До 1000 глоба, ако оставиш дете до 8 г. без надзор

Забраняват разкриването на имената на деца жертви
Обновена: 15 ное 2011 08:35 | 14 ное 2011 18:45,
121
До 1000 глоба, ако оставиш дете до 8 г. без надзор
Снимка: архив, БТА

Глоба от 300 до 1000 лева ще се налага на родители, които оставят без надзор дете до 8-годишна възраст.  Това е записано в проекта за Закон за детето, който се очаква да влезе в сила през 2013 г. Документът беше представен официално от социалното министерство. 

При първо провинение родителите ще заплащат от 300 до 500 лв., при второ - от 500 до 1000 лв., а при трето се праща преписка до прокуратурата. В първоначалния вариант на законопроекта се обсъждаше максималната глоба в случая да бъде 5000 лева.

"Само през миналата година Държавната агенция за закрила на детето е работила по 40 случая на деца, оставени без родителски надзор и грижа", обясни заместник социалният министър Валентина Симеонова.

Изоставените деца до 3 години вече ще се настаняват само в приемни семейства, а не в социални домове.  Ще бъде създадена мрежа от приемни семейства, които ще се грижат за бебета, е записано в документа.

На всеки две години задължително ще се преразглеждат съдебните решения за настанените в социални домове деца. Така ще може да се види каква е промяната в ситуацията около детето и дали има възможност то да излезе от специализираната институция. Дали да бъде настанено в приемно семейство или в семейството на роднини или близки, коментира Симеонова.

При раждане на дете с увреждане новият закон предвижда към еднократната помощ, която се дава за всяко дете, да се отпуска допълнително минимум 500 лв. Месечните помощи за  деца със специфични проблеми да се дават до навършването на три, а не както в момента до две години.

От 200 до 1000 лв. глоба очаква родителите, които не осигуряват редовно посещение на детето си в училище, включително и материални условия за подготовката му за образование.

До 8 000 лв. ще е санкцията за търговци, които продават на деца цигари и алкохол. При повторно нарушение може дори съответният магазин да се затвори.
Глоба до 1 000 лв. пък ще се налага на лекар, който съветва дете да бъде изоставено.

Още по темата
От 300 до 500 лв. ще плащат родители, чиито деца до 14 г. са на обществени места след 20 часа без пълнолетен придружител.

Няма да може да се разкрива самоличността на деца, които са станали жертва на престъпление, сексуално насилие или трафик. Ако медиите нарушат забраната, ще бъдат глобявани в размер на до 2 000 лв. 

Според законопроекта за психично и сексуално насилие върху дете ще се смята принудата или склоняването за встъпване в брак или съпружеско съжителство преди навършване на
16 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
9
 
0
 
! Отговори
за 75 преди 12 години
изчезвай бе мазен комуноиден партиец
74
5
 
8
 
! Отговори
пурко преди 12 години
Гледайте си децата както трябва и стига мрънкайте става въпрос за вашите деца..споко ако се грижите както трябва никой няма да ви глобява.
73
0
 
4
 
! Отговори
До ГТФ преди 12 години
Е как бе, нали акциза от цигарите "отива" за здравеопазване... :( И после раждайте.А на оня отдолу дето му се къса сърцето за ***, да си осинови едно, а не да забременява жена си.
72
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 65човеко аз виждам децата си за по час на ден - преди да са заспали, да спра работа щото на някой мналоумник така му кефнало, и да си оставя децата бедни и в мизерия ?имаше една приказка много точна - "видяла жабата, че ковът коня и тя дигнала крак"
71
2
 
13
 
! Отговори
мим преди 12 години
а какви ще бъдат глобите за некъдърни управници,които оставят народа в мизерия? само питам.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има насилие над дете, оная му работа да се накълца на филийки!
69
2
 
8
 
! Отговори
gtf преди 12 години
ей тва герберите наистина сте големи ***, как до сега нищо свястно не ви роди главата ...
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като го оставиш това дете БЕЗ НАДЗОР, ТИ НЯМА ДА РАБОТИШ, ТИ ЩЕ ТРЯБВА ДА НЕ РАБОТИШ И ЕВЕНТУАЛНО, АКО ГО ОСТАВИШ И ТИ ЛЕПНАТ ГЛОБА 1000 ЛЕВА КАК ЩЕ ГО ПЛАТИШ КАТО НЕМАШ РАБОТА???? ЩО ВИ НЕ *** ПУТК**ТА МАЙЧИНА И ПРАВИТЕЛСТВО СКАПНО ДОЛНО ОЛИГОФРЕНЯСАЛО!!!! СКАПАНЯЦИ МАЧКАТЕ НАРОДА ОБАЧЕ ДЕНЯТ НА ВАШИЯ КРАЙ ИДВА!
67
2
 
10
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
Дянков, министре на финансите, не можеш да пълниш бюджета само жт занъци ш глоби!Виж икономиката!Не увеличавай възрастта за пенсиониране, защото ти си ***!Намали твойта заплата и заплатите вминистерския къвет!Ти си паникьосан!
66
3
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
изключителен пробив за нас като общество.
65
4
 
0
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
муааааа, ко мом да изсерем толко, сите че ви намажем- Сговняци кирливи
64
7
 
10
 
! Отговори
Чета и не вярвам преди 12 години
Това е един от най-разумните и хуманни закони, който българския парламент е приемал въобще.И пак се почва плюенето. Вие тотално сте се изродили. Децата до осем години са несъзнателни и изключително уязвими. Оставени без надзор и подкрепа израстват душевно осакатени. Боже опази ни да не сме в състояние да осигурим сигурност и подкрепа за децата си. Всеки път като видя безпризорно *** дете сърцето ми се свива. Децата не го заслужават. Родителите са ***. Този закон ако се спазва ще бъде
63
3
 
1
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
мууууу
62
1
 
7
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
Начи ко оставиш детето пред входа да люпи семки - 1000 лв, ако го пратиш да проси или прустутуира, няма глоба ?Ко прайме с *** ?
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Двамата родители общо 40 дни отпуск. Ваканциите на детето общо почти 5 месеца. Как? Не всички имаме живи родители, а дори и да е така, те не са ни длъжни. Важното е глоби да има. Ми глобявайте всички *** паркирали по тротоарите и минаващи на червено. С парите на ден по детска градина ще се строи! Глобявайте тия с кучетата, които не събират *** на любимците си, на ден по детска площадка ще се вдига. Нямам думи.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Законодателните промени са съвсем разумни и основателни. Тези конструкции не сме ги измислили ние ;) Не съм фен нито на ББ, нито на ГЕРБ, но това правителство все повече показва, че е най-доброто в най-новата история на България. На същото мнение са и в Европа. Това не е без значение. За щастие не всички в България са *** плиткомозъчни хейтъри-***.
59
3
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Винаги се намира решение децата са на първо място.Нека да растат здрави и не дай боже да им се случи нещо лошо и после да се упрекваме цял живот.Да никое не е застраховано но все пак .....
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето решението за безработицата и пенсиите. Майките гледат децата си до 8 г. минимум ,после се пенсионират на 65 г. с 15г. трудов стаж и пенсия от 136лева. Да живее политиката на Дянков и Борисов. Колко ще са тези бащи които ще могат да издържат жените и децата си в България при тези цени и заплати.
57
0
 
11
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Следва, че единият от родителите НЕ ТРЯБВА да работи до навършването на 8 годишна възраст на детето. Няма как да е на работа и да се грижи за детето си едновременно.А колко от родителите работят по 10-12 часа на ден, като се включи и времето за придвижване до в къщи.Самото едното желание не стига. Игнорорам случаите на безотговорни родители. Има и такива. Но имам предвид грижовните родители, които милеят и обичат децата си, но са изправени пред дилемата да им осигурят средства за преживяване.
56
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Най-редовно виждам малолетни чаавета, оставени без надзор, да карат незаконни каруци по софийските улици !!! Случайно да има глобен ***? Или тия глоби са само за хората?А далаверата "приемни семейства" е, че приемните родители получават заплата от 312 лв на месец, като отделно, за нуждите на осиновеното *** се отпускат още от 195 до 260 лева... или общо подобно *** струва на НАС над 110 000 лева за 18 години !!! Неслучайно все по често *** осиновяват *** чаавета !!!