"Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"

Студентите в СУ излизат на протест срещу новите семестриални такси
Обновена: 16 ное 2011 12:22 | 16 ное 2011 10:33, Красимир Ангелов
153
"Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"
Снимка: priziv.org

Протест срещу повишаването на размера на таксите в законопроекта за Бюджет 2012 готвят студентите от Софийския университет.

Той ще се проведе на международния ден на студентите – 17 ноември, от 11 часа в двора на ректората на Алма матер.

"Искат държавата да плаща все по-малко, а ние, студентите, да поемаме все повече: вече до 2/3 от разходите по обучението могат да се стоварят върху нас! Това предвижда Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г. чрез поправка в Закона за висшето образование, където думите "една втора" се заменят с "две трети"!", се чете в посланието за протест на инициаторите.

Те посочват, че ако готвените промени станат факт, студентите съвсем "законово" ще трябва да плащат значително по-високи такси.

Така например за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм таксите може да достигнат 457 лв., за право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации – 731 лв. на година, за специалности като природните науки, информатика, архитектура, инженерните специалности – над 1000 лева на година.

Още по темата

"В нашата родина България ние, студентите, от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование, таксите се покачват ежегодно – а от 2012 се предвижда просто шеметното им увеличение. На свой ред убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици", продължават организаторите на протеста.

"Нека не позволяваме на правителството да отнеме живота ни! Да се съберем всички заедно на студентско събиране-протест!", завършва посланието, публикувано на сайта priziv.org.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
20
 
! Отговори
до 85 от 83 преди 12 години
Всеки си прави сметката какво иска и какво може!Не може висшето да е самоцел на родител ,защото нямало работа ,ако няма висше...Ти не пишеш ,че това е искало детето , или че там има заложби и при това няма задочно от тази специалност. Не казваш разбираеми неща , а описваш болните си амбици.По тошово време съветваха " учи ,мама да не работиш" , сега това не минава!Работа за бачкатори има и винаги ще има! Мързела не е причина за на уж учене и по- ниски такси.
92
5
 
16
 
! Отговори
Салвия преди 12 години
И аз съм била студентка, работих и учих, за да се издържам; знам, че не е леко, но то пък къде ли е!?! Но, уважаеми студенти, спрете да мрънкате за таксите. Да, наистина - спрямо средните доходи в България тези такси за нормални за едни и непосилни за други. Но я си представете колко би ви струвало това в една Германия например, или Англия, или Холандия - няма и грам сравнение, нали? Бихте ли могли вие или вашите родители да плащат по 7-8 или 10 хиляди евро на учебна година!?! Жалко е, но е факт
91
1
 
17
 
! Отговори
До Калина преди 12 години
А какво правим с хора, които искат да учат Медицина или други специалности, заемащи по-голямата част от деня на дадения студент? Някои специалности и учебни програми не разрешават да се работи, защото много преподаватели (например в СУ) пишат присъствия и може да не те допуснат на изпит? Не всичко е черно и бяло.
90
3
 
15
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
близка позната плаща над 6 хил лева на година да учи в СУ..понеже е от 3та страна?!?!и на всичкото отгоре я карат да си купува учебницитеструва ли си?НЕ!
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то пък едни студенти!! с 3-ки влизаха тази година
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
желязото се кове докато е горещо
87
6
 
22
 
! Отговори
Калина до 73 преди 12 години
Скъпа,1. Надявам се, че не си студентка, защото си твърде неграмотна!2.Аз имам син студент, който и работи и по този начин:а/изгражда си стратегия на приоритетите (напр. днес на работа или упражнения);б/парите, които получава не решават проблемите с издръжката, но помагат! и са оценени според положения труд;Следователно: Който младеж ИСКА да учи, намира начин. Който не - търси причина!
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Висшето образование не е задължително и нявсякъде образованието е скъпо, особено висшето. Вратите на ЕС са отоврени, пазарна икономика и който смята , че може да се справи и е знаещ, да отиде в чужбина да следва...
85
1
 
20
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Задочното обучение в редица специалности е по-лошо от редовното и това даже има ли смисъл да се коментира, същото е с университети в другите градове, с малки изключения, а животът в Пловдив и Велико Търново не е толкова по-евтин от този в София например, пак отиват поне 300-400 лева минимум за да се издържа детето, така че такива подхвърляния са напълно излишни при положение, че повечето семейства имат и друго дете или малък доход...а без висше вече и една обикновена работа не може да се намери.
84
10
 
20
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Я тихо! Като работят горките родители за 500-600 лева - това си е техен проблем. Да не са раждали деца като им е толкова голям проблема. А и да са родили, задължително ли тяхното *** трябва да стане висшист в София? Ами да отиде в Пловдив, във Варна, в Стара Загора. България е пълна с университети и дискотеки! Изобщо защо всички си мислят, че имат някакъв уникален ген, който ген трябва на всяка цена да он дъ топ?
83
11
 
19
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Университети има и в по- евтини градове от София. Освен това има и задочно обучение , при което студента може сам да си помага със средства. И накрая като имаш дете заделяй някаква сума за да му помогнеш за висшето. Хем се целите в най- скъпото , хем образованието в провинцията ( с определени изключения) е още по- лошо от и без това кошмарното в столицата , хем не ги учите на елементарни неща свързани с личния бюджет ,хем скачате... Правете си сметка , никой не ви е виновен!
82
5
 
19
 
! Отговори
Евреите са измет преди 12 години
Ако случайно не знаеш, 90% от олигарсите у нас и по света са от еврейски произход, така че не се прави на голям будител. Вашето скотско *** племе носи само нещастия. Вие подпалихте и двете световни войни, вие изнесохте богатствата на България с вашите *** фондации. Евреите са напаст за човечеството.
81
3
 
16
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Ти нормален ли си?
80
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Боко, респективно герберите и техните последователи, хора, който знаят, че Сомалийският залив не съществува, не му трябват:))
79
2
 
19
 
! Отговори
Преподавател преди 12 години
Каква е истината.Много университети, много измислени специалности и от тук много преподаватели, част от които нямат моралното право да са такива/корумпирани/, и от тук заплатки за същите. Е, трябва да се увеличат и таксите.Повечето млади искат да имат висше образование , защо?Купонът е пълен , дискотеки, барове, разпад на морални ценности.А по света се плаща за образование и то е качествено.Тук студентите преписват масово, ползват средства за подсказване и избутват някак си и ни управляват !
78
2
 
28
 
! Отговори
Do 65 преди 12 години
Банални станахте с тези цигари и алкохол. В моя курс от 70 души общо, редовните пушачи са не повече от 10. Да се пуши отдавна не е на мода. Най- много пушачи има сред 30-40 годишните хора. Четете разни сензационни репортажи и вярвате като шарани. То ако слушаш новините излиза, че в България няма един кадърен даскал, лекар, адвокат, шофьор, кондуктор, учен, даже и пенсионерите са смотани, защото само реват за пари.
77
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Повишаването наистина не е толкова притеснително, но друго се забелязва- да не стане тенденция и да се повдигат таксите, докато накрая вземем да догоним Англия и другите страни, защото съвсем няма да остане студент в България. В момента в редица европейски страни обучението е на символична цена в редица университети в Холандия, Дания, Германия и други..пък си правете сметката дали покачването на таксите е за добро нещо...
76
0
 
18
 
! Отговори
излишно преди 12 години
.... И в крайна сметка нищо няма да промените... на 14 януари 2008 г. помните как завърши протеста на студентите по повод убийството на техен колега. Всяка мишка в дупката си..
75
2
 
14
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Хайде бе... Напълно ли си сигурен?
74
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Образованието в България трябва да стане 100% платено, като студентите получават нисколихвен кредит за покриване на таксите! Така няма да се получава този абсурд бедна България да финансира обучението на студентите, а богатият запад да се възползва от образованите ни кадри!