"Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"

Студентите в СУ излизат на протест срещу новите семестриални такси
Обновена: 16 ное 2011 12:22 | 16 ное 2011 10:33, Красимир Ангелов
153
"Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"
Снимка: priziv.org

Протест срещу повишаването на размера на таксите в законопроекта за Бюджет 2012 готвят студентите от Софийския университет.

Той ще се проведе на международния ден на студентите – 17 ноември, от 11 часа в двора на ректората на Алма матер.

"Искат държавата да плаща все по-малко, а ние, студентите, да поемаме все повече: вече до 2/3 от разходите по обучението могат да се стоварят върху нас! Това предвижда Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г. чрез поправка в Закона за висшето образование, където думите "една втора" се заменят с "две трети"!", се чете в посланието за протест на инициаторите.

Те посочват, че ако готвените промени станат факт, студентите съвсем "законово" ще трябва да плащат значително по-високи такси.

Така например за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм таксите може да достигнат 457 лв., за право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации – 731 лв. на година, за специалности като природните науки, информатика, архитектура, инженерните специалности – над 1000 лева на година.

Още по темата

"В нашата родина България ние, студентите, от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование, таксите се покачват ежегодно – а от 2012 се предвижда просто шеметното им увеличение. На свой ред убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици", продължават организаторите на протеста.

"Нека не позволяваме на правителството да отнеме живота ни! Да се съберем всички заедно на студентско събиране-протест!", завършва посланието, публикувано на сайта priziv.org.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
29
 
! Отговори
... преди 12 години
Абе софийски пульовци вие къде живеете бе?! Една средна заплата на човек от провинцията не надвишава 500-600 лева, а само за студента се дава по едно 500-600 лева на месец, а родителите му гладуват да го издържат в софия?! Вие къде ги смятате тия разходи за дискотеки и други неща-я вижте в Студенски, че повечето са софийски дришльовци студенти и мутри, ловящи студентки за по една вечер?! Ще тънем в мизерия заради такива като вас- изливащи злоба непрекъснато! Отвратена съм!!!
72
1
 
23
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Периода 93-95 масовото висше образУвание беше въведено като лекарство срещу безработицата - тогава 2 год казарма + 5 години следване и хоп доста хора между 18 и 25 години не се водеха безработни. В годините университетите бяха накарани да раздуват приема изкуствено като им се плащаше да бройка студен - крайно неправилно! Сега пак се допряли до същото положение, само че вече държавата се изхитри - хем иска да има масово висшисти че да не ги брои безработни - хем няма казарма, хем няма и пари :)
71
3
 
19
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Не си мислете, че и вашия/ата син/щерка много ходи на лекции. Когато казва, че отива на лекции, може би отива в престижните централни кафенета.
70
1
 
21
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Правителството вече отне живота ви! И да учите и да не учите - няма да се пенсионирате. И да плащате здравни и да не плащате -като сте болни пак ще давате пари.Протестирайте за нещо важно ,като учебния материал , нивото да преподаване , условията на сами те университети. Колко от вас знаят колко кредита взима , за какво са и как служат???Не си гоните учението ,за пари скачате ,които на повечето родителите плащат. 65 е разбил разходите ,на пушач 60 лева са цигарите и кафето на месец...
69
5
 
15
 
! Отговори
69 преди 12 години
ДО 57.......Като не печелите пари като учите тогава лично ли да ви спонсорирам....След това си вземате багажа и аиде ЕВРОПА...Кой ще плаща сметките АЗ ли или ваще родители.....Мисли малко....Някога вадил ли си 5 лв.за да ги направиш 7 лв...Еи така аз или др. бълг.граждани ще ва спонсорираме...От къкъв зор....Плащаш получаваш знания,не плащаш ,на картофите или на тютюна,имаш избор...
68
4
 
17
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
И за какво да се дават държавни пари за дъвкането на материала 100 години от някакви плиткоумни селянчета? Факт е, че колкото си изкарал на кандидатските изпити, толкова горе долу ти е и дипломата към края.
67
0
 
14
 
! Отговори
apolllo111 преди 12 години
Inka tova ti li si?
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко каза, че овчари трЕбват:) бързо към гегите студенти:) Може и компири да пробвате:)
65
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Месечните разходите на един студент от провинцията в Софията:храна - 150 лева дрехи - поне 100 лева (щото е яко да си пазаруваш от мола)лизинга на айфона - 80 лева транспорт - 20 лева (щото имаме карта)телефон - около 100 лева интернет - 15 лева, даже и по-малко, щото си го делкаме със съквартирантадържавна квартира - 50 лева (като в това число се включват ток, парно и вода! софийски студент, който живее с родителите си, само парното му е близо 100 лева.ДИСКОТЕКИ и КАФЕТА - 200 лв! пиячка и цигари - 150-200 лева Такса университет - плаща се два пъти в годината и е средно около 600-700 лева на година. 700:12 = 60 лева месечно. Ми спрете цигарите, спрете алкохола и дискотеките и ще имате пари не да учите, а направо и на масаж да ходите.
64
1
 
17
 
! Отговори
A преди 12 години
В България всеки се опитва да получи диплома. Никой не иска образование. Не може всички да са специалисти. Грубо звучи, но образованието е привилегия и като всяка привилегия трябва да се заплаща. Но то и протеста ви ще е като събранията на студентския съвет. Всеки знае много, проблеми големи и накрая се изпокарахте за това кой е дал 5 лв за да копира некви листовки. Станах свидетел на това е признавам ви попиках се от смях. Жалки са ни студентите и това е! Нека плащат, току виж попоучат малко.
63
3
 
20
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
На нас учени и интелигенция не ни трябват.Нас ни трябват милиционери и работници.ГЕРБ ще ви оправи,гарантирано.С ГЕРБ напред към светло бъдеще.ГЕРБ за винаги !
62
1
 
41
 
! Отговори
Евреинът преди 12 години
В българското общество има някакво странно чувство на садизъм между отделните социални групи. Когато някоя група има проблем, другите доволно потриват ръце и я нападат, направо я обезкостяват. Как не разбрахте, че всичките играете в един и същ отбор, а не сте конкуренти по между си. В България конкурентите са оялите се и презабогатели олигарси. А те се радват ли радват на вашата омраза един към друг...П.С - Колкото и минуса да ми забиете, няма да промените истината, че се самоунищожавате.
61
1
 
22
 
! Отговори
69 преди 12 години
Няма ли да е по добре входящия брои студенти да е без ограничение ,или да има по лека бариера , а на изхода да излизат само знаещите а не сулю и пулю.....Според мен изхода е по важен...Кой то не може си остава вечния студент....
60
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такаааа! да видим резултата от управлението на ГЕРБ! Първо враговете бяха лекарите, после майките с деца, след това станаха пенсионерите, сега студентите:)))) Сега чакаме другите врагове:)))))
59
0
 
23
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Като ще вдигат таксите- да се подобри учението!! Не може студенти да изпускат по цели седмици лекции и упражнения, защото преподавателите им хвърчат от университет в университет да преподават!!! И да се дават по 20-30 лева на учебник, а повечето изискват по 2-3 учебника!!! Нека се вдигат таксите, пък децата постепенно ще се изнасят в чужбина! Опитайте се да ги върнете после!!!
58
0
 
20
 
! Отговори
Слънчо преди 12 години
Свобода за студентите, смърт за комунистите, капиталистите и антибългарите. Да живее любовта и българската сила!
57
2
 
24
 
! Отговори
До тъпака 46 преди 12 години
Ти си ЕТ и си вадиш пари от дейността. Студентите не печелят пари докато учат. Как не разбрахте, че за да върви страната напред трябват умни и кадърни хора. Турция и Германия въпреки кризата изсипват милиарди за образование. Високите технологии, а те се правят от образовани хора, правят кинти. Напр. една Нокия - правиш телефон и го продаваш за 3-цифрена сума броя. Но не, за вас пари се правят, само като копаеш картофи.
56
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове, ще плащате, и то все повече. Това е напълно ноpмално и закономерно. Образованието е скъпо удоволствие. Добре дошли в реалната пазарна икономика. Хайде сега, стягайте се в кръста да плащате, но започнете и да изисквате повече от смръдливите български университети и посредствените български преподаватели! Завишеното плащане ще ви накара да изисквате повече. Така се постига напредък. Спасете се от комунистическата деградация, вегетираща дори у гените ви. Бъдете здрави и успех на изпитите!
55
0
 
20
 
! Отговори
ivan.uzunov преди 12 години
до 69,приятелю, ти сериозно си имаш проблеми....като си ЕТ да не хванал господ за шлифера. Ми учи и ти и бъди ЕТ. Образованието е ценно, но много малко хора го осъзнават, вкл. и ти, явно. Друг вече е върпоса защо държавата и университетите по толкова некъдърен начин си харчат парите,
54
5
 
22
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Вместо да протестирате седнете да четете и да учите. Бъдете сигурни, че трудът ви ще бъде възнаграден адекватно, АКО знаете и можете.