Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона

Шоуменът трябва да ги плати заради обидата "фюрер"
9 авг 2011 15:06,
419
Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона
Слави Трифонов. Снимка: Булфото

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров осъди телевизионния водещ Слави Трифонов за неверни и обидни твърдения към него, отправени от екрана на bTV.

Те били изречени от шоумена в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г.

На 19 юли тази година Софийският градски съд реши Трифонов да плати на Сидеров 45 хил. лв. обезщетение, както и разноските по делото от 479 лв. и натрупаната лихва.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Магистратите по делото са разгледали записи на предаванията на шоуто. От тях станало ясно, че Трифонов е отправил обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер".

Според шоумена това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му, посочва партийният вестник на националистите.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация.

Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

"С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун".

Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

"Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", аргументират се магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудя се дали да аплодирам съда или пак да го критикувам. Най-добре и двете.За решението - БРАВО!Обаче какво е това нещо? Че то това дело е от 2005 година. Бавно, много бавно.
365
7
 
25
 
! Отговори
;) преди 12 години
На кой МУ е по-голям?на Волен +на Слави -
364
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Славка Трифонова Плешивова правилно се е ориентирала на кого да лиже задните части и да шлифова с уста от ефира атрибутите им. Гоце си е млад милиардер, а Доганеца и малките деца в тази държава го знаят че е милиардер. Друго си е на милиардери да правиш *** все пак!
363
2
 
33
 
! Отговори
не атакист преди 12 години
Браво Волени,тоя *** вече прекалява.Не само ти,а и доста други хора трябва да го съдят.Той се е самозабравил в лъжите,нахалството и безочието си.Посегна дори и на живата българска естрадна икона Лили Иванова -уважавана в цял свят.Браво Волене нека и другите да последват твоят пример,омръзна ми години на ред да гледам изкривеното от злоба и жлъч лице на Слави Трифонов.
362
7
 
20
 
! Отговори
до 369 и 45 преди 12 години
ВЪЗМУТИТЕЛНО !!!Обиждаш Дългия, че бил чалгар. Как можа да напишеш такова нещо.....??Я си спомни първият му албум. Колко художествени достойнства и душевна извисеност има в "РЪГАЙ ЧУШКИ В БОБА".
361
3
 
24
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
Най-после мога да кажа браво на тоя съд!Значи могат и обективни да бъдат съдиите!Прави им чест!
360
1
 
29
 
! Отговори
do 366 преди 12 години
A мен ме е срам че има такива "българи" като теб да подкрепят тази плешива мижитурка и минетчия на Гоце и Доган. Впрочем ти беше Фатих Терим..пардон Император... от един спортен сайт, нали? Много ясно че един турчин като теб ще подкрепя ибрикчията на Доган и турската *** Гоце.
359
2
 
36
 
! Отговори
45 преди 12 години
Слави е един противен чалгар.
358
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слави като е такъв голям патриот, защо фирмата му е регистрирана в щата Делауер и не си плаща данъците в България?????? Иначе знае да плюе, когато му изнася! Защо не критикува Първанов? Защо не плюе по Доган? Нима са по-чисти от другите?
357
4
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Политиката на Слави (про- БСП) е политика на БТВ. Тази медия прочисти до основи всички журналисти, които не са лево- ориентирани и я напълни с синовете и дъщерите на полковници от ДС, на партийни секретари, въобще на ***. Следователно не може да се нарича национална медия, а медия на БСП, т.е. партийна медия. Слави просто следва политиката й. Това на всички е ясно.
356
36
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Слави, Подкрепям те за това ,че каза истината за този политически ***.срамувам с ,че е от Ямбол.
355
4
 
30
 
! Отговори
сашо преди 12 години
айде селско тарикатче като се прави на мъж вади парите и плащай,гнусна ЧЕРВЕНА ***,за всички правиш скечове и коментари само за ДОНОСНИКА НА РЕПУБЛИКАТА НЕ,БЕЩЕ ПРЪВ ПРИЯТЕЛ НА ПОЖАРНАТА НО КАТО НЕ ТИ ДАДЕ ДЕПУТАТИТЕ СИ СТАНА ГОЛЯМ МОРАЛИСТ,ПО ДОЛЕН СИ И ОТ МАДАМ В,ПОЛИТИЧЕСКИТЕ *** НА ПРЕХОДА КАКТО БИ СЕ ИЗРАЗИЛ ТВОЯ АВЕР АНДРЕЙ РАЙЧЕВ,ДЕРЗАЙ АКО ПЪК ТЕ ИЗГОНЯТ ОТ БТВ ДРУГОТО АВЕРЧЕ СВИНАРЯ ГЕРГОВ ЩЕ ТИ ДАДЕ ДА ХРАНИШ СВИНЕТЕ МАИКИ.
354
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болен джуджето не може да се мери с гиганта Слави. Е те тва е.
353
7
 
1
 
! Отговори
салдо преди 12 години
каква страна бе. каква държава. вие сте аутсайдери, които ги промиват за да им бачкат за без пари.
352
8
 
1
 
! Отговори
салдо преди 12 години
каква страна бе. каква държава. вие сте аутсайдери, които ги промиват за да им бачкат за без пари.
351
1
 
3
 
! Отговори
гад преди 12 години
Няма начин - Костов е виновен!
350
3
 
4
 
! Отговори
салдо преди 12 години
каква страна бе, туй ващо живот ли е?
349
3
 
12
 
! Отговори
d преди 12 години
Нито единия, нито другия е стока. Трябва от време на време да им се натрива носа. А още по-добре, че са се захванали да го вършат взаимно. :)
348
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И с Костов няма!
347
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замислете се защо в шоуто на Слави няма нито един скеч с Първанов и Станишев. Чии интереси обслужва това "шоу" и как така съществува от толкова много години?