Студенти скочиха срещу високите такси в университетите

Увеличението ще е с 16% и е залегнало в Бюджет 2012
Обновена: 11 ное 2011 21:53 | 11 ное 2011 21:53,
290
Студенти скочиха срещу високите такси в университетите
Снимка: архив, Булфото

Студентските съвети на осем висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2012  г. 

Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. – да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лева, а семестриалните такси на студентите са били "не по-високи от 30 на сто" от този норматив.

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева. През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20 процента на студентските такси. 

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров, цитиран от БТА.

По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните  професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
за 20 преди 12 години
Да го духат *** като теб! Духате го и ще го духате!
22
6
 
5
 
! Отговори
народен будител преди 12 години
доиде време да покажем на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на левски и ботев.че сме хора а не стадо,***.целият свият излиза на улицата и протестира да излезем и ние на мирен протест-окупираи софия.да покажеме,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да се застопорияват заплатите,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не искаме да сме безработни и социално слаби европеици а управлияващтите да трупат милиони на гърба на народа-циялата истина за мутрите,ко
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Студенти, борете се за правата си! България има нужда от хора като вас! Светът има нужда от хора като вас!
20
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе да го духат мамините! Няма аз да им плащам купоните в студентски град и да ми влачат изпитите с тройки! Който иска да учи висШо - да си плаща! Аз не го карам на сила, съответно той не трябва да ми яде от данъците!!!
19
1
 
7
 
! Отговори
келеша преди 12 години
добре, разбрах те и съм съгласен..за изброените университети нямам предвид преподавателите, а средата и нивото.. не съм платен.. завършил съм су и съм общо взето доволен - и да.. няма ги такива тарикатщини, характерни примерно за унсс
18
4
 
1
 
! Отговори
за 13 преди 12 години
Хейтър. Върви при мизерията. Платено нищожество!
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Студентите, не вярвайте на разни агитатори. Отстоявайте си правата! Агитаторите са платени за да ви унижат и да ви смачкат!
16
3
 
12
 
! Отговори
до келеша преди 12 години
Абе пич ти говориш сякаш си учил във всички университети в България. Има всякакви хора навсякъде, защо поставяш нещата под общ знаменател. Учих 2 години в СУ и се отказах, Алма матер, не знам какво, а качество нулево. От друга страна един от най-ерудираните хора, които познавам преподава точно в "провинциален" университет - свищовския (макар че и там пълно с какви ли не). Не обобщавай така нещата, само защото тук куцо и сакато имат висше не значи, че всички преподаватели и студенти са еднакви.
15
4
 
19
 
! Отговори
до келеша преди 12 години
Самото ти твърдение ,че споменатите поименно от теб университети стават за нещо и имат свестни преподаватели е смешно. Всички специалности са опропастени поради некадърна администрация , остарели методи на преподаване и липса на практически занятия. Само заради това заслужаваш "-" .По темата - това се наблюдава в световен мащаб и целта е ясна - генериране на повече неграмотни , следователно бедни хорица. Студентите са прави да протестират.
14
0
 
20
 
! Отговори
ИТ спец преди 12 години
Не ми пука, аз вече съм на обучение в кошарата при дядо ми. Добре ми е при овцете, че и такса не ми вземат. Е, едни данъчни нахалстват, но и с тях ще се разберем. Интересно ми е само колко пари ще отмъкнат във връзка с конкурса за е-правителство, дето го обявиха........
13
3
 
10
 
! Отговори
келеша преди 12 години
за 12 - кое ми е платеното бе, не разбрах - чии интереси защитавам?
12
7
 
5
 
! Отговори
за 7 преди 12 години
Хейтър. Върви при мизерията. Платено нищожество!
11
2
 
9
 
! Отговори
glasuvai pak za GERB преди 12 години
Ne znam kakvo stava s tozi narod? Lujat go, osobeno Borosov i sie, i narode si viarva.Sega razbirate li kakubv debel shte go iadete?Ne, e shte vidite sled zimata.Shte se broim koi e ocelial.Ostanelm li si po domovete i ne protestirame li, murtvi sme a GERbADJIITE shte pulniat gushi.
10
0
 
27
 
! Отговори
Крис преди 12 години
А, така пак за герб-оод да гласуваме всички!! Имам чувството , че народа ни е хипнотизиран , това правителство ни разката фамилийте и въпреки всичко много хора го харесват , какво става, че сме овце , овце сме, ама сега май сме и луди овце...
9
19
 
10
 
! Отговори
katani преди 12 години
Да го духат студентите..!!!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За ко им е висшо лош генетичен материал всеки иска да е адвокат или банкер накъде върви тая държава без производство и работна сила загиваме. Модела трябва да се смени хората които изрват БВП да бъдат милионери а тия съдии и други на минимални заплати.
7
11
 
11
 
! Отговори
келеша преди 12 години
това за унитата е лично мое убеждение, не съм платен, може би съм изпуснал някой или??унсс също са доста зле.. и има корупция! като почнат от унсс и минат през провинциалните - да ги закриват всичките! да останат няколко качествени!
6
5
 
14
 
! Отговори
VERVAITE NA GERB! преди 12 години
STUDENTI,NALI GLASUVAHTE ZA GERB....HAIDE SEGA IM JAJTE POPARATA!!TOLKOVA LUJI I IZMAMI NE E BILO.TAKLUV *** KATO DJANKOV NE E IMALO. A BORISOV E IZVUN KLASACIATA.GLADUVAITE ILI IZLEZTE NA ULICATA DA SVALIM TEZI *** OT GERB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
10
 
12
 
! Отговори
келеша преди 12 години
който ми цъка минуси да се обоснове с кое не е съгласен, че не мога да асимилирам с кое изобщо от казаното може да се появи несъгласие..
4
12
 
17
 
! Отговори
за 3 преди 12 години
Хейтър. Върви при мизерията. Платено нищожество!