"Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"

Студентите в СУ излизат на протест срещу новите семестриални такси
Обновена: 16 ное 2011 12:22 | 16 ное 2011 10:33, Красимир Ангелов
153
"Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"
Снимка: priziv.org

Протест срещу повишаването на размера на таксите в законопроекта за Бюджет 2012 готвят студентите от Софийския университет.

Той ще се проведе на международния ден на студентите – 17 ноември, от 11 часа в двора на ректората на Алма матер.

"Искат държавата да плаща все по-малко, а ние, студентите, да поемаме все повече: вече до 2/3 от разходите по обучението могат да се стоварят върху нас! Това предвижда Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г. чрез поправка в Закона за висшето образование, където думите "една втора" се заменят с "две трети"!", се чете в посланието за протест на инициаторите.

Те посочват, че ако готвените промени станат факт, студентите съвсем "законово" ще трябва да плащат значително по-високи такси.

Така например за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм таксите може да достигнат 457 лв., за право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации – 731 лв. на година, за специалности като природните науки, информатика, архитектура, инженерните специалности – над 1000 лева на година.

Още по темата

"В нашата родина България ние, студентите, от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование, таксите се покачват ежегодно – а от 2012 се предвижда просто шеметното им увеличение. На свой ред убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици", продължават организаторите на протеста.

"Нека не позволяваме на правителството да отнеме живота ни! Да се съберем всички заедно на студентско събиране-протест!", завършва посланието, публикувано на сайта priziv.org.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
21
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Ти нали така учеше , с няколко кредита и работейки , за да можеш да си изпуснеш половината лекции и да нямаш време за учене . И се хващам на бас , че днешните студенти с нищо не се различават от тези преди тях .
112
0
 
21
 
! Отговори
До 107 преди 12 години
Заеми и кредити и видяхме до къде го опряха в някои страни. В САЩ се теглят кредити и заеми за образование, но при тях това е начин на живот, но сега реват, че от млади така свикват да теглят и като дойде ден, в който нещо се случи и не може да платиш и живота ти рухва като замък от карти. Държавите, които наистина се грижат за образованието се стремят да го направят максимално достъпно! Таксите са един от многото проблеми.
111
2
 
19
 
! Отговори
Калина до 91 преди 12 години
Синът ми учи медицина и работи като санитар.
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кредитите са система измислена за да приравни като обучение всички университети у нас и в чужбина. За всеки предмет и изпит има определен брой. Проучете си. Би трябвало със събраните кредити ако отидете в друг град или в чужбина да докажете ,че имате нужните знания по дадения предмет. Само дето в България това е проформа. Не признават кредитите получени в голяма част от университетите , а на колежите изобщо не важат. Вие само си мислите ,че учите висше...
109
1
 
18
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Аз моята дъщеря съм си я поел, нея никой няма да я издържа, не се тревожете! Аз не съм готованчо като вас.
108
1
 
19
 
! Отговори
Бивш студент преди 12 години
Егати заспалото студенство! Защо не преместите протеста от двора на Университета в някоя смотана аудитория? Там поне сигурно никой няма нито да ви види нито да ви и чуе!Момчета и момичета огледайте се защото някой ви манипулира здраво!
107
2
 
16
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Затова има и студентски заеми.
106
0
 
20
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
След като си искал / а да учиш ,то е редно да си проучил университета и специалността. Също и цените както и кредитите. Всички след като завършат и ги приемат в университет са в голяма еуфория и никой не мисли ,колко ще струва. Важи ли образованието в чужбина? Що е това кредит (не от банка) ? За какво служи? Дали родителите ще насмогнат финансово? Даже не е изброено всичко ноебходимо да се знае ,но на 99% не им и пука. Местата в университетите стигат за всички и никой не мисли ...
105
1
 
18
 
! Отговори
До 102 преди 12 години
Е да де, то на чужд гръб лесно се намира начин. Защо не намери начин детето ти да ходи на лекции и упражнения, нали затова е студент РЕДОВНА форма на обучение, а го прати да работи?! То затова има редовно и задочно, не са го измислили ей така.
104
1
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Хаха. Искрено ме развесели, поздрави! Продължавай да раждаш, че нали и твоите деца ще трябва да ги издържаме след време! Нека има български деца, било то и да "танцуват по бардаците" !
103
2
 
19
 
! Отговори
Време е преди 12 години
Хайде студентите, във вас ни е надеждата. Трябва да се изрита това милиционерско правителство веднага и най-вече неуките простаци Б.Б. и Цв. И не само да се изритат ама и да бъдат осъдени за геноцида над деградиралия народ. Не на простотията и простаците! Стига толериране на неукостта (справка Стоичков) и некадърността! Да на учените и можещите!
102
4
 
20
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
Изтегли кредит и така учи! Или пък работи 1-2 години, спести някой лев и така! Винаги има начин!
101
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Да ви имам и българското мислене.... скоро само пенсии ще останете, защото с такива приказки гоните младите, а пък плащайте да скачат по бардаците- после способните хора няма да останат в една страна, в която по презюмция ги смятат за ***... :)
100
2
 
25
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Сина ми учи в Техническия в София. Имат доста колеги от провинцията. Половината изобщо не идват на лекции и упражнения. Две момчета са от Козлодуй , явно с умни родители. Разпределят си средствата и стигат за всичко ,без да мрънкат. Едно е от Пловдив , ходи си всяка седмица (пари за път) , 100 лева дето му дават за седмицата ги изхарчва още в понеделник и после гладува и проси от другите, но два дни не може да изтрезнее. На лекции ходи ако се събуди.Да правя ли равносметка или няма нужда?
99
1
 
18
 
! Отговори
До 87 преди 12 години
А другарко, какво да правят тези, които имат задължителни упражнения, които така са разпределени, че не дават възможност за работа?!
98
2
 
21
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Повечето сме минали през университетите, повечето знаем за какво иде реч - 60% преписвачи, които до края на следването не прочитат нито ред, 35% учат от време на време и минават някак си, и 5% студенти, на които наистина им се учи и учат! Резултатите - 95% калпави висшисти, от които няма никаква полза и огромен брой университети, които генерират калпава продукция. Така че, хайде по-малко реване и повече учене, а?
97
5
 
20
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Говорите без да сте запознати. Първо - и редовното и задочното обучение са добри, в зависимост от университета и специалността.Второ - Като имат по 1 и 2 деца аз какво да направя? Трябва да им плащам на тях, за да може техните деца да танцуват по бардаците ли? Хайде де! Аз съм едва на 24, вече имам дъщеря, която е бебе, не съжалявам, че я имам, но напълно осъзнавам, че с майка й сами сме си виновни, че не се пазихме.
96
5
 
16
 
! Отговори
Мими преди 12 години
все ми е тая колко ще стане таксата ако ще и 100000 да стане тате ще я плаща а той има много пари
95
1
 
16
 
! Отговори
., преди 12 години
Като се комбинират повишаващите цени на всичко е нормално хората да скачат и срещу това увеличение...
94
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ? ПРИ СОЦА БЕШЕ БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕТО! СЕГА ВСИЧКО СИ ИМА ЦЕНА. НЕ СА МНОГО 1500 ЛВ ЗА СЕМЕСТЪР И БЕЗ ТОВА ВИ ГИ ПЛАЩАТ МАМА И ТАТЕ ОТ СЕЛО