи.
70
2
 
16
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Много жалко за момичето, но не знам защо винаги се акцентира върху лекарските грешки. Има и много свестни лекари, които си вършат работата отлично, но за тях не се пише...
69
1
 
18
 
! Отговори
crus преди 12 години
65 .... тук в тая смотана абдикирала от народа си държава ти да си чул някои да е виновен за нещо ???? та прочети другата статия за двамата *** ...как евентуално ще получат условна и 1500 лева глоба ?????????????????????????за затрити два невини човешки живота .... а за осъден лекар да си чул ??? ти не знам на какъв хал си аз искам справедливост ... но в държава на чиновници на хранилка ... Абсурдистан