Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си

И още подробности от новия проектозакон за детето
16 ное 2011 07:38,
81
Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си
Снимка: архив Булфото

Децата над 14 г. ще имат личен достъп до съда и ако решат, че правата им са нарушени, могат да осъдят дори родителите си.

Това предвижда новият проектозакон за детето, който вчера социалното министерство официално представи в парламента.

Още по темата
Тийнейджърите получават правомощия да се борят, ако е нарушено правото им на свободно време и развлечение, които според документа са особено важни за развитието им.

Навършилите 14 г. получават и право да си правят синдикати, партии или да се сдружават под други форми.

Дете, навършило 16 години, пък има право да откаже лечение или продължаване на започната терапия. Ако това се споделя и от родителя/попечителя му, шефът на лечебното заведение се задължава да уведоми социалната дирекция, която пък може да сезира съда за разрешение за животоспасяващо лечение.

Законът предвижда специални мерки за защита от насилие. МВР се задължава да поддържа регистър на осъдените за престъпления и сексуално посегателство над деца.

Целта е да не се допуска такива хора да бъдат назначавани на работа в училище, в градина или друго място, където има непълнолетни, обясни зам.-министърът на труда Валентина Симеонова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
4
 
! Отговори
D преди 12 години
Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си............... ei PROSTA RABOTA VI KAZVAM
79
0
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
ако родителят не дава разрешение за пътуване в чужбина има съдебна процедура и може съдът да разреши вместо родителя, т.е. съдебното решение замества липсващото съласие - не е много трудно, но ще трябва адвокат.
78
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна трябваше да има такъв закон. Родителите не трябва да превръщат децата си в роби и в собственост, въпреки че отговарят за тях. Дано манталитета в следващите години се промени, че понякога ми идва да тегля як пердах на родители тип "бия го за да стане човек" и "мен така са ме възпитавали".
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната простотия в държавата !
76
0
 
9
 
! Отговори
до 15 год съм преди 12 години
Съжалявам че трябва да ти го напиша, но явно родителите ти са ***. По-добре опитай да си изясниш със себе си какво искаш и и хвани живота си в ръце без тяхна помощ, макар и да е трудно на тези години. Намери своят път, не гледай другите че имали това или онова или че ходили еди къде си. Жестоко се лъжеш ако си мислиш че в чужбина всичко е приказка и проблемите свършват.
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като правите деца, ще си гледате. Ще се грижите за тях, ще ги изслушвате и ще се възпитавате взаимно. Ако постоянно им се налагате като по-големи, по-умни и носещи хляба няма да ги спечелите, напротив след поредния пердах или наказание просто ще решат че трябва да станат мутри и/или мутреси. Не очаквайте те да гледат и да се учат от миналото ако вие не гледате в настоящето и бъдещето.
74
2
 
16
 
! Отговори
едно заглавие от дне преди 12 години
Син уби баща си за пенсията му62-годишният родител издъхнал след жесток побойТОЗИ Е РЕШИЛ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА-ТОВА ЛИ Е БЪДЕЩЕТО НА РОДИТЕЛЯ В БГ? ТОВА ЛИ ПООЩРЯВАТ ЗАКОНИ ОТ ТОЗИ ВИД?!
73
7
 
11
 
! Отговори
На 15 год. съм преди 12 години
Никога не бих осъдил мама или баба даже и да ме набият,НИКОГА! Но баща ми ... вече започвам да не го възприемам като човек,който мисли за мен.Аз уча в елитна гимназия и той вече на два пъти ми проваля бъдещето,щото не мога да се реализирам в конкурси в чужбина.моите приятели отиват а а з не мога - нямам разрешително от баща си за излизане. това е.Отговорете ми мили големи хора.
72
5
 
10
 
! Отговори
На 15 год.съм преди 12 години
Аз искам да знам с този нов закон мога ли да осъдя баща си за да ми даде паспорт и да мога да ида през ваканцията да видя мама и сестричката си.защо той не ме пуска,отмъщава на мама ли? Аз искам да уча езика и като завърша да ида при мама и там да уча.Защо трябва да чакам до 18 год. сега даваме пари за да уча езика на новия си татко,който праща всеки месец пари на баба за да ме гледа.не мразя баща си но той не мисли за моето бъдеще. така ли е мили чичковци и лелки.Аз се грижа за баба си.
71
3
 
14
 
! Отговори
На 15 год съм преди 12 години
Знам, че има много зле възпитани мои връстници.Но не всички сме такива. Аз съм дете на разведени родители. Отгледа ме баба ми от малък, че и досега.Майка ми все работеше милата а баща ми все гледаше да й огорчи живота.Преди три години мама замина на работа в чужбина и си намери добър мъж,мой добър пастрок.Даже имам сестричка на две години. Но баща ми като разбра и не ми дава паспорт.Не мога да видя мама и сестричката си. Тя събира пари цяла година за да си вземе билет и да дойде да ме види .
70
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!(лекция за политици)ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ - ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АСОЦИАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната... - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. От четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и
69
0
 
5
 
! Отговори
rumniki преди 12 години
Не стига че в училище правят от него идиотче от материята която преподават а отделно обиклящата го "ученическа приятелска среда".Въпросът. - Защо родителите изобщо ще трябват да носят разноските за това дете което всъщност на е тяхно.
68
0
 
5
 
! Отговори
rumniki преди 12 години
Без съмнение под лицемерният предлог на на доброжелателството и опазване от злоуппотреба "специални мерки за защита от насилие" , държавата си запазва правото по закон да влияе и манипулира бъдещото поколение, за сметка на заблудените родители надявайки се да отгледат едно индивидуално по свое осмотрение дете.Не стига че в училище правят от него идиотче от материята която преподават а отделно обиклящата го "ученическа приятелска среда".Въпросът. - Защо родителите изобщо ще трябват да носят разн
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От друга страна погледнато, дехристиянизираното ни общество, народило няколко безбожни поколения е така лишено от ценности, че децата, които се възпитават в него, скоро ще бъде трудно да се нарекат човеци...Тези ***, ще съдят създалите ги ***, понеже те също са негодни за нищо. Ние, които виждаме безумието на този закон не сме много по-различни, за съжаление...
66
2
 
26
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 12 години
А имам ли право, като навърши 14-години и ми скъсва нервите да го изгоним от дома. Или съм задължен да го търпим докато навърши 18 ? ?Това са европейски директиви, но не са съобразени с културните особености в този регион на Европа!
65
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унищожават ни целенасочено, системно и безмилостно. Дали си дават сметка какво правят или просто изпълняват заповеди?
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само за едно не са помислили. От къде малкия пикльо ще има пари за адвокат, при положение, че днешните дечица се страхуват от работата почти колкото ***. Или ще започнат да крадат, да проституират и да продават дрога, че да имат пари да осъдят родителите си? Защото ако желанието на детето ми да ме осъди е толкова силно, че е готово да работи и да печели пари, тогава нека ме съди, поне ще съм се справила като родител и ще съм го научила как се печелят пари с труд.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Деца, които израстват в недисциплинирани семейства, се чувстват нежелани и неценни. Липсва им насока и себеконтрол и, пораствайки големи хора, те се бунтуват и имат малък или никакъв респект към всякаква власт, включително и Божията. Наказвай сина си докато има надежда, и не закоравявай сърцето си да го оставиш да загине (Притчи 19:18). - С подобни закончета масоните подкопават устоите на семейството. ГЕРБ пртосто изпълняват директивите отгоре!
62
0
 
11
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Всъщност такъв закон има - който е християнин и е чел Библията трябва да го знае.. Там пише и за грижата към родителите и за децата... Ето един цитат от притчите на Соломон "Който жали пръчката си, мрази сина си; а който го обича, наказва го от детинство. "
61
0
 
12
 
! Отговори
майка преди 12 години
Да се осъдят тези,които ги измислят тези недомислия!Ех,защо не сме като гърците,а си траем за всичко...Докога???