Русия обвини Bulgaria Air за кризата с туристите у нас

Ситуацията не можела да се оправдае с финансови проблеми
Обновена: 12 сеп 2011 15:24 | 12 сеп 2011 12:11, Елка Василева
154
Русия обвини Bulgaria Air за кризата с туристите у нас
Правителственият самолет на бургаското летище. Снимка: Булфото

Ситуацията, създадена за руските туристи от Bulgaria Air, която отказа да превози от Варна и Бургас около 900 руснаци, не може да бъде оправдана с никакви финансови или каквито и да са други проблеми, заяви днес прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Стотиците руски туристи станаха "заложници" на летище Бургас, след като от петък авиокомпанията Bulgaria Air отказа да извърши всички полети, резервирани от фирма “Алма тур”, обяви тя.

"Превозвачът отлично знае, че туристите са заплатили за полетите, иначе нямаше да стигнат до България. А демаршът, предприет от авиокомпанията в края на миналата седмица, е планиран шантаж и игра на нерви за стотици напълно невинни хора, които съзнателно и цинично бяха въвлечени в конфликта, за да се съберат парите от длъжника", каза Тюрина за Интерфакс-Туризъм.

Още по темата

"Няма съмнение, че акцията е била планирана. Bulgaria Air не спря неплатените полети нито в началото, нито в средата на лятото, а изпълнява полетите целия сезон, знаейки, че туристическите оператори плащат на „Алма тур“. А сега програмата е към края си, последните полети се изпълняват за сметка на предварително внесени депозити, тоест текущи плащания повече няма да има – няма какво да се чака. Точното време за шумен финал, за да се опитат да изстискат парите, получени от „Алма тур“ през лятото", каза още Тюрина.

Тя припомни, че Bulgaria Air не за първи път „демонстрира нечистоплътност“ и посочи като пример случаят от миналата година с новосибирската фирма „Акрис“.

От своя страна вестник „Российская газета“ пише под заглавие „Почивка до понеделник“, че не е известно колко ще продължи принудителният отпуск на руснаците, които не могат да излетят от Бургас и Варна заради спора между Bulgaria Air и „Алма тур“.

Изданието припомня, че скандалът избухна в петък, когато авиопревозвачът отмени три полета от Бургас и Варна за Москва и Санкт Петербург.

Решението беше обяснено с това, че туроператорът дължи 5 милиона долара и чартерите няма да се изпълняват, докато парите не бъдат платени. Компанията туроператор обаче твърдеше, че е платила навреме и сега е принуждавана втори път да плаща билетите, пише руското издание.

В резултат на последвалата масова отмяна на полети в събота вечерта на летищата във Варна и Бургас се натрупаха почти 1000 души, сред които и много деца.

Някои си купиха отново билети за връщане, но онези, които не разполагаха със средства, бяха принудени да останат в България. Чест прави на руските дипломати и собствениците на българските хотели, че всички руснаци безплатно бяха настанени в хотели и им Бяха раздадени вода и храна, пише още вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
8
 
! Отговори
7 преди 12 години
7, Много точен коментар. Браво !
9
6
 
7
 
! Отговори
timi преди 12 години
goliqm sram a bulgaria pak dokaaxme 4e nemoije da pravime nisto kato xorata drugite durjavi praviqt miliardi dolari ot vsiakukuv vid turium i po tozi na4in se otvariqt novi rabotni mesta vdigase standarta i zplatite a nie tuk gledame da go sasipeme po bulgarski i tova govori zle za bulgarskite firmi
8
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оправяте се с туроператора си - Алма тур. Те за пореден път са неизправни и некоректни. Никой не е длъжен да изпълнява каквито и да са услуги безплатно. Защо руснаците не се поинтересуват, къде и как са почивали тази година собствениците на Алма тур? ;) Нещо повече - Алма тур е руска издънка - там се въртят руски пари. Bulgaria Air няма никаква вина в случая. Руснаците да се оправят със собствената си издънка - Алма тур.
7
9
 
16
 
! Отговори
555 преди 12 години
Хубава работа ама българска! Поредната излагация! Наистина в БГ не може да се развива нищо, дори туризъм, язък, че сме на такова място и имаме, и море, и планина...аман от тарикати и мърлячи!
6
18
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи руснаци през януари 2009 година 90 000 000 жители на Европа станаха заложници на руската газова политика. Кризата от 2009 не може да бъде оправдана с никакви финансови или каквито и да са други проблеми , а сега пищите за някакви си 900 души.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оо чистоплътните тавариши пак се обадиха
4
17
 
8
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Мужиците да си ябха пратили самоелти да ги приберат а после да си чакат парите каот се уредят отношениеята... без пари никой не бачка бе *** скотски вече... хуабво че мутрата с небжжна душа режи да се подмаже на Москва... ис моите данъци ви виърна част от хората...
3
11
 
40
 
! Отговори
електорат преди 12 години
А РУСИЯ ГАЗ БЕЗ ПАРИ ПУСКА ЛИ НИ!!!!!
2
8
 
34
 
! Отговори
е... преди 12 години
Разбира се, че е така! Познайте, кога тези туристи ще дойдат пак у нас. А пък и доколкото знам подобни проблеми се решават в съда. Българска работа...
1
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нагло, по-нагло, най-нагло, ***